Les også: Vår komplette guide til stisykling i Trysil

Mangt og mye er sagt og skrevet om stibygging i Trysil. Men selv om bygda har fått mye fortjent oppmerksomhet for satsingen sin på å bygge tilrettelagte stier for sykling, finnes det også et bra nettverk av naturlige stier. 

Under prosjektet Trysil Bike Arena er flere av disse stiene skiltet, slik at du kan bruke stisykkelkartet for å finne frem. Stisykkelkartet fås tilgjengelig flere steder i Trysil, og en digital versjon ligger også på trysil.com. Ute i skogen er flere av disse naturlige stiene også skiltet. Stiene er dog ikke underlagt det samme vedlikeholdsregimet som stiene i Gullia, og det er Trysil Stisykkellaug som står for mye av vedlikehold og utbedring. Det er imidlertid planer om utbedring av eksisterende stier i større grad når Trysil dobler satsingen på stisykling.

 

Terrenget og stiene i Trysil er variert, som de fleste steder. Men det er ikke til å komme bort i fra at stiene preges av landskapet; her er det lite av bratte bakker og spisse tinder – det aller meste av syklingen foregår under tregrensa – og mye er på fine flytstier av beste sort barnålsskog. 

SLIK FINNER DU FRAM

1 Trysil.com

Den offisielle siden hvor det ligger både stikart og annen informasjon.

 

2 Appen Singletracker

Dette er appen som Destinasjon Trysil bruker, dermed er også innholdet kontrollert av destinasjonsselskapet.

 

3 Trailguide.no

Digital tjeneste hvor du finner tips til både stier og turer. Kan også brukes på smarttelefon ute i felten for å orientere seg.

 

4 Mtbmap.no

Brukerdrevet tjeneste hvor stier er tegnet inn med vanskelighetsgradering. Kan også brukes på smarttelefon ute på stien.

Stisykling har blitt populært i Trysil, og mye skyldes et godt samarbeid mellom grunneiere, syklister og næringsliv. Det betyr derimot ikke at det er fritt fram. Som alltid oppfordrer vi til å følge NOTS sine stivettregler, og vær spesielt oppmerksom på høsten. Da foregår det elgjakt i området, og syklister oppfordres til å velge andre stier. Er du usikker, sjekk Trysil Stisykkellaug sine sider på Facebook, eller Trysil Bike Arena på Facebook, der vil det vanligvis bli opplyst om tidspunkter for jakt.

Dette er områdene du bør vite om 

Grimsåsen

Grimåsen er åsen du kan se fra omtrent hvor som helst i sentrum. Rett nord for bebyggelsen ligger åsryggen med toppunkt 625 meter over havet. Fasongen på åsen og stienes plassering gjør at du får gjort litt av alt her. Både beliggenhet og stiutvalget gjør at du lett kan tilpasse turen etter form og ferdigheter.

Du finner enkelt fram om du tar deg til lysløypa i utkanten av sentrum. Herfra kan du sykle en runde med eller mot klokka, eller bare sykle stien(e) tur/retur.

 

Ås

Sentrumsnært kan man også kalle Ås. Når du kommer kjørende oppover dalen ligger dette på østsiden, og kan best beskrives som åssiden bak sentrum. Her er det mange turer å velge mellom, og spesielt fine ting finner du på Bjønnåsen, som er lengst nord på Ås. Nesten uansett hva du velger, så begynner du med å gjøre unna litt kjedelig transport på grus opp Bergeveien. Beregn alt i fra 30-60 minutter etter form og tempo.

 

Etter et par kilometer flater veien ut, og du kommer til et platå. Her kan du enten fortsette innover på grusen for å få tilgang til ytterligere terreng, eller ta inn på stier. På Bjønnåsen kan du både holde på lenge oppe i høyden, eller kjøre en klassisk variant hvor du tar grusveien opp og sti ned igjen.

 

En av redaksjonens favoritter er å ta grusveien opp og inn til Ørsjøen, sykle Støpavegen nordover, så Støpa Flytsti etterfulgt av Ljørdalsvegen og eventuelt legge inn en grusklatring til og få med deg Sponbergvegen ned til sentrum.

 

Trysilfjellet/Fageråsen

«Bak» Gullia og oppe rundt Trysilfjellet finnes det også stier, og disse kan knyttes sammen med hytteområdet Fageråsen. Fageråsen er et av satsingsområdene i Trysil Bike Arena, og her ligger det utbyggingsplaner klare. Du kan ta heisen (eller sykle, selvsagt) opp, og sykle stien Julbokkskaret, som deler seg i to. Fageråsstien tar deg over til den andre siden, men begge disse stiene kan du knytte sammen med Fjellrunden og den nye stien Fjellflyten, og komme deg ned til en annen fin naturlig sti; Bekkedalen.

Les også: Stipatruljen har besøkt Trysil, se episoden her  

Les også: Alle våre saker om stisykling i Trysil finner du samlet her

 

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel