Samtidig som det dukker opp flere og flere terrengsykkelkategorier, blir terrengsyklene mer og mer allsidige. En av de aller mest allsidige kategoriene er stisykler med kort vandring og store hjul. Om vi i redaksjonen hadde blitt tvunget til å velge bare én terrengsykkel, er sjansen stor for at det hadde blitt en sykkel i denne kategorien. Syklene her er kvikke og letthåndterlige. De har topp fremkommelighet i krevende terreng og kan settes opp både med lette dekk for rittsykling og tunge dekk for grov stisykling og til og med endurosykling.
Test av kvikke stisykler med 120-130 mm dempervandring
Stisykler med store hjul og kort dempervandring er som skapt for heldagsturer på krevende skogsstier. Vi har testet seks stisykler med 120-130 millimeter dempervandring.

Kraftige hjul med brede felger, geometri med slakere styrevinkler og lengre rammer, samt fjernstyrte senkepinne har gjort stisyklene med bare et par centimeter lengre bein enn rittfulldempere til noen tøffinger av noen stisykler.
Syklene i denne testen kan brukes til nesten alt av terrengsykling. De kan i gode øyeblikk, og med kyndig pilot holde følge med endurosykler i utforkjøringene og med rene rittsykler i klatringene. Vekten på syklene i denne testen spenner fra drøye 12 kilo til rett over 14. De letteste kan med et dekkbytte matche flere rittfulldempere til omtrent samme pris. De tyngre syklene her kommer utstyrt med grove stisyklingsdekk og robuste deler som vil tåle det aller meste du kan finne på å utsette dem for.
Les test av rimelig terrengsykkelsko her:
Den pågående geometrirevolusjonen som foregår i terrengsykkelbransjen kommer kanskje aller mest til sin rett i denne kategorien sykler. Ved å slake opp styrevinkelen, gjøre setevinkelen brattere og forlenge rammelengden blir disse syklene veldig tillitvekkende ned selv de bratteste renner og ut høye dropp. Kort vandring gjør de i tillegg lynraske på småkuperte stier i skogen.
Skal du bare ha en sykkel til alt fra tøffe maratonritt til rask sykling i grove utforkjøringer bør du titte ekstra nøye på syklene i denne kategorien. Alle syklene i denne testen er skikkelig gode stisykler. Les både poeng og tekst nøye for å finne ut hvilken sykkel som passer best til deg.

Slik har vi testet
Vi har testet alle syklene i den samme testrunden i Oslomarka. Vi har syklet flere runder på hver sykkel og byttet sykkel mellom testsyklistene. Foran hver testtur har vi tilpasset syklene så godt det lar seg gjøre til testsyklisten som skal sykle på den. I tillegg har vi tatt med syklene på lange, varierte stiturer. Vi har gjort vårt beste for å hente ut syklenes styrker.
Syklene har forskjellig spisskompetanse. Produsentene tolker kategoriene på ulik måte, noe som gjenspeiles i syklenes oppsett og utforming.
Syklene varier i pris fra rett under 40 000 kroner og 50 000 kroner. Prisen har vi kun tatt hensyn til i poengscoren for utstyr. I poengkategoriene som går på sykkelens egenskaper i terrenget har vi vurdert alle på lik linje.
Alle syklene har blitt testet i størrelse large og forøvrig slik vi fikk dem levert fra importøren. Noen av syklene er satt opp med slangeløse dekk, mens andre er blitt testet med slanger.
Alle syklene er veid av oss slik de har blitt testet. Vekten er oppgitt uten pedaler.
Testerne
Kristoffer H. Kippernes (32), Redaktør og fotograf, Terrengsykkel

– Specialized Stumpjumper Comp ST er en av de mest allsidige stisyklene på markedet, med kvikkhet som gjør den aktuell i maratonritt, og reserver som gjør den kapabel til grove stiturer i marka. SWAT-rommet er og blir genialt.
Øyvind Aas (42), Utstyrsredaktør Fri Flyt AS

– Whyte S-120 RS var for meg en åpenbaring. Den lange ramma og den slake styrevinkelen ga trygghet og gøts utfor, likevel føles sykkelen nesten rittsykkelkvikk i tråkket og i klatringene.
Mathias Marley (31), Ingeniør og testsyklist

– Kun 115 mm vandring på bakhjulet, og likevel opplevde jeg Giant Trance som et råskinn nedover. Helt rått! Du trenger ikke mer for å ha det moro på stiene.