Skal by verdenseliten på norsk ekthet

Furusjøen Rundt har ikke tusenvis av deltakere og tilskuere, men for utenlandske ryttere kan nettopp det være eksotisk.

Sist oppdatert 3. november 2016 kl 07.00
For utenlandske ryttere kan det være spennende å sitte mutters alene og ikke se verken konkurrenter eller tilskuere i lange tider. Foto: Erlend Weikle
For utenlandske ryttere kan det være spennende å sitte mutters alene og ikke se verken konkurrenter eller tilskuere i lange tider. Foto: Erlend Weikle

Selv om den lille lokale organisasjonen og Kvam IL har arrangert både Norgescup og Norgesmesterskap, var det å få UCI World Series-status en drøm. Nå er det realitet for 2017. På sikt er målet å arrangere verdensmesterskap i terrengsykling maraton. Men rittleder Ole Kristian Rudland er ikke bekymret for at Furusjøen Rundt skal få voksekramper. 

Terrengsykkel tok en prat med Rudland ei uke etter at det internasjonale sykkelforbundets (UCI) World Series-tildeling er et faktum. Arrangementskomitéen har fått oversikt over hva som må gjøres fram til Furusjøen Rundt skal gå av stabelen 22. juli 2017.

Les også: Furusjøen Rundt blir UCI World Series 

– Hvordan vil UCI-statusen endre terrengsykkelrittet Furusjøen Rundt?
– Vi håper at tildelingen skal gi ytterligere aksept for det arbeidet vi har lagt ned både i løypa og løypeprofilen, men også anerkjennelse for et arrangement som er lokalt gjennomført. Vi har et vanvittig frivilligkorps som har lagt ned mye i dette over mange år og sørget for at Furusjøen Rundt har bred aksept i lokalbefolkningen. Da er det ekstra moro at UCI gir oss tilliten til å arrangere på et slikt nivå. Slik sett betyr det like mye for lokalbefolkningen at vi har fått dette, som for eliten og Norgescuprytterne.

Saken fortsetter under

Volunteers - Furusjøen Rundt-ritt 2014 Foto Stig Haugen 1400x933
Furusjøen Rundt har en lojal dugnadsgjeng som stiller opp år etter år. Foto: Stig Haugen

Furusjøen Rundt har en lojal dugnadsgjeng som stiller opp år etter år. Foto: Stig Haugen

– Hva har Furusjøen Rundt å tilby folk som er vant til svære arrangementer med tusenvis av deltakere og tilskuere i løypa? 
– Vi har et helt spesielt og ekte arrangement der man kommer veldig tett på naturen og miljøet. Vi håper å overføre noe av den norske ektheten og gjestfriheten, og få vist fram noen av de fantastiske mulighetene Norge har for terrengsykling. Mellom-Europa er preget av veldig mye høydemeter og har mer spektakulære fjell enn Norge på mange måter, men vi har en annen type fjell og en annen type landskap, som jeg tror de vil sette pris på, sier Rudland, og trekker fram et eksempel fra et par år tilbake.

– Vi hadde en polsk syklist her som framhevet nettopp dette med den unike norske fjellnaturen og ikke minst det at det er lite folk. Han fortalte at det var spennende å sitte mutters alene og ikke se verken konkurrenter eller tilskuere i lange tider.

– Hva skal dere gjøre for å holde på bredden og samtidig tilrettelegge for verdenseliten? 
– Pathfinder-klassen, Norgescupen og nå World Series-klassen går i løyper som vi ikke tror passer bredden. Det er den 70km lange løypa med seeding til Birken som er vårt breddearrangement. Vi kommer til å beholde dette rittet, men jobber for å ytterligere tilrettelegge det for massen. Vi ser at den største veksten i arrangementet er i mosjonistklassene, der opplevelsene, det å gjennomføre og det å være en del av fellesskapet er det viktigste. Basert på tilbakemeldingene ser ut som disse etterspør mer opplevelser i løypa, mens tidsperspektivet og plassering i rittet er mindre viktig.

Men vi skal ikke glemme de som vil sykle råhardt og konkurrere. Disse bringer spenning til publikum og trekker interesse fra media inn i arrangementet, så vi må ha et skikkelig alternativ til dem. Dessuten har vi åpnet for en åpen klasse i Pathfinderløypa. Det er ikke så mange deltakere i denne klassen, men vi må ha et godt tilbud til stientusiastene også, som i tillegg til oss nesten bare har UltraBirken.

