Sykkelhansker - tester og nyheter

De beste sykkelhanskene til terrengsykling

Et par sykkelhansker kan gi deg bedre grep på styret, fungere som beskyttelse mot grus, stein og busker, men også bidra til å unngå at du fryser på de litt kaldere dagene.

De beste terrengsykkelhanskene.
GODE HANSKER: Langfingrede hansker er et must i terrenget. Vi har testet de fleste av de beste. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Til terrengsykling er det langfingrede sykkelhansker som gjelder. Gode sykkelhansker beskytter hendene dine når du faller. De gir også godt grep om styret, også når du er svett eller styret er vått eller gjørmete. Noen hansker har ekstra beskyttelse på håndbaken, andre er så luftige som mulig for minst mulig varme.

Her kan du lese tester av sykkelhansker både til sommer og til vinterbruk. Terrengsykling på høst og vinter kan være en kald affære for fingrene, og vi har testet forskjellige hansker som holder varmen på stiturene.

Et par gode hansker er nesten like viktig som en god hjelm. Det finnes et utall varianter og merker. Vi terrengsyklister bør alltid velge hansker med lange fingre.

Til rittsyklisten

God lufting, tynn polstring og godt grep mot styre er viktige faktorer her. Hanskene bør også ha stoff for tørking av snørr og svette. Unngå hansker med stiv knokebeskyttelse og klumpete borrelåslukking rundt håndleddet. 

 • Troy Lee Ace er de letteste hanskene vi har testet. De er også superluftige og gir godt grep. Perfekte til rittsykling.

 • Giro Trixter er også tynne, lette og gode hansker med godt grep og god lufting.

 • Bluegrass Vapor Lite har superluftig netting på håndbaken. Disse er gode på de varmeste sommerdagene.

 • Leatt 1.0 GripR er tynnere i håndflatene enn noen andre hansker. Disse gir deg maks følelse med styret.

Til stisyklisten

Godt grep, gjerne litt polstring i håndflaten og noe beskyttelse på håndbaken er ting å se etter her. Det kan være et poeng at hanskene er tilpasset berøringsskjermer og bruk av mobil. 

 • Troy Lee Air er våre favoritthansker til stisykling. De er solide og beskyttende, samtidig som de gir presist grep og god lufting.

 • Leatt 4.0 Lite er tynne hansker som fungerer både til sti- og endurosykling. De har ekstra beskyttelse på knoker og håndbak.

 • Pearl Izumi Elite Gel er gode hansker for deg som liker litt ekstra polstring i håndflaten.

Til endurosyklisten

Hanskene er en viktig del av beskyttelsen du har på deg her. Kraftigere skinn i håndflaten og knokebeskyttelse mot nærkontant med trær er ønskede detaljer. Gummierte fingertupper sikrer godt grep på bremse-, gir og senkepinnespaker. 

Til vintersyklisten

Mange syklister holder hjulene gående året rundt. Da er det vinterhansker som gjelder. Disse kommer både som vanlige hansker, men også i hummerhanske-varianter eller som større votter.

Vi har for eksempel testet Assos sine Ultraz-hansker, som er et bra alternativ til vintersyklisten.

Fryser du lett på hendene kan vi anbefale deg å lese denne saken.

Test av Giro Trixter hansker

Giro skriver at Trixter-hanskene deres etterligner de dyrere hanskene fra merket. Vi vil si at det er Trixter-hanskene som burde vært Giros målestokk.

Test av Giro Trixter hansker
GODE OG RIMELIGE: Giro Trixter er myke, luftige og tynne. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_mest_for_pengene
Giro Trixter gloves
 • Pris: 299 kroner

 • Vekt: 36 gram per par

 • Størrelse testet: L

 • Fungerer med mobilskjerm? Ja

skala
9/10

Giros rimelige hansker er tynne og lette. De har perforert kunstskinn i håndflaten og netting på siden og mellom fingrene. Baksiden av tommelen og mansjetten rundt håndleddet er laget av et tynt og elastisk lycrastoff.

Hanskene sitter skikkelig godt på uten noen stiv borrelåsstramming rundt håndleddet. Tommelen er forsterket med et lag med håndflatens kunstlær også på oversiden. 

Pekefinger og tommel har innsydde tråder i fingertuppene som gjør dem kompatible med mobil-skjermen. 

Trixter-hanskene byr ikke på noe ekstra beskyttelse noe sted. Både håndbak og håndflate er tynne og upolstrede. Hanskene gir likevel et solid grep rundt styret. Stoffet på håndbaken er også mykt nok til å tørke svette og snørr med. 

Grovmasket netting mellom fingrene slipper gjennom støv, men lufter også supert. Sømmene forøvrig virker solide. Fingrene er også lange nok slik at ikke område mellom tommel og pekefinger står i konstant spenn. 

Er du på utkikk etter tynne, og komfortable hansker med godt grep, men lite beskyttelse forøvrig kan du ikke gå feil med Giro Trixter. Prisen gjør at du kan unne deg flere par i forskjellige farger også.

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Tynne og lette

Rimelige

Sitter stramt

Myke og gode uten skarpe sømmer

MINUS

Ingen snørrtørker på tommelen

Test av Shimano Long hansker

Shimanos hansker føles gammeldagse og simple. De har grov passform og et materiale i håndflaten som føles klumpete og lite raffinert

Test av Shimano Long hansker
MYE POLSTRING: Putene i håndflaten er mer i veien enn de beskytter. Gummimaterialet i håndflaten føles litt uggent. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Shimano Long hansker
 • Pris: 349 kroner

 • Vekt: 51 gram per par

 • Størrelse testet: L

 • Fungerer med skjerm? Nei

skala
5/10

Utstyrsprodusenten Shimano lager sykkelbransjens mest avanserte drivverkdeler, men på klesfronten satser de mest i de lavere segmentene.

