Originale Grade var en av de første rendyrkede grussyklene på markedet. Den andre generasjonen av modellen tar med flere av de gode funksjonene fra forgjengeren og kvitter seg med en del av lytene. 

GT Grade Expert er en av tre karbonsykler i testen. De to andre kommer utstyrt med Shimanos nye GRX-gruppe. Grade Expert kommer med en tilpasset 105-gruppe. Funksjonen er tilnærmet lik, selv om 105-bakgiret ikke har kløtsj slik GRX-bakgiret har. Kranken er en grustilpasset FSA-variant med mindre tannhjul. Fint til bratte grusklatringer og sykling med bagasje. I motsetning til de to andre karbonsyklene har sykkelen bagasjefester på gaffelen. Den har også gode skjerm-fester, inkludert en løs adapter som festes mellom de syltynne setestagene.

Akkurat setestagene er det mest oppsiktsvekkende på GT Grade. De er supertynne. Du kan lett bøye dem med hendene. De er festet til overrøret et stykke foran seterøret og er ikke koblet fast med seterøret på noe vis. Stagene er ikke laget av karbon, men er massive glassfiberstenger med et tynt lag karbon utenpå. Stagene er konstruert for å flekse vesentlig mer enn tynne karbonrør. I tillegg er seterøret flatt nederst. Både setestag og seterør flekser mye når vi legger vekt på setet. Dette er både synlig og følbart. Likevel opplever vi ikke at vi sitter og husker når vi sykler.