Har du ambisjoner om å sykle året rundt? 

Uansett om det er bare til og fra jobb eller på sti, så er piggdekk noe av det viktigste utstyret du trenger for vintersykling. 

Annonse

Her kan du lese alle våre tester av sykkeldekk!

Kan jeg montere piggdekk på sykkelen min?  

Det første du må gjøre, er å finne ut hvilken sykkel du skal sette piggdekkene på, og hva den skal brukes til.  

De aller fleste moderne sykler kan du uten problemer montere piggdekk på. Unntaket er ofte landeveissykler, som i utgangspunktet ikke er tiltenkt vintersykling, og hvor det ofte er så lite dekklaring at det ikke lar seg gjøre å montere piggdekk uten at de skraper i ramma.  

velge piggdekk sykkel
DIMENSJON: Er du usikker på hva slags dekkdimensjon du har? Det kan du sjekke ved å se på sideveggen på dekkene du allerede har på sykkelen, hvor målene etter all sannsynlighet vil stå. Slik som dette piggdekket fra Schwalbe som er 29 x 2,25 tommer.

Skal piggdekkene stå på en bysykkel skal du antakelig ha litt annen type dekk enn om de skal stå på en terrengsykkel.  

Det finnes piggdekk til både hybridsykler, bysykler, terrengsykler og fatbikes.  

 

 

Hva betyr TPI?  

TPI, eller threads per inches, sier noe om følelsen og kvaliteten på et piggdekk (og sykkeldekk for øvrig). TPI beskriver hvor tett nylontrådene som er vevd i gummien på dekket er sydd. Et dekk med høy TPI vil ofte føles mer føyelig og fleksibelt mot underlaget, og følge det bedre. Ønsker du å dykke ned i denne materien har våre venner i Landevei skrevet mer om dette, og som Terrengsykkel-abonnent har du tilgang. 

Generelt kan man si at jo høyere tall, jo «bedre» er dekket..  

 

hva er tpi sykkel dekk
TPI: Noen dekkprodusenter lager piggdekkene i forskjellige varianter med ulik TPI.

 

Pigger 

Det er lett å tenke slik at jo flere pigger jo bedre. Det er bare til en viss grad sant. Jo større krav du stiller til grep, jo bedre vil det være med flere pigger. Men det har også en sammenheng med mønsteret piggene er plassert i, og hva slags pigger det er.  

Det finnes pigger i forskjellig materiale, og forskjellig utforming. Noen dekk har spisse pigger, andre har konkave pigger. Det kan også være forskjeller i materialvalg som også påvirker slitestyrke og gripeevne.  

piggdekk sykkel
PRIKKEN OVER:... knasten. Piggdekk gir deg bedre grep på vinterglatta.

Piggdekk i dag har som regel mellom 200 og 400 pigger, men dette tallet isolert sett forteller ikke hele bildet om hva slags grep dekket har. Har du et smalt dekk vil for eksempel 200 pigger være mer enn nok.  

Mange pigger vil gi godt grep på is, men følgelig også ha dårligere rullemotstand på bart underlag som asfalt og grus.  

 

Innkjøring 

Må man kjøre inn piggdekkene? De aller fleste produsenter av piggdekk anbefaler innkjøring av piggdekkene i 40-50 kilometer.  

Er det viktig, og hva innebærer det?  

Med innkjøring menes det kort fortalt at man sykler rolig på fast underlag. Innkjøringen bør helst foregå uten kraftige oppbremsinger, da hele poenget er at piggene skal sette seg.  

 

Er det en myte at man må kjøre inn piggdekkene på sykkelen?  

Selv om vi ikke har gjort vitenskapelige tester, er vår praktiske erfaring at hvis man tar med et piggdekk rett ut i terrenget eller på is og begynner med kraftige oppbremsinger, så ryker piggene fortere ut av dekket.  

Det er med andre ord ikke helt dumt å faktisk følge «bruksanvisningen» fra produsentene her.  I verste fall får du noen skikkelig rolige langturer. 

 

Lufttrykk 

Når du endelig har funnet ut hva slags piggdekk du skal kjøpe og har montert dem på sykkelen, må de settes opp med et gitt lufttrykk. Her spiller mye smak og behag inn, men de færreste piggdekk er tiltenkt å brukes ved å pumpe dekkene knallharde. 

Med for mye luft i dekkene dine vil det i verste fall være slik at bare piggene har kontakt med underlaget, noe som ikke er meningen. Hvor mye eller lite luft du skal ha vil være avhengig av både hjulstørrelse og volum på dekket.