Hanskene som bærer det beskrivende navnet Long er hverken spesielt lette, luftige eller rimelige. De er ganske midt på treet på det meste.

Håndflaten er dekket av et gummiaktig materiale som gir godt grep på glatte holker. Passformen på håndflatestoffet er ok, men noe mindre formføllende enn de beste hanskene.

Gele-puter nedenfor fingrene, på tommelputa og nederst under lillefingeren gir ekstra demping, men føles mest klumpete mot styret. Vi foretrekker at dempingen mellom underlag og hender foregår et annet sted i kjeden enn i hanskene.

Dekk, dempegaffel, holker tar alle av støt før hanskene kommer inn i bildet. Polstrede hanskere går bare utover god og presis følelse mot styret. Shimanos hansker er et av få hanskepar vi har testet de siste årene som ikke fungerer med mobil-skjermen. Vi klarer så vidt å få skrudd på kameraet, men det krever mange trykk og gjerne at vi er varme og svette. Borrelåsmansjetten rundt håndleddet er litt unøyaktig sydd fast slik at en kant stikker ut og kan lett hekte i trøyeermer og tilsvarende. 

Froté-materialet på tommelen er mykt og bra. Lycra-stoffet på håndbaken er luftig og elastisk, men sitter ikke så stramt som vi kunne ønsket for maks følelse av styrepresisjon. Hanskene har også mange sømmer som erfaringsmessig fort kan slites og løsne. 

Shimanos Long-hansker føles billigere enn de er. De er ganske komfortable, men gir ikke den styrepresisjonen vi ønsker oss. Kvalitetsfølelsen er heller ikke tipp topp. VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Godt grep

Refleks

MINUS

Dårlig fingerfølelse

Skarp borrelåskant

Klumpete i håndflaten

Test av Troy Lee Ace hansker

Troy Lee Ace er ekstra lette og ekstra tynne hansker som gir godt grep om styret og god fingernemhet. En favoritt til varm ritt- og stisykling.

Test av Troy Lee Ace hansker
RÅBRA RITTHANSKER: Troy Lee Ace er superlette og luftige. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_best_til_ritt
Troy Lee Ace hansker
 • Pris: 399 kroner

 • Vekt: 29 gram per par

 • Størrelse testet: L

 • Fungerer med skjerm? Ja

skala
9/10

Hanskeekspertene Troy Lee har perfeksjonert konstruksjonen av terrengsykkelhansker gjennom tre tiår.

Passformen på hanskene deres er tilnærmet perfekt. Dette gjelder også Ace-hanskene. Disse er Troy Lees aller luftigste hansker og vil være førstevalget for deg som sykler rundbane- eller maratonritt, eller bare ønsker så tynne og luftige hansker som mulig.

Tykkelsen til tross, Troy Lee Ace føles solide på hendene og de gir skikkelig presist grep og god fingernemhet. Som forventet av en hanske i dag fungerer de også med mobilskjermen. 

Ace-hanskene har tynt og perforert clarino-kunstlær i håndflaten. Håndbaken er dekket av tynn og luftig mesh. Ace-hanskene minner om Bluegrass Vapor Lite og Union, samt Giro Trixter og Leatt 1.0 gripr. 

Troy Lee Ace har det luftigste stoffet på håndbaken. Også netting mellom fingrene er spesielt luftig og tynn. Lycramansjetten gjør hanskene enkle å ta på, samtidig som de ikke klemmer rundt håndleddet i det hele tatt. Tommelen er dekket av myk froté for god snørr- og svettetørking - et must på hansker til rittsykling. Peke- og langfinger har gummistriper på innsiden for bremse- og girgrep. 

Troy Lee Ace gir supert grep på styret. De sitter stramt rundene hendene uten å gnage eller klemme. Selv på varme dager vil de holde deg tørr og utluftet på hendene. Ønsker du supertynne hansker med så lite dilldall så mulig er Troy Lee Ace et velprøvd og godt valg. De vil være vårt førstevalg til rittsykling i årets sesong.

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Superlette

Luftige

Sitter stramt og tett

MINUS

Rynker litt i mansjetten

Test av Troy Lee Air hansker

Troy Lee Air er klassiske terrengsykkelhansker som sitter som støpt, gir god beskyttelse samt ventilerer godt. En tilnærmet perfekt stisyklingshanske.

Test av Troy Lee Air hansker
FØRSTEVALG: Til stisykling får du ikke bedre hansker enn Troy Lee Air. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_best_i_test
Troy Lee Air gloves
 • Pris: 399 kroner

 • Vekt: 43 gram per par

 • Størrelse testet: L

 • Fungerer med skjerm? Ja

skala
10/10

De aller fleste som har drevet med terrengsykling i en del år har hatt et par hansker fra Troy Lee. Hvis ikke så er det sannelig på tide. Air-hanskene er solide, presise og luftige. 

Troy Lee Air er de mest presise hanskene i denne testen. De sitter skikkelig godt på hendene uten å stramme og gnage. Selv den ganske stive borrelåsmansjetten er god mot håndleddet. Fingrene er laget i luftig materiale med noen små gummibeskyttere på knokene på peke- og langfinger. Også på håndbaken er det en gummi-logo som kan beskytte litt mot slag mot trær eller tilsvarende. Kunstlæret inne i håndflatene er tynt og føyelig. En flat gummilogo midtift i håndflaten gir ekstra godt grep på styret, uten at det føles hemmende påå muligheten til å skiftesrifte grep. Også peke- og langefinger er dekket av silikongummi på innsiden, for maks grep om gir- og bremsehendler.

