/ Utfor

Vekst i utfor

SK Rye opplever økt interesse for utfor, både i form av rekruttering og utvikling.

Sist oppdatert 7. oktober 2016 kl 08.00
Noah Heieren er av mange unge ivrige utforsyklister i SK Rye, som opplever en oppsving i interessen for heisbasert sykling. Foto: Bendik Stubstad Henriksen
Noah Heieren er av mange unge ivrige utforsyklister i SK Rye, som opplever en oppsving i interessen for heisbasert sykling. Foto: Bendik Stubstad Henriksen

Bendik Stubstad Henriksen, som er hovedtrener for utforgruppa i SK Rye, avsluttet nylig en treningssamling med 20 utøvere i Hafjell, og opplever at det gror godt i utformiljøet i klubben.

– Jeg kan jo bare snakke for Rye, men det virker som det er økende interesse for utfor som gren, sier han.

I SK Rye er det stadig tilsig av nye unge utøvere som vil sykle utfor, samt en solid gruppe ryttere i alderen 15 år og eldre.

– Vi ser vekst i antall utøvere som vil trene utfor i klubben vår, selv om utfor er den minste gruppa innen SK Rye. Vi har en god gruppe med både yngre ryttere som akkurat har startet, og eldre mer erfarne ryttere som senioren Henrik Myhrvold og sisteårsjuniorene Simen Smestad og Ole-Herman Bergby, sier Henriksen.

Saken fortsetter under

KineHaugom Eirik ؘdegårdstuen Iver Bjørhusdal-Eriksen Foto GisleJohnsen 1400x933
SK Rye har skapt et miljø og en kultur som gjør at klubben rekrutterer utøvere fra et stort oppland, og utøverne som i stor grad blir i idretten. Foto: Bendik Stubstad Henriksen

TRIVSEL: SK Rye har skapt et miljø og en kultur som gjør at klubben rekrutterer utøvere fra et stort oppland, og utøverne som i stor grad blir i idretten. Fra venstre: Kine Haugom, Eirik Ødegårdstuen og Iver Bjørhusdal-Eriksen. Foto: Gisle Johnsen

Seriøst tilbud
Henriksen tror det er flere grunner til at SK Rye tiltrekker seg nye utøvere, men en viktig grunn er at klubben oppfattes som seriøs, samtidig som de har det moro med syklingen.

– Det er vanskelig å bli bedre enn miljøet rundt deg. Vår jobb er å hjelpe rytterne ved å tilby dem det beste treningsopplegget og god oppfølging, og ikke minst ta utøverne seriøst. Det er vanskelig å ville være seriøs som utøver hvis ikke de rundt deg tar det seriøst. Vi har utøvere som liker mer lek i syklinga, og flere gode som satser på å bli best både i Norge og verden. Det er utøvere som tar treningen og idretten seriøst men som likevel har det moro med sykling, sier Henriksen.

Les også: Mille Johnset inn på Trek Racing 

Smestad, som var beste norske i utfor-VM i september, syns klubben gjør en god jobb med å kombinere matching og lek og sykkelglede, og at dette bidrar til å holde på utøverne.

– Rye får rekruttering fordi vi er flinke til å ta vare på de små og holde de i klubben. På treninger er det alltid egne grupper for de små, så de får et godt nivå på treningen. Vi deler oss opp i grupper etter nivå, så de unge er på en gruppe med tilsvarende ryttere, sier Smestad.  

Les også: Smestad beste norske i VM 

Saken fortsetter under

Simen Smestad - 2016 - NCF 1400x933
Simen Smestad fra SK Rye var beste norske i årets utfor-VM. Foto: NCF

Simen Smestad fra SK Rye var beste norske i årets utfor-VM. Foto: NCF

Miljøet er avgjørende
Videre trekker Henriksen fram at det er et godt miljø i klubben, og at det bidrar til å holde på rytterne så vel som å rekruttere nye.

– Vi har et godt miljø som er bygget opp av flinke foreldre, som er gode til å skape en sosial arena rundt sporten. Det er viktig, sier han.

Der er Smestad enig.

– Det er et godt miljø i Rye fordi alle vil at alle skal ha det bra. Ryttere backer opp hverandre og foreldre fikser og ordner alt rundt treninger og ritt. Trenerne er flinke og bruker utallige timer på organisering og planlegging. Så det er blitt et veldig godt miljø i gruppa, sier Smestad.

Henriksen trekker også fram at han også tror kombinasjonen av yngre og eldre, ferske og erfarne ryttere bidrar til å skape et godt miljø. Slik får de nye noen forbilder i klubben å se opp til. At det er stor spredning i gruppa er ikke noe problem når klubben kjører felles samlinger, slik som i Hafjell i helga.

– Vi delte rytterne i tre grupper, litt etter alder og ferdigheter. De yngste jobber mye med det tekniske og sykkelmestring, mens de eldste, inkludert Atle Hagen Laakso og Ole-Hermann Bergby fokuserer på tidtaking og det å bli raskere. De har det tekniske i bunn som skal til for å kunne sykle fort, så for dem handler det mye om å pushe farten, sier Henriksen.

Saken fortsetter under

Samling SK Rye DH 2016 Gisle Johnsen 1400x933
På samlinga i Hafjell sist helg var det 20 syklister i aksjon. Foto: Gisle Johnsen

På samlinga i Hafjell sist helg var det 20 Rye-syklister i aksjon. Foto: Gisle Johnsen

Les også: Børstet støvet av grunnteknikken   

Samarbeid på tvers av grenser
Henriksen tror også den nye felles skandinaviske utforcupen kan bidra til at utfor blir mer populært, og dermed øke rekrutteringen til utfor generelt.

– Det er kjempebra at vi samkjører miljøene i Skandinavia. Det er en fordel både for arrangørene så vel som for utøverne, som får bedre matching når det er flere med og de kan sammenlikne tider med noen av de beste, sier Henriksen. 

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.

Publisert 7. oktober 2016 kl 08.00
Sist oppdatert 7. oktober 2016 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen