En stisykkel er en avansert innretning. Kompliserte rammekonstruksjoner, avanserte demperoppheng og hydrauliske og justerbare demperenheter er alle med på å dra prisen opp.
Likevel er det mulig å finne avanserte stisykler som ikke koster det hvite ut av øyet. Med et pristak på 25 000 kroner kalte vi inn fire stisykler til denne testen.
Klikk her for å lese alle våre andre stisykkeltester!
Syklene representert her dekker nesten hele spennet vi kaller for stisykler. Fra den kortvandrede og sporty Diamanten, til den grove og bunnsolide GT-sykkelen, finner du her stisykler til alt fra kondistrening på sti til enduro-ritt.
Felles for alle syklene i denne testen er at de har ramme i aluminium. Syklene har også kraftige skrivebremser, integrert senkepinne og demperenheter som lar seg tilpasse brukeren.
Det som skiller disse syklene fra stisykler som koster det dobbelte går først og fremst på to ting. Høyere vekt, og enklere demperenheter. Drivverk, hjul og bremser er selvfølgelig også rimeligere enn på stisykler til 60 000 kroner, men funksjonsmessig skiller det mindre på disse komponentene.
Kjøper du en rimelig stisykkel kan det i noen situasjoner være bedre med et klart fokus når det kommer til utstyrslista. En sykkel med relativt sett dyre demperenheter og billige girdeler vil være lettere og oppgradere i fremtiden enn en sykkel med jevnt over middels utstyr. Aller viktigst er det uansett at sykkelen passer og at ramma har et demperoppheng og en geometri som fungerer til den syklingen du ønsker å holde på med. Disse tingene får du ikke gjort noe med uansett hvor mye du oppgraderer komponentene.
Diamant-sykkelen i testen er allsidig, men er utstyrt med for skjøre dekk for realt hardkjør nedover. I tekniske terrengritt og på langtur er den på hjemmebane, men dekkene må byttes eller i det minste monteres slangeløst.
GT-sykkelen på sin side er veldig tung, men føles som en letthåndterlig stridsvogn i utforkjøringene. Den vil være i sitt ess i sykkelanlegg som Trysil, Nesbyen og Hafjell, men totalt på bortebane i et teknisk terrengritt.
Canyon Spectral er en solid og lystig allrounder med en utstyrspakke uten mangler. Du kan bruke den til alt med godt hell. Gekko-sykkelen har litt for oppreist sittestilling for å gå ordentlig til angrep nedover, den skranglete gaffelen og det ti-delte drivverket er flere år forbi best-før-datoen.
Her kan du lese alle våre saker om terrengsykler
Syklene i denne testen har blitt testet side om side på kjente stier i Oslo-marka. Vi har foran hver testrunde justert og satt opp syklene så optimalt som mulig for hver testsyklist. Syklene er blitt testet slik som de kom levert til oss fra leverandøren. Vi ønsker i utgangspunktet å teste sykler i størrelse large, men i dette tilfellet ble Canyon-sykkelen i størrelse medium tatt med av hensyn til tilgjengelighet.
Alle syklene har blitt veid av oss, uten pedaler.
Om testerne
Kristoffer H. Kippernes (32) Redaktør og fotograf, Terrengsykkel
«Med et par mer solide dekk hadde Diamant-sykkelen vært en super markasykkel til en rimelig pris»
Øyvind Aas (42) Utstyrsredaktør Fri Flyt AS
«GT-sykkelen er superrobust og rå utfor. En topp innstegsmodell for vordende endurosyklister»