Hanskene har en ekstra forsterkning mellom pekefinger og tommel, et sted hansker har en tendens til å revne. Bra. Selve håndbaken er dekket av et tynt og luftig nylonstoff. Dette stoffet går også utover tommel og fingre. Hanskene har ikke snørrtørkestoff på tommelen og det er egentlig det eneste minuset med disse. Troy Lee Air har best passform, suverent grep og føles mest solide av hanskene vi har testet med samme tykkelse. Samtidig er de luftige og lette, uten at de koster all verden.
Ønsker du mest mulig presis grep om styret og god fingernemmhet forøvrig er Troy Lee Air våre favoritthansker til stisykling.

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Sitter suverent på

Føles beskyttende uten å stjele styrefølelse

Solide

Rimelige for det du får

MINUS

Litt skarp borrelåskant rundt håndleddet

Test av Sweet Hunter hansker

Sweet sine Hunter-hansker er enkle og rimelige. De er også ganske solide, men oppleves som enkle og grove i passformen.

Test av Sweet Hunter hansker
GROVE: Både passform og materiale er litt grove i kantene på Sweet Hunter. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Sweet Protection Hunter hansker
 • Pris: 299 kroner

 • Vekt: 49 gram per par

 • Størrelse testet: L

 • Fungerer med skjerm? Ja

skala
6/10

Håndflaten på Sweet Enduro-hanskene er dekket av ganske stivt og kraftig kunstskinn med små hull på innsiden av fingrene. Pekefingeren har et stort silikonfelt for godt grep på bremsen. På alle fingrene går håndflatestoffet rundt fingertuppen og over neglepartiet.

Stretch-panelene i sidene på fingrene er laget i tynt, elastisk stoff. Partiet mellom pekefinger og tommel er ekstra forsterket. Selve tommelen er dekket av tett froté-stoff. Mansjetten er elastisk neopren på oversiden av håndleddet. Håndbakene er dekket av et grovt og lite elastisk materiale. 

Passformen på Sweet-hanskene er i overkant romslig. Hverken håndflate eller håndbak er laget i særlig elastisk materiale så passformen må være deretter. Håndflatestoffet krøller seg litt inne i håndflaten når vi holder rundt styreholken. Fingernemheten er ikke blant de beste i klassen. Hanskene sitter løst rundt fingertuppene og mekking og mobiltrykking fungerer bare ok. 

Den elastiske mansjetten sitter ikke spesielt stramt. De med ganske lange fingre kan også oppleve at hanskene drar seg litt ned under bruk, slik at du må folde hendene for stramme dem på igjen. 

Sweet Hunter er en billig hanske som beskytter godt. Den er ikke spesielt luftig, ei heller spesielt raffinert i passformen. Den er likevel ikke ukomfortabel eller klumpete på og løser oppgaven helt greit for prisen. 

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Enkle og rimelige

Robuste

MINUS

Slapp passform

Grove i stoffet

Test av Pearl Izumi Elite gel hansker

Pearl Izumi klarer kunststykket å lage gode hansker med både polstring i håndflaten og borrelåslukking rundt håndleddet. Begge deler er ting vi helst klarer oss uten.

test av Pearl Izumi Elite Gel hansker
KLASSIKERE: Pearl Izumis gel-hansker har levert varene siden 90-tallet. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Pearl Izumi Elite Gel Hansker
 • Pris: 439 kroner

 • Vekt: 73 gram per par

 • Størrelse testet: L

 • Fungerer med skjerm? Ja

skala
8/10

De aller første langfingrede terrengsykkelhanskene jeg eide for tretti år siden var Pearl Izumi gel-hansker. Med det sagt så bør den erfarne hanske-produsenten ha fått grepet på det med hansker nå. 

Elite Gel-hanskene er slanke og fine i passformen, uten å være superelastiske. Vi liker vanligvis hansker med tynne, upolstrede håndflater, men Pearl Izumi får polstring i håndflatene til å fungere. Hanskene har dempende gele-puter både nedenfor fingrene, på tommelputa og på partiet nedenfor lillefingeren. Polstringen er tynn, men effektiv. Den klumper heller ikke rundt holken på styret. Hanskene er formsydde og har perforert kunstlær i håndflaten og tynn, elastisk mesh på håndbaken. Peke- og langfinger har ekstra skinnlapp over neglepartiet i tillegg. Tommelen er dekket med froté for god komfort under nesa og på kinnene. Både tommel og pekefinger fungerer med mobilskjermen. 

Håndleddsmansjetten er laget av lycra på oversiden av håndleddet. Håndflate-materialet fortsetter helt til mansjetten på undersiden. En trekkflik er integrert i håndflateskinnet. 

Hansken lukkes rundt håndleddet med en kort og myk borrelås på håndleddets ytterside. Vi foretrekker vanligvis hansker uten borrelås, men på disse hanskene fungerer den bra. Den er myk og uten skarpe kanter.

Pearl Izumi har klart å lage slanke og beskyttende hansker som sitter godt på og gir godt grep på styret. Tyngden og konstruksjonen forøvrig borger for solid kvalitet. I motsetning til de fleste andre hanskene her har Pearl Izumi også inkludert et ganske stort refleksparti på håndbaken. Bra når stisykkelturen blir litt lengre enn planlagt og du må sykle i trafikken på veien hjem. 

