/ VM

Norge kan få maraton-VM i 2019

Furusjøen Rundt har søkt om verdenscup i 2017 og vil ha VM i 2019.

Sist oppdatert 29. juli 2016 kl 07.00
Ønsker seg VM-stemning på Kvamsfjellet - Furusjøen Rundt har søkt om verdenscup i 2017 og jobber med VM-søknad for maraton 2019. Foto: Furusjøen Rundt rittet
Ønsker seg VM-stemning på Kvamsfjellet - Furusjøen Rundt har søkt om verdenscup i 2017 og jobber med VM-søknad for maraton 2019. Foto: Furusjøen Rundt rittet

Rittet har vært en del av Norgescupen i maraton i flere år, og i fjor fungerte rittet som NM maraton. Men nå vil arrangøren mer.

– Det stemmer at vi har søkt UCI om World Series Terreng Maraton i 2017. Vi arbeider nå med søknad om VM i 2019. Dette er en lengre prosess, men vi har hatt tett dialog med UCI og NCF det siste året. Målet er at søknaden blir sendt i løpet av høsten. Det er en lang liste med kriterier vi må fylle, sier Ole-Petter Brendstuen, som regner med svar på verdenscupsøknaden i løpet av høsten.

Brendstuen er daglig leder i Kvam IL, som arrangerer Furusjøen Rundt Rittet. Rittet og idrettslaget startet en dialog med Norges Cykleforbund om mulighetene for VM og World Series allerede i januar 2015.

Saken fortsetter under

CF Hagen - Furusjøen Rundt 2015 - Fredrik Weikle 960x
Furusjøen Rundt rittet var NM i 2015. Nå vil arrangøren ha både verdenscup og VM. Foto: Fredrikke Weikle

Furusjøen Rundt rittet var NM i 2014. Nå vil arrangøren ha både verdenscup og VM. Foto: Fredrik Weikle

Les også: Ønsker seg EM, VM og verdenscup 

Hever nivået og interessen
Arrangementsansvarlig i NCF Per Erik Mæhlum er positiv til VM-søknaden og håper Furusjøen Rundt når fram med søknaden hos UCI. Han trekker fram at mesterskap løfter sporten på flere plan.

– Store internasjonale arrangementer et positivt for norsk sykkelsport. Slike mesterskap vil potensielt  gi økt oppmerksomhet rundt terrengsykling, og derav større rekruttering til sporten. Samtidig er det viktig å ha internasjonale konkurranser i Norge for å sikre god matching for våre beste syklister. For Norges del vil det være betydelig markedsføringspotensialet med et VM, spesielt lokalt og regionalt, sier Mæhlum til Terrengsykkel.no.

Maraton har vært VM-gren i UCI med årlig mesterskap siden 2003. Da gikk mesterskapet i Lugano i Sveits. I 2005 var det Lillehammer som arrangerte maraton-VM og mesterskapet gikk i forbindelse med Birkebeinerrittet. Det er eneste gang Norge har hatt VM i maraton, men i 2014 arrangerte Norge VM i rundbane og utfor for elite og master, også det på Lillehammer. Gunn-Rita Dahle Flesjå er den som har vunnet flest VM-titler i maraton: seks av 14 mulige.

Les også: Les også: Gunn-Rita vant VM i Val Gardena   

Vet hva som kreves
I fjor sommer var Brendstuen og Ole Kristian Rudland, som er styreleder i Furusjøen Rundt rittet AS, på befaring og studietur til maraton-VM i Val Gardena for å snakke med UCI og for å observere hvordan rittarrangøren hadde lagt opp logistikk og gjennomføring.

Saken fortsetter under

Simon Burney UCI - Ole Kristian Rudland - Foto Ole Petter Brendstuen 1400x933
Simon Burney fra UCI sammen med Ole Kristian Rudland under studieturen til VM i Val gardena i 2015. Foto: Ole Petter Brendstuen

Simon Burney fra UCI sammen med Ole Kristian Rudland under studieturen til VM i Val gardena i 2015. Foto: Ole-Petter Brendstuen

– Hvilke kriterier må rittet fylle for å få status som World Series og VM maraton?
Furusjøen Rundt-rittet fyller allerede mange av kriteriene for å kunne søke om World Series og VM. Vi er i ferd med å utvikle beskrivelser, nettsider, markedsføring og øvrig dokumentasjon på flere språk. Vi ser spesielt på å lage en bedre innkomst, samt at vi ser på lengden på traséen (kjøretiden). Høydemeter og andel terreng holder Furusjøen Rundt-rittet internasjonal standard allerede, sier Brendstuen.

– Hvor mange deltakere forventer dere at rittet vil trekke om dere får internasjonal – status?
Det er vanskelig å anslå antall deltakere, men vi forventer en økning både om vi blir arrangør av World Series og VM. Elitefeltene (kvinner og menn) under VM i Val Gardena i 2015 hadde cirka 210 deltakere. I tillegg var det svært mange, rundt 4.000, som syklet det øvrige rittet Sellaronda Hero. Furusjøen Rundt-rittet har i dag cirka 500 deltakere. Vi ser for oss en økning til rundt 800, kanskje mer. For oss er det viktigste at vi leverer kvalitet til alle deltakere, framfor kvantitet. Det være seg traséer, parkering, overnatting, tidtaking, stadion med mer, sier Brendstuen.

Les også: Sveum og Evensen-Lie vant Furusjøen Rundt 

– Hva kan Furusjøen Rundt selge seg på?
Midt-Gudbrandsdal kan ikke sammenligne seg med Syd Tyrol med antall innbyggere i umiddelbar nærhet, overnattingskapasitet og slikt. Derfor vil vårt fokus fortsatt være å levere et best mulig ritt og en best mulig opplevelse til de som deltar og de som ser på. En ting kan ingen ta fra oss, selv om mange markedsfører noe av det samme: En unik natur, et praktfullt skue, rett og slett «Eventyret i Rondane».

Saken fortsetter under

Furusjøen Rundt rittet 2012 Foto Stig Haugen 1400x924
Furusjøen Rundt Rittet skal selge seg internasjonalt på norsk natur og utsikt. Foto: Stig Haugen

Furusjøen Rundt Rittet skal selge seg internasjonalt på norsk natur og utsikt. Foto: Stig Haugen

– Hva vil en verdenscup og et VM bety for arrangementet og hvilke ringvirkninger vil det få lokalt?
Furusjøen Rundt og Kvam IL mener at slike arrangement vil få store ringvirkninger for lokalsamfunnet: Både når det gjelder overnattingsbedrifter, reiseliv, turister, og lokale/regionale/nasjonale leverandører som vi må bruke.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Sellaronda Hero 2015 - Foto Arrangøren 1400x924
Sellaronda Hero trekker 4000 deltakere. Det regner ikke Furusjøen Rundt rittet med å kunne matche, men arrangøren lover god stemning til de som kommer. Foto: Sellaronda Hero

Sellaronda Hero trekker 4000 deltakere. Det regner ikke Furusjøen Rundt rittet med å kunne matche, men arrangøren lover god stemning til de som kommer. Foto: Sellaronda Hero

Publisert 29. juli 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 29. juli 2016 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen