Store hjul, effektive demperoppheng og moderne karbonkonstruksjon har gjort at stisykler med kort vandring og relativt lav vekt kan sykles skikkelig hardt i krevende terreng. Samtidig har produsentene klart å gi disse syklene kvikkhet og manøvrerbarhet som gjør at de lett kan brukes til å gi topp opplevelser i krevende maraton- og rundbaneritt.

VARIERT TESTTERRENG: Stisyklene har blitt testet på Cap De Creus helt nord i Spania.
Vi i Terrengsykkel har hyllet sykler i denne kategorien før. Dette er sykkelkategorien vi tror at de aller fleste norske terrengsyklister vil ha mest glede av. At de nyeste syklene i denne sjangeren er bedre enn noen gang forsterker bare dette inntrykket. Tidenes høyeste snitt i testpoengene viser også at syklene i denne sykkelkategorien virkelig har funnet formen i det siste.

I SVING: Øyvind Aas kjenner på demperegenskapene og grepet til Ibis Ripley. Foto: Kristoffer H. Kippernes
I denne testen av fem stisykler med mellom 120 og 130 millimeter dempervandring kan vi med en gang si at det ikke er noen tapere. Alle syklene i testen er kjempebra. Du vil sannsynligvis bli topp fornøyd uansett hvilken av disse syklene du ender opp med. Samtidig har syklene likevel ganske forskjellige egenskaper.
Vi anbefaler at du ikke bare ser på poengene og totalsummen i testen, men også leser tekstene nøye. Syklene har forskjellig spisskompetanse. Kanskje betyr rå utforegenskaper mer for deg enn klatreegenskapene? Eller du kan være mer opptatt av forutsigbarhet i all slags terreng og høyt nivå på utstyrspakka.
Alle syklene testet her vil takle at du bytter til lettere og raskere dekk hvis du ønsker å sykle ritt, eller ønsker en kvikkere treningssykkel til KOM-jakt i krevende motbakker. De har også så stor dekklaring at du kan meske deg med skikkelig breie stidekk når du virkelig ønsker å utfordre deg selv i krevende terreng.

VARIERT TERRENG: Gaute Reitan jager nedover en svingete sti i det vindblåste landskapet. Øyvind Aas prøver å henge på.
Slik har vi testet
Syklene har blitt testet i krevende terreng på halvøya Cap De Creus helt nord-øst på det spanske fastlandet. Her syklet Terrengsykkels testlag mange tusen høydemeter i løpet av tre intense testdager. Mye av terrenget vi syklet vil kanskje ligge litt i ytterkant av hva disse syklene egentlig er beregnet på å takle, men det er når syklene presses til grensene at noen av forskjellene først kommer for en dag. Alle syklene ble først tatt med i en krevende testrunde på en drøy mil. Denne inneholdt over 400 høydemeter klatring og en lang, grov utforkjøring med store kampestein, hopp og skarpe skiferflater. Syklene ble også tatt med på lengre turer i varierende skogsterreng.
Vi har ved hvert sykkelbytte tilpasset syklene så godt som mulig til hver testsyklist. Alle syklene har blitt testet med slangeløse dekk og et dekktrykk rundt 18 psi foran og bak.
Om testerne
Kristoffer H. Kippernes (33), 178 cm, Redaktør i Terrengsykkel
Allsidig stisyklist som praktiserer lange manuals i variert terreng. Sykler gjerne lange turer med tung sykkel og kamerasekk og tekniske maratonritt uten sekk.
«Santa Cruz Tallboy føles dønn solid og grovere enn vandringen tilsier. Samtidig klatrer den skikkelig bra i teknisk terreng.»
Øyvind Aas (43), 184 cm, Testredaktør i Fri Flyt
Rutinert sykkeltester med mer enn 15 års erfaring som testsyklist. Liker slitsom stisykling og lekent, teknisk terreng.
«Merida OneTwenty føles lettbeint og kvikk, samtidig som den overbeviser med solide utforegenskaper og kvalitetsdeler i alle ledd»
Gaute Reitan (43), 178 cm, Arkeolog
Stisykkelpioner og masterklasse-knuser i lokale rundbane- og enduroritt. Testsyklist for Terrengsykkel siden 2002.
«Ibis Ripley imponerer med lettbeint flyt både oppover og bortover. Nedover er den stødigheten selv.»
Andre sykler i denne kategorien:
- Giant Trance
- Trek Top Fuel
- Whyte S-120
- Cannondale Habit
- Scott Spark
- GT Sensor
- Specialized Stumpjumper ST
- Transition Smuggler
- Intense Sniper Trail
- Evil The Following MB
- Cube Stereo 120
- Ghost SL AMR