Pearl Izumi Elite Gel er untaket som bekrefter regelen om at hansker bør være så enkle og tynne som mulig. Godt polstret håndflate og borrelåslukking fungerer bra på disse, selv om vi egentlig liker hansker best uten.

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Sitter godt på

Ekstra polstring for de som liker det

Luftige

Refleks

MINUS

Litt klumpete i håndflaten

Noe høy pris

Test av Leatt 4.0 Lite hansker

Leatt 4.0 Lite har kraftig beskytter på knokene laget av viskoelastisk gummi som hardner til ved slag. Akkurat det du trenger hvis du har for vane å treffe trær med hendene

test av Leatt 4.0 Lite hansker
SUPERHANSKER: Leatt 4.0 Lite har kraftig knokebeskytter og supertynt stoff i håndflaten. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_best_til_utforsykling
Leatt 4.0 Lite hansker
 • Pris: 749 kroner

 • Vekt: 70 gram per par

 • Størrelse testet: L og XL

 • Fungerer med skjerm? Ja

skala
8/10

Leatt 4.0 Lite er som sine søstre 1.0 Gripr laget med MicronGrip-materiale i håndflatene. Dette nano-materialet er laget av tråder tynnere enn hårstrå og er samtidig solid. På 4.0 Lite hanskene er MicronGrip-materialet ytterligere forsterket nederst i håndflaten med en kunstskinnlapp inni hansken. Dette gir noe ekstra polstring her, men helt minimalt, heldigvis. 

Stoffet på håndbaken og silikonfeltene på peke- og langfinger er likt som på 1.0 Lite-hanskene. I tillegg har 4.0 Lite hanskene en kraftig armogel-beskytter som går over hele knokepartiet på håndbaken. Denne er laget som et nett og har en silikonlignende konsistens. Armogel er en såkalt viskoleastisk gummi som er myk og føyelig til vanlig, men hardner til når den får et slag. Dette gir maks beskyttelse i forhold til vekt og volum.
Polstringen strekker seg også nedover ring- og lillefinger for god beskyttelse her når du oppdager at styret ditt faktisk er breiere enn avstanden mellom furuleggene. 

Denne kraftige polstringen i Armogel-materiale er ikke like elastisk som hanskens stoff forøvrig. Da vi først testet hanskene i størrelse large, som vi vanligvis bruker, hemmet den solide beskytteren her bevegelsen i fingrene en del. Hansken strammet hardt over knokene og skapte gnaging og ubehag her. Vi fikk et par hansker til tilsendt i størrelse xl og opplevde at det meste av dette var borte. Fortsatt klemmer beskyttelses-gummien her noe på knokene, men det oppleves ikke som veldig ubehagelig. 

Hanskene har en enkel mansjett rundt håndleddet, uten borrelås eller kraftig strikk. 

Leatt 4.0 Lite er hansker som er supertynne inn mot styret for maks grep og kontakt, samtidig som de beskytter knoker og fingre godt mot slag. Til tross for beskyttelsen er hanskene luftige og lette på. Ønsker du ekstra beskyttelse på knokene fungerer Leatt 4.0 Lite skikkelig bra, men gå gjerne for en størrelse større enn du pleier.

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Supertynne i håndflaten

Nano-stoff beskytter godt tross minimall tykkelse

Ekstra og effektiv beskyttelse på knoker og håndbak

MINUS

Små i størrelsen

Strammer over knokene

Høy pris og vekt

Test av Leatt 1.0 Gripr hansker

Leatt 1.0 GripR er hansker med supertynnt nano-stoff i håndflatene og tynne silikonbeskyttere på fingrene. Supre for deg som ønsker så tett kontakt med styret som mulig.

test av Leatt 1.0 Gripr hansker
HI-TECH: Nano-materialet MicronGrip gjør håndflatene supertynne og beskyttende. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_anbefaler
Leatt 1.0 Gripr hansker
 • Pris: 369 kroner

 • Vekt: 35 gram per par

 • Størrelse testet: L og XL

 • Fungerer med skjerm? Ja

skala
9/10

Leatts hansker skiller seg fra hopen ved at de er ekstra tynne i håndflaten. Leatt-hanskenes håndflate er laget i et materiale vevd av supertynne nano-tråder.

Leatt kaller det MicronGrip. MicronGrip-materialet er sterkt og merkbart mye tynnere enn i alle andre hansker vi har testet. Stoffet er også litt elastisk. Håndflatene er laget i ett stykke MicronGrip, som også dekker fingrene.

Håndbaken på hanskene er laget i et luftig materiale med rutemønster. Noen strategisk plasserte silikonfelter skal beskytte knokene  litt mot skrubbing mot trær og lignende. Også utsiden av hånden har fått et lag med beskyttende silikon. 

På tommelens bakside er det sydd på en froté-lapp for skånsom snørr- og svettetørking under nesa og i pannen. 

Mansjetten er lett elastisk og har en utskjæring på oversiden slik at den ikke klumper seg når du bøyer håndleddet i det du holder i styret. Hanskene er relativt enkle å dra på, selv uten trekkeløkker eller tilsvarende felt 

Leatt-hanskene har en veldig tett og smal passform rundt fingrene. De føles likevel ikke restriktive rundt fingre og mellom tommel og pekefinger. De sitter som malt på håndbaken og er middels elastiske her. Silikonlogoen som går over knokene er litt mindre elastisk en resten av stoffet og klemmer litt over knokene de første turene før materialet får strekt seg. Hanskene er litt små i størrelsen og da passformen rundt fingre og i håndflaten er såpass stram kan du gå en opp størrelse i forhold til vanlig. 

Hanskene fungerer ok - ikke perfekt med mobil-skjermen. Men vi får tatt telefonen og fotografert sykkelen. 

Vi digger det supertynne stoffet i håndflatene på Leatt-hanskene. Dette gir suverent grep om styret. Passformen er god og hanskene har ingen skarpe kanter. Ønsker du så minimale hansker som mulig bør du se på disse, gjerne i en størrelse større enn du ellers ville ha valgt. 

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Supertynne i håndflaten

Lette

Beskytter bedre enn tykkelsen tilsier

MINUS

Små i størrelsen

Litt stramme over knokene

Test av Hestra Ergo Grip Enduro hansker

Hestra Ergo Grip Enduro har ekstra kraftig kunstlær i håndflaten. De er trange rundt fingertuppene og gnager på knokene og på håndbaken.

Test av Hestra Ergo Grip Enduro hansker
STIVE OG KRAFTIGE: Hestras endurohansker er for trange rundt fingertuppene og for tjukke i håndflaten. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Hestra Ergo Grip Enduro hansker
 • Ergo Grip Enduro

 • Pris: 650 kroner

 • Vekt: 62 gram per par

 • Størrelse testet: L

 • Fungerer med skjerm? Ja

skala
4/10

Hestras Ergo Grip Enduro-hansker er skikkelig kraftige sykkelhansker som er laget for å tåle masse juling.

Håndflaten er dekket av kraftig kunstlær og mange gele-puter. Kunstlæret går også rundt alle fingrene på tre sider. Fingrene er dekket av kunstlæret på alle kanter utenom oppå. Fingertuppene har kunstlær på alle kanter.

Kunstlæret er i liten grad elastisk og føyelig. Håndbaken på hanskene er laget i et tjukt nettingstoff. Håndflatens tre gele-puter er kileformede og dekker til sammen det meste av håndflaten. Kanalene mellom dem skal forhindre klumping rundt styret. 

En kraftig strikk med tilsvarende kraftig borrelås lukker hanskene tett rundt håndleddene. Hanskene går nesten opp til en evt klokke på håndleddet. 

Hestras kraftige hansker falt ikke i smak hos testerne. Fingrene er for trange i tuppene og er ikke elastiske. Materialet over håndbaken er heller ikke særlig elastisk og gjør det rett og slett vanskelig å forme en stram knyttneve uten av det skaper mye ubehag og press over knokene. Når vi holder rundt styret jobber vi mot hanskenes stramme håndbak for å få godt grep. 

Hestra Ergo Grip Enduro gir et inntrykk av solid holdbarhet og beskyttelse i håndflaten, men passformen og luftingen er ikke god. Prisen er også veldig høy. Styr unna. 

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Tykt stoff i håndflate beskytter ekstra

MINUS

Klemmer rundt fingrene

Føles stive og grove

Varme

Dyre

Test av Hestra Ventair hansker

Hestras tynneste sykkelhansker har tynt og perforert kunstlær i håndflaten. Håndbaken er dekket av et glatt nettingstoff med lite elastisitet.

Test av Hestra Ventair hansker
TYNN NETTING: Ventair-hanskene fra Hestra er luftige på håndbaken. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Hestra Ventair hansker
 • Pris: 350 kroner

 • Vekt: 35 gram per par

 • Størrelse testet: 9

 • Fungerer med skjerm? Ja

skala
6/10

Det samme nettingstoffet som på håndbaken går også utover tommelen. Det er ikke noe ekstra froté-stoff på tommelen for komfortabel snørr- og svettetørking. Nettingstoffet føles ikke like godt mot nesa. 

Rundt håndleddet er nettingstoffet brettet dobbelt. En hempe på undersiden av håndleddet er festet godt med en skinnlapp. Kvaliteten på sømmene og materialene virker god. 

Passformen på Ventair-hanskene er ikke veldig elastiske i stoffet og oppleves litt for vide og upresise på, selv om størrelse 9 egentlig skal tilsvare noe mindre enn large hos andre merker. 

Fingrene oppleves noe videre enn ønskelig. Også rundt håndleddet sitter hanskene løst. Når vi strekker fingrene og lager en knyttneve om hverandre opplever vi at hanskene trekker seg litt av. Vi føler ofte behov for å trekke hanskene opp og på igjen med ujevne mellomrom. 

Hestra Ventair er lette og luftige hansker som er tynne i håndflaten og på håndbaken. De har fine sømmer og god kvalitet, men passformen er ikke helt på par med andre spesialister på sykkelhansker. Vi synes det sitter for løst både rundt håndleddet og rundt fingrene. 

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Tynne

Luftige

MINUS

Sitter litt løst

Store i størrelsen

Dårlig presisjon

Mangler snørrfroté på tommel

Test av Hestra Bike Guard hansker

Hestra Bike Guard ser ut som BMX-hansker fra 1983. De har ubehagelig polstring i håndflaten, grovt stoff på håndbaken og gnagene sømmer på innsiden.

Test av Hestra Bike Guard hansker
SKUFFENDE: Hestra Bike Guard er mye dårligere enn vi forventer fra den svenske hanskespesialisten. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Hestra Bike Guard hansker
 • Pris: 395 kroner

 • Vekt: 63 gram per par

 • Størrelse testet: L

 • Fungerer med skjerm? Ja

skala
5/10

Den svenske hanskespesialisten Hestra er ganske ferske når det kommer til sykkelhansker. De har likevel nå et stort utvalg terrengsykkelhansker i kolleksjonen.