Les også: Ønsker seg EM, VM og verdenscup   

Saken fortsetter under 

Mosjonister Furusjøen Rundt ritt 2014 - Foto Stig Haugen 1400x933
Mosjonistene er viktige for Furusjøen Rundt, og mosjonistklassene står for den største veksten i rittet. Derfor skal deres rittløype legges enda bedre til rette, uavhengig av om rittet har World Series status eller blir verdensmesterskap. Foto: Stig Haugen

Mosjonistene er viktige for Furusjøen Rundt, og mosjonistklassene står for den største veksten i rittet. Derfor skal deres rittløype legges enda bedre til rette, uavhengig av om rittet har World Series status eller blir verdensmesterskap. Foto: Stig Haugen

– Hva kreves av dere, og hva må dere gjøre mellom nå og fram til rittet?
– Egentlig er vi innafor allerede, og det er ingen store endringer som er pålagt oss, men vi jobber med å finne alternativer til knot. Vi trenger mer flytsti, og det er spesielt noen partier i nedkjøringen til Kvam hvor vi leter etter nye muligheter, samtidig som vi ønsker å beholde en rå nedkjøring. Vi prøver også å passe på at vi komponerer en løype som i størst mulig grad favoriserer komplette syklister, utøvere som takler flere typer forhold og underlag, sier Rudland, og legger til at noe arbeid gjenstår.

– UCI vil gjerne ha litt lenger konkurranse. Den bør være på over fire timer, og nå ligger den på rundt 3:40 for elitegutta. Også jentenes ritt bør bli litt lenger. Egentlig vil vi gjerne ha dem også nedom Kvam, og får vi til en litt bedre nedkjøring blir det en mulighet. Vi kan gjøre noen flere runder inne på fjellet, men da dukker grunneierspørsmålet opp, så dette er en omfattende prosess. Men det viktigste arbeidet akkurat nå handler faktisk om å få oversatt alt av informasjon og få det ut så bredt som mulig i Europa. Det gjelder å være tidlig ute slik at vi er et alternativ når de store teamene skal legge opp sesongen 2017.

Les også: Gunn-Rita vant VM i Val Gardena 

Saken fortsetter under 

FR-ritt 2016 Iver Røssum 1400x933
Norgescupleder Eskil Evensen-Lie på vei ned til Kvam i Pathfinderløypa. Neste år blir det enda lenger til mål for eliten. Foto: Iver Røssum

Norgescupleder Eskil Evensen-Lie på vei ned til Kvam i Pathfinderløypa. Neste år blir det enda lenger til mål for eliten. Foto: Iver Røssum

Hvor trangt er nåløyet for å få arrangere UCI World Series og verdensmesterskap? 
– Det vet jeg faktisk ikke. Vi har fått veldig god hjelp av Norges Cykleforbund, spesielt av Per Erik Mæhlum og Heikki Dahle. De har åpnet mange dører for oss, og sørget for at vi fikk innpass i organisasjonen til verdensmesterskap i Val Gardena i fjor. Vi ser at vi ikke står noe tilbake for det de har der, selv om forholdene selvfølgelig er helt annerledes i Italia enn på Kvam. Etter det har vi hatt flere Skype-konferanser med UCI og lagt fram vårt konsept, og nå fikk vi altså World Series for 2017. Vi har også kommunisert klart til UCI at vi ønsker å søke om verdensmesterskap, men det er en mye større prosess. Et verdensmesterskap må forankres i fylket, regionen og kommunen, og vil være et stort økonomisk løft for ei lita bygd og et lite idrettslag. Men først har vi sagt ja til å gjennomføre World Series, og vi skal gjøre det på best mulig måte. Det tror jeg er godt nok til å følge opp med VM-søknad. 

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Furusjøen Rundt Ritt 2014 - Foto Fredrik Weikle 1400x933
Norge har en annen type fjell og en annen type landskap enn det ryttere møter i Mellom-Europa. Foto: Fredrik Weikle

Norge har en annen type fjell og en annen type landskap enn det ryttere møter i Mellom-Europa. Foto: Fredrik Weikle

Publisert 3. november 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 3. november 2016 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen