Det er åpenbart at mange vil synes det er dyrt å betale en månedslønn for en stisykkel.
Samtidig er alle syklene i denne testen avanserte fulldempere med velprøvde demperoppheng og solide aluminiumsrammer.
Noen av modellene kommer i rimeligere versjoner med lik ramme, mens et par av syklene er produsentenes innstegsmodell i denne stisykkel-kategorien.
Stisyklene vi har testet her hører hjemme i kategorien vi gjerne kaller klassisk stisykkel, eller allsidig stisykkel. Disse syklene har 130-150 mm vandring og plasserer seg mellom de kjappe stisyklene med 120-130 mm vandring og de grovere sti- og endurosyklene med 150 mm og mer dempervandring.
Som kategorinavnet tilsier er dette stisykler du kan bruke til det aller meste. De er i sitt ess på varierte turer på alt fra lettsyklet fin, flytsti til grovere steinrøyer og bratte fjellsider. Syklene her er ikke best i konkrete terrengtyper, men har sin spisskompetanse i det å nettopp ikke ha noen definert spisskompetanse.
Disse syklene er gode på alt, men vil være noe tyngre enn de kvikke stisyklene og rittfulldemperne i motbakkene, og litt mindre kapable enn de grovere syklene i de røffeste utforkjøringene.
Denne sykkeltesten har et relativt stort spenn i pris. Fra billigste til dyreste sykkel skiller det mer enn 50 prosent i veil pris. Testen kan sees på som litt todelt, der testens to rimeligste sykler konkurrerer seg imellom, mens de tre dyrere syklene kjemper en annen kamp i tillegg.
Samtidig er det relevant å sammenligne alle syklene for å se hva du ofrer ved å spare noen tusen, og hva du får ved å legge noen ekstra tusenlapper på disken.
For enkelhets skyld kan vi si at alle de fem syklene har rammer med tilsvarende kvalitet. Det er forskjeller i geometri og demperoppheng, men disse er der uavhengig av pris og er mer et resultat av produsentens tolkning av kategorien og mål for hvilke egenskaper sykkelen skal ha.
Hvis du er helt fersk i stisykkelverdenen har vi lagd en guide til hvordan du kommer i gang med stisykling.
Å lage en stisykkel med allsidige egenskaper kan være mer krevende enn å lage en sykkel som i hovedsak skal skinne når terreng heller utfor. Alle syklene i testen klarer kunststykket det er å ha gode klatreegenskaper, god fremkommelighet i slakt terreng og trygghet og selvtillit nedover.
På demperenhetene er det store forskjeller mellom syklene. Den nest billigste og den tredje billigste sykkelen har de beste demperne i testen. Det går utover utstyrsnivået forøvrig, noe som er spesielt tydelig på Whyte-sykkelen som har topp-dempere, men 11-delt drivverk.
Det er digg å se at alle produsentene har utstyrt syklene med breie og grove dekk, samt hjul med relativt breie felger.
Whyte-sykkelen i testen skiller seg ut ved at den er testens eneste med små, 27,5-tommers hjul. Det er umulig å teste denne sykkelen opp mot de andre i testen, uten å påpeke og kommentere forskjellene hjulstørrelsen skaper. At bare en av fem stisykler har små hjul er ikke tilfeldig. Dette er også en klar trend i markedet. I alle kategorier stisykler er store 29er-hjul i ferd med å bli regelen, snarere enn unntaket. Vi opplever at det er gode grunner til denne utviklingen.
Ønsker du å kjøpe en stisykkel med små 27,5-tommers hjul i dag, bør det være et bevisst valg. Forskjellene er ikke gigantiske, men de fleste vil oppleve økt flyt og bedre fremkommelighet i krevende terreng med store hjul.
• Du ønsker en stisykkel som god på alt.
• Du ønsker god funksjon, men er ikke interessert i å betale ekstra for lavere vekt og høyere bling-faktor.
• Du kan godt delta på både tekniske ritt og i endurokonkurranser, men det er ikke med andre ambisjoner enn å ha det moro og å teste deg selv.
• Du liker best lange, varierte stiturer med både klatringer og utforkjøringer, flyt og knot.
• Du ønsker en lett å lynkjapp stisykkel til å sette klatre-KOMs med på Strava.
• Du er mest opptatt av å sykle rundbaneritt og å trene for disse.
• Du har planer om å konkurrere i tøffe enduro-ritt, og ønsker å kjempe i toppen.
• Du bryr deg lite om å sykle tekniske oppoverbakker og bruker mest grusveier opp for så å dundre ned på grove stier.
• Du vil ha de beste demperne og det beste utstyret du kan få.