Bike Guard-hanskene har et retro-utseende. Både fargene og designet på hanskene forøvrig gir oss assosiasjoner til BMX-hansker fra 80-tallet. Også følelsen er ganske gammeldags, tross bruk av moderne materialer. 

Håndflaten er laget i Clarino-kunstlær. Der håndflate og fingre møtes er det lagt inn fire tjukke puter. En nedenfor hver finger. Også i håndflaten forøvrig er det sydd på ekstra puter - en rett innenfor tommelen og enn på partiet nedenfor lillefingeren. Tanken bak disse putene er sikkert god. I praksis fungerer det ikke så bra. 

Hansken har forøvrig en kraftig strikk rundt håndleddet, en løkke å dra dem på med samt tjukt froté-stoff på utsiden av tommelen. Innsiden av pekefingertuppen har et gummifelt for ekstra grep på bremsen. Hanskene fungerer ok med mobil-skjermen. Sømmene på innsiden av håndleddet er irriterende på den ømfintelige huden her.

Vi ble overrasket over at hanskespesialisten Hestra ikke lagde bedre sykkelhansker når de først ble med på leken. Bike Guard-hanskene er tjukke, stive og grove. De gir en følelse av å ha på en arbeidshanske fra Maxbo, mer enn en raffinert sykkelhanske. Polstringsputene i håndflaten går hardt utover styrefølelsen på sykkelen. De skaper mye mer ubehag i form av klumping og press enn de forhindrer. 

Strikken rundt håndleddet er sydd fast til resten av hansken med ganske grov søm. Denne irriterer en del på innsiden av håndleddet. Stoffet på håndbaken er også lite elastisk slik at det krøller og klumper seg. 

Fingerlengden er god og kvaliteten på sømmene virker god og holdbar. 

Hestra Bike Guard er en overkonstruert hanske som hverken er luftig, komfortabel eller særlig myk. Putene i håndflaten er alt for store og passformen over håndbaken for løs. Kjøp disse hanskene kun hvis du absolutt må ha hansker med 70-80-talls look. 

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Retro utseende

MINUS

Stive og grove

Klumpete polstring i håndflaten

Grove sømmer på innsiden av håndleddet

Test av Bluegrass Union hansker

Bluegrass Union er minimalistiske hansker med luftig netting på håndbaken og semsket kunstskinn i håndflaten. Passformen er god og prisen lav.

Test av Bluegrass Union
LETTE OG RIMELIGE: Bluegrass Union er tynne og luftige hansker til lav pris. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_godt_kjøp
Bluegrass Union gloves
 • Pris: 319 kroner

 • Vekt: 40 gram per par

 • Størrelse testet: L

 • Fungerer med skjerm? Ja

skala
8/10

Union-hanskene fra Bluegrass er ganske like Vapor Lite fra samme produsent, men også Giro Trixter og Troy Lee Ace. Dette er hansker uten dilldall som gir godt grep om styret uten å gjøre hendene dine for varme. 

Om noe så er kvalitetsfølelsen på sømmer og snitt hakket mindre bra på Bluegrass Union enn på Troy Lee Ace og Giro Trixter

Håndflatene i semsket kunstskinn er perforert på strategiske steder, midt i håndflaten og langs fingrene. Peke- og langfinger har hver fått seks silikonknotter for ekstra grep på gir- og bremsehendler. Tommelen har også tilsvarende. Hanskene fungerer med mobilskjermen, men du må trykke med selve puten på fingertuppen, ikke med fingerspissen. 

Rundt håndleddet er det en strikk i neoprenlignende materiale. Denne gjør hanskene enkle å trekke på, mye enklere enn Bluegrass Vapor Lite. Tommelen har samme materiale som i håndbaken på alle sider. Dette fungerer fint for snørrtørking under nesen også. 

Vi kjente litt til sømmene på innsiden av fingrene. I tillegg sitter hanskene litt løsere enn vi ønsker oss rundt tommel og ytre del av håndledd. Litt mer elastikk her hadde gjort susen. De er større i størrelsen enn søsterhansken Vapor Lite fra samme produsent.

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Superluftig netting på håndbaken

God strikk rundt håndleddet 

Silikongrep på peke- og langfinger

Mykt semsket kunstskinn i håndflate og på tommel

MINUS

Noe irritasjon fra sømmer i fingrene

Kunne vært strammere rundt tommel og håndledd

Test av Bluegrass Vapor Lite hansker

Bluegrass Vapor Lite er de tynneste hanskene vi har prøvd. Nettingen på håndbaken fortsetter uavbrutt til håndleddet.

Test av Bluegrass Vapor Lite hansker
NETTING: Bluegrass Vapor Lite er supertynne og luftige. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_anbefaler
Bluegrass Vapor Lite gloves
 • Pris: 389 kroner

 • Vekt: 34 gram per par

 • Størrelse testet: L

 • Fungerer med skjerm? Ja

skala
9/10

Vapor Lite er luftige hansker som ikke er laget for å beskytte deg nevneverdig i fall eller i møte med trestammer. Hele håndbaken, inkludert fingrenes overside er dekket av en supertynn og luftig netting.

Netting går også utover tommelen, men denne er i tillegg forsterket med en ekstra lapp i samme materiale som i håndflaten.

Kunstskinnet i håndflaten er perforert for maksimal utlufting også her. Materiale i håndflatene er ikke elastisk. Pekefinger, langfinger og tommel har gummiknudrer der hvor disse fingrene møter bremsehendler, gir- og senkepinnebrytere. Hanskene fungerer greit med mobilskjermen. 

