Se alle bildene fra turen her

Oppdal er sikkert kjent av de som kjører ski og brett, spesielt de som liker seg utenfor preparerte bakker. Det er kanskje ikke like kjent at Oppdal har mye å by på om sommeren også - f.eks. for oss på sykkel. Det bør det bli slutt på.

Annonse

Terreng og slikt

På toppen av gondolen til Hovden befinner du deg 1125 meter over havet, altså godt over tregrensen. Det går en 1-2m bred grussti ned, men det er jo ikke der du vil sykle, vet du.

Neida, for utforløypa slynger seg ned fjellsiden mellom området som kalles "Paradis" (for bratt for dødelige syklister) og gondolbanen, over røtter og småstein, mellom store steiner, busker og etterhvert bjørketrær. Og det er sauer både her og der.

De lokale gangsterne har gjort en imponerende jobb med bygging av doseringer, dropp og hopp. Og det var morsomt å sykle løypa i pysetempo på hardtail også ("det gikk jo bra, jo - brum-brum"). Et sted må man løfte sykkelen over et piggtrådgjerde, så pass på bakkroppen.

Men du trenger absolutt ikke holde deg til utforløypa: Det er mye annet å velge i. Siden det kryr av sauer i Oppdal, er det nemlig flusst av sauetråkk i fjellet. Disse er av varierende kvalitet: Noen er supre å sykle i (smale, hardtrampet jord og stein, svingete og flott), andre byr på mye plundring (bratt, alt for mye stein og knot) - og det er ikke lett å vite hvordan en sti som ser bra ut utvikler seg de neste meterne. Sauer går der de vil, så det er bare å prøve seg fram.

Da er det jo greit at det går an å sykle der det ikke er sti også. Bakken er for det meste dekket av krekling, lav lyng og andre vekster, og er hard og fast. Det er godt grep overalt, og ekstra (for ikke å si lumsk) godt forhjulsgrep der det vokser flate, lave busker som dekker over hull... Pass på.

Det er sauer omtrent overalt i Oppdal, og dermed en hel del ... bærsch. Det er ikke plagsomt, men hvis du drar ordentlig til nedover en bakke der det er vått, anbefaler vi at du holder munnen lukket.

Gondolene kommer i to størrelser: En der det er trangt for én syklist med sykkel, og en der det er trangt for to syklister og sykler. Hvis du er snill og/eller ser tøff ut, kan det hende du får ha døra på gløtt. Det er spesielt fordelaktig dersom du befinner deg i en dobbeltkupé sammen med en svett fyr som har kjørt mye i vått sauelende.

Her er noen stier vi prøvde oss på:

Stedsangivelsene er litt omtrentlige, men du skjønner hvor det er hvis du ser terrenget. Eller har et kart. Håper jeg. Skikart for Oppdal finner du her.

Ned til venstre fra gondolen, over "nuten" og ned

Finfin, bratt, teknisk sti oppe på begynnelsen, men så rota vi oss bort i noen veldig smale og bratte sauetråkk. Litt bæring og fomling der, og så traverserte vi tilbake til anlegget på kjerreveier og litt bedre stier.

Her er det garantert mulig å gjøre bedre stivalg, og hvis man unngår kløningen i midten, er dette en fin tur. Det e r bare å ta til venstre fra gondolen, og sykle over knatten litt lenger nede.

Opp mot den brune hytta langt oppi lia - og ned

Vi dro ned på "baksiden" av gondolen, ned på flata til venstre for vannet, opp smal og bratt sti forbi et gjerde, og så en laaaang og slakk høyresving oppover i lia til vi kom til "Peisestua", eller "Aurhola" som den vel egentlig heter? Der er det uansett fin utsikt, så det er en velegnet matpakkeplass.

Derfra syklet vi i motsatt retning av skianlegget, over og nedover en slags steinur/bekkeleie og svingte så til høyre tilbake mot anlegget igjen. Her er det mye teknisk tukleterreng, og siden det ikke er sti (i hvert fall så ikke vi den), er det bare å sykle der det ser mest morsomt ut. Vi traff etterhvert på en kjerrevei hvor det gikk gruelig fort, og fulgte denne ned mot den røde hytta.

Ned fra den røde hytta...

Vi kjørte fra gondolen, ned øverste biten av utforløypa men i stedet for å følge løypa ned mot anlegget igjen, svingte vi til venstre mot vannet. Kjør på "gondolsiden" av vannet over kammen, så kommer du til den røde hytta. Den ligger ved toppen av en heis.

Fra hytta sikksakket vi oss nedover lia, på gress og jord og stein mellom trær - uten å bry oss om det var noen stier i nærheten. Det er nokså jevn helling nedover hele veien. Litt bratt her og der, men fullt syklebart. Det går noen kjerreveier og en del sauetråkk her & der hvis man ikke har lyst til å tukle rundt helt uten sti. Velg og vrak.

Vi moret oss med "hermegåsa" ned mellom tette bjørketrær og store steiner, og det ble en del temmelig kreative sporvalg. Billig moro, som anbefales alle som er like fjollete som oss.

Det er ikke så farlig hvor du ender opp etter å ha syklet ned fjellsiden, for det går vei langs hele dalen.

Det andre fjellet (hva het det?)

På andre siden av dalen fra gondolen ligger det et annet fjell. For å komme dit må du enten sykle eller rigge deg til med to biler så du kan hente den ene etterpå, osv. uansett: Kom deg bort dit, for det går en løype fra hytta på toppen og ned mot dalen som er vanvittig bra!

Stien er 1-3m bred og det er åpent og god plass. Bakken er stort sett stein, og det er teknisk og morsomt samtidig som det er mulig å få god fart. Ikke dra fra Oppdal uten å ha kjørt denne stien!

Nede på slutten av stien har en del ivrige karer bygget broer, dropp og annen moro som er "på høyde med det beste fra utlandet". Hvis du liker ujevne, småhumpete, 20cm brede og 3 meter høye broer/stilaser bygget av krokete trestammer er dette stedet.

Andre forslag...

Vi siklet litt på fjellene "bakenfor" Hovden, men kom oss aldri bort dit - det var helt enkelt for mye annet bra som var lettere tilgjengelig. Likevel: har du tid og lyst, kan en tur opp på en av toppene litt lenger inne på fjellet være en fin dagstur. Det går an å sykle omtrent overalt, særlig hvis du er trassig.

Stiene som er nevt er bare det lille vi rakk i løpet av en langhelg. Det er sikkert mange andre steder å sykle - skriv gjerne en kommentar nederst her hvis du har tips.

Playa del Gjevilvatnet

Hvis man av en eller annen grunn skulle være litt slapp (f.eks. søndag morgen etter cowboyfest), anbefaler vi en dypp i Gjevilvatnet. Det er en stor innsjø med finfin, lang, lys sandstrand. Rundt vannet er det grønne åser og fjelltopper som fortsatt har litt snø igjen selv i en varm august - man kan bli nasjonalromantisk av betydelig mindre.

Hvis du er av typen som synes det er moro med kite/drage, kan dette kanskje være et fint sted. Ganske langgrunt, og selv om det blåste lite da vi var der, er det kanskje mer vind andre dager.

Det tar en drøy halvtime å kjøre dit fra Oppdal sentrum - spør de innfødte om veien. Eller se dette kartet. Stranden ligger sånn ca midtveis på vannet (altså: ikke hopp uti med en gang du kommer til vannet - det er bedre lenger inn).

Praktisk info

Vi brukte omtrent 6 timer med bil fra Oslo. Da stoppet vi hver gang vi hadde lyst til på is. Mange mener det er ca 40 mil å kjøre, og det stemmer sikkert. Det går tog til Oppdal også, og det tar visstnok 4 timer fra Oslo.

Heisen åpner litt etter ad du orker å stå opp (11:00), og går til kl 17:00. Det koster 60 kr for to turer, eller 30 hvis du har sesongkort. Ikke verst!

Vi bodde i hytter på Vekve Hyttetun. Fine, laftede campinghytter med bad (med dusj) og minikjøkken. Ypperlige fasiliteter for spyling av sykler og de som har vært mest kjekkaser under dagens sykling. Det er 3-400m å sykle til heisen, og 150 meter å kravle hjem fra utestedet Nor & Ne utpå natten.

Utelivet er som man kan regne med på et ikke spesielt stort sted ikke spesielt sentralt i Norge: ... interessant. Vi var heldige nok til å få med oss cowboykvelden på "Nor og Ne", med rodeo og en god del frekke hatter og boots.

Litt sykkeltips... I tillegg til å sjekke sykkelen grundig kommer vi herved med disse tipsene som du umulig kunne tenkt deg frem til på egenhånd:

  • Sett på kraftige dekk og bruk gjerne DH-slanger (det er mange spisse steiner der oppe)

  • Sett ned setet - det blir lite tråkking og det er mye bratt

  • Ta med et ekstra, utskiftbart girøre - det er lett å hekte giret borti lyngen

  • Det er lurt med kne- og leggbeskyttere, og har du albue- og armbeskytter og ryggplate bør du ta med det også

  • Husk med penger til speketallerken og vørterøl på restauranten på toppen av gondolen

Det er sykkelbutikker og verksted i Oppdal, så hvis du trenger noe, kan du få kjøpt det lørdag formiddag. Etter det er det stengt for helgen, så da bør du ha reservedeler med deg.

Finn ut mer om Oppdal på www.oppdal.com

Oppdal Sykkelklubb er også på nett: www.oppdal.com/sykkelklubb/.