Hanskene går kort oppover håndleddet og er litt krevende å få på. Det er ingen forsterkning av nettingmaterialet for å hjelpe på å trekke dem på. Et gummifelt på håndflatesiden gir godt grep for å dra på hanskene. Vi føler for å glatte ut håndbakstoffet ved å putte en finger innunder det oppe på håndleddet etter fullført påtrekk. 

En liten trekk-løkke på håndbaksiden hadde vært en bonus. 

Blurgrass Vapor Lite er blant de aller luftigste hanskene på markedet. Hvis du alltid er varm på hendene og ønsker mest mulig lufting er dette hanskene for deg. Vær obs på at de er litt små i størrelsen - spesielt mellom tommel og pekefinger.  

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Sitter stramt på

Superluftig netting på håndbaken

Luftige

Silikongrep på peke- og langfinger

MINUS

Små i størrelsen

Litt krevende å dra på

Ingen snørrfille på tommelen

Test av Bluegrass Prizma 3D hansker

Bluegrass sine Prizma 3D hansker har god passform og gir godt grep på styret, men liksom-artige gumminagler på håndbaken gjør hanskene vonde i praktisk bruk

Test av Bluegrass Prizma 3D hansker
NAGLE-HANSKER: Gummi-naglene på håndbaken gjør Bluegrass-hanskene til reale kjakeraspere. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Bluegrass Prizma 3D gloves
 • Pris: 489 kroner

 • Vekt: 56 gram per par

 • Størrelse testet: L

 • Fungerer med skjerm? Ja

skala
5/10

Bluegrass er et dattermerke av hjelmprodusenten Met. De har både hjelmer, hansker og beskyttere i kolleksjonen, spesialisert på terrengsykling. 

Prizma 3D-hanskene har god passform. De går passe langt opp på håndleddet og borrelåslukkingen er myk og klemmer ikke. Håndflaten er dekket av kunstskinn med luftehull på innsiden av fingrene og i et felt rett nedenfor fingrene. Pekefinger og tommel har tråder på tuppene for skjermbruk. Ring- og pekefinger har også silikonstriper for godt grep på bremsen. 

Kunstlæret i håndflatene er elastisk og mykt. Det er ikke polstret på noe vis. Ikke krøller det seg heller. Tommelen er dekket av tilsvarende stoff rundt hele. Det er mykt mot nesa også. 

Håndbaken derimot er dekket av mange skarpe gummitagger, som på en krokodille eller dinosaur. Disse har en viss beskyttende effekt når du sykler inn i trær og greiner, men er også skikkelig skarpe mot huden i ansiktet. Ønsker du å bruke håndbaken til å tørke svette i pannen, på skinnet eller rundt øynene vil du raskt angre. Gummitaggene er skarpe og rasper oss ganske godt opp i fjeset når vi glemmer oss. Taggene er sikkert der for å lage et litt tøft utseende, omtrent som et naglebelte, liksom, men de gjør at et par hansker som er egentlig er ganske så gode blir skikkelig vonde i faktisk bruk. 

Bluegrass Prizma 3D har super passform og ser morsomme ut. Taggene på håndbaken gjør likevel at vi styrer unna å bruke disse hanskene.

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Sitter godt

God fingerfølelse

Godt grep på styret

MINUS

Høy pris

Latterlig gummirasp på håndbaken

Test av Giro DND hansker

Giro DND er en kraftig hanske til fresk stisykling. De kan også brukes til graving og sjauing når stier skal bygges.

Test av Giro DND hansker
DOWN AND DIRTY: Giro DND er laget for stisykling og graving. De er kraftige og solide, uten å koste ekstra. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Giro DND gloves
 • Pris: 399 kroner

 • Vekt: 53 gram per par

 • Størrelse testet: L

 • Fungerer med skjerm? Ja

skala
8/10

Giros DND - Down and Dirty-hansker er grovere enn både Havoc og Trixter.

De har håndflate i semsket kunstskinn med en god EVA-polstring på partiet nedenfor lillefingeren. Dette partiet tar mye av tyngden når du holder i styret. Materialet mellom fingrene er en nesten helt tett mesh.

Håndbaken er dekket av et elastisk materiale med glattere overflate enn det på Havoc. Pekefinger, langfinger og tommel er ekstra beskyttet på oversiden av fingertuppene. På innsiden av fingertuppene gir silikonstriper godt grep om bremser og gir. Tråder i tuppen av pekefinger og tommel gjør hanskene skjermkompatible. Tommelen er dekket av froté på baksiden for god svette- og snørrfunksjon.

En strikk ved tommelen holder hansken på plass rundt håndleddet. Det er gummiert grep både i håndflaten og nederst på håndbaken du kan dra i når hanskene skal på. 

Fleks-soner på leddene på tommel, pekefinger og langfinger skaper litt gnaging mot fingrene akkurat her.

Giro DND er gode og solide hansker som gir litt ekstra beskyttelse mot skrubbing og slag i håndflaten. De føles vesentlig tjukkere enn Trixter og sitter bedre enn Havoc. Ønsker du hansker med litt mer substans enn de aller tynneste er DND et godt valg. Prisen er helt på snittet. 

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Beskytter ekstra

Føles ekstra solide

God snørrfroté på tommel

MINUS

Føles litt tjukke og stive

Noe gnaging i flekssoner på tomlene

Test av Giro Havoc hansker

Giro Havoc er grovere i materialet enn lettvekterne Trixter. Kunstlæret i håndflaten er tynt og upolstret. Silikonstriper beskytter knokene ved nærkontakt med trestammer.

Test av Giro Havoc hansker
BESKYTTER MER: Giro Havoc har ekstra beskyttelse på knokene. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Giro Havoc gloves
 • Pris: 479 kroner

 • Vekt: 46 gram per par

 • Størrelse testet: L

 • Fungerer med skjerm? Ja

skala
7/10

Giro Havoc har samme kunstskinn i håndflatene som søsterhanskene Trixter. Også på Havoc-hanskene er det tråder i fingertuppene på pekefinger og tommel som gjør at hanskene fungerer ok med mobilen. Havoc-hanskene har grovt stoff over håndbaken og gummibeskyttere på knokene. Beskytterne er litt større over lille- og ringfingerknokene enn på de to andre fingrene. Ring- og lillefinger er også beskyttet av et nettingmateriale med litt stivt skum inni. Nettingen mellom fingrene er finmasket. Peke- og langfinger har ekstra beskyttelse over fingertuppene - skinnet fra håndflaten fortsetter opp over neglene her. 

Hansken festes rundt håndleddet med en borrelås. Denne sitter rett nedenfor tommelen og er litt stiv. I noen håndstillinger kan den gnage litt. 

Hanskene er korte på håndleddet. 

Giro Havoc er en hanske som beskytter bedre mot slag og skrubbing av knoker og håndbak enn de aller tynneste hanskene. Overmaterialet føles grovt og stivt og borrelåsstrammingen tilfører lite annet enn potensielt ubehag, men passformen er god. Prisen er litt over snittet.

VURDERING
Fingernemhet
Kvalitetsfølelse
Grep om styret
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Ekstra beskyttelse på knoker og fingre

Korte på håndleddet

Tynt stoff i håndflaten

MINUS

Skarp kant rundt håndleddet

Grovt og stivt stoff på håndbaken

Test av Assos Ultraz vinterhansker

Kan disse hanskene holde fingrene dine varme på kalde vinterturer på stisykkelen? 

test av assos vinterhansker sykkel
VARME HANSKER: Til stisykling om vinteren bør du vurdere disse hanskene fra Assos. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Assos Ultraz Winter Gloves

Pris: 1299 kroner

Vekt: 64 gram, én hanske størrelse medium(veid av oss)

Størrelser: XS, S, M, L, XL, XXL

Størrelse testet: M 

skala
7/10

Assos er kjent som en high-end produsent av sykkeklær. De lager ikke bare trøyer og jakker, men også annet tilbehør, som hansker. 

Ultraz Winter Glove er hansker som er laget for vintersykling. I kalde forhold kan det være krevende å holde varmen når hastigheten blir høy. Dette er en tykk hanske, med mansjett som går et stykke oppover håndleddet. Hansken er laget i et softshell-material som skal bidra til å holde både vann og kulde ute. Friksjonsmaterial for bedre grep finnes både på fingertupper og inne i håndflate-partiet av hansken. Ytterpartiet av pekefingeren er belagt med ekstra stoff til snørrtørking. 

Hanskene vi fikk på test av i størrelse medium, og er helt passe til testrytteren som vanligvis også bruker medium i vanlige sommerhansker fra f.eks Fox, Giro og Troy Lee Designs.    

Praktisk bruk 

Vi har testet hanskene på kalde vinterdager i Oslomarka i februar 2023. 

Vårt testeksemplar var i størrelse medium. Testrytteren bruker størrelse 9 i alpinhansker fra Hestra som referanse, og Assos-hanskene i medium passet bra, kanskje en anelse lange i fingertuppene. Vi setter pris på en skikkelig mansjett som går oppover langs håndleddet - det hjelper godt på varmetilførelsen til hendene. 

Opplevelse av kulde kan være veldig forskjellig fra person til person - noen klarer seg med tynne hansker til vintersykling, mens andre må ha både votter og styreposer. Men vår opplevelse av akkurat disse hanskene, er at de fungerer bra til stisykling rundt 0 grader og litt kaldere. 

Vi tok dem også med på en landeveistur i vinterkulda, hvor temperaturen lå et sted mellom -5 og -10 grader. Her opplevdes de for lite varme. I lavere temperatur og høyere snittfart, kombinert med en mer statisk posisjon på sykkelen, slet vi med å holde varmen. 

Når du skal sykle i kulda vil du fort oppleve at det er et kompromiss mellom å holde seg varm på fingrene, og det å ha god følelse og presisjon med styret og bremse/girhendler. Her synes vi Assos har truffet bra - litt klumpete følelse er det, men ikke verre enn at du fortsatt har bra grep. Friksjonsbelegget på innsiden gjør jobben - vi hadde ingen glipptak underveis i testperioden. 

Hvem bør kjøpe disse hanskene?

Ivrige terrengsyklister som primært sykler sti, og som ikke sykler i temperaturer veldig mye lavere enn minus 5 grader. 

Alternative produkter 

Til stisykling er det hansker som fungerer desidert best, da du får best kontroll over gir- og bremsehendler med det. Hva som fungerer best for akkurat deg, vil variere litt hvor følsom du er på kulde. Flere foretrekker å bruke det som kalles hummerhansker, som er en slags vott hvor pekefingeren er separert for bedre kontroll med bremsene.   

Konklusjon

Assos Ultraz er flotte vinterhansker til en fornuftig pris, som vil fungere bra til stisykling rundt null grader og litt kaldere. Anbefales! 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Lang mansjett

God presisjonsfølelse

Tørkeområde

MINUS

Ikke for de aller kaldeste dagene 

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,

Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.