På Tromsøya har Tomas Løkken fine stier praktisk talt utenfor stuedøra. / Stisykling i Norge.
På Tromsøya har Tomas Løkken fine stier praktisk talt utenfor stuedøra. / Stisykling i Norge.
TERRENGSYKKEL.NO

Tromsømarka

Charlottenlund, Skihytta, Folkeparken

HVOR?
  • Kommune: Tromsø
  • Fylke: Stisykling i Norge
  • Lengde: 10-20 km
  • Tidsbruk: ikke angitt
  • Vanskelighetsgrad: 3. Middels krevende

Startpunkt

Charlottenlund, Skihytta, Folkeparken

Rutebeskrivelse

Bymarka i Tromsø ligger omkranset av bebyggelse, men i skogene på «øya» kan du finne gull. Hvor lang turen blir, kan man i stor grad bestemme selv, da det går etablerte stier og skiløyper gjennom hele marka som knytter det hele sammen. Det finnes flere gode utgangspunkt som fører deg rett på stien uten videre transitt. Charlottenlund ligger på toppen av Tromsøya, og er et friområde med egnet parkeringsplass. Herfra er det bare å følge grusstiene nordover til du finner en appellerende sti. Disse stiene går nordover, til de krysser Tverrforbindelsen, en asfaltstrekning som går på tvers av Tromsøya. Herfra er det noen hundre meter nordover på vei før du kommer deg innpå en sti til høyre. 

Denne stien splittes opp flere steder, flere av disse alternativene fører deg til Skihytta, som også er et annet egnet startpunkt. Du kan parkere bilen litt nedenfor den bratte bakken opp til Skihytta på markerte parkeringsplasser. Fra Skihytta går det to virkelig smale, pene og morsomme nedoverstier til rideskolen ved Ringveien, samt flere stier øst- og nordover. Du kan ledde sammen flere stiløp, alle er lette å finne, så du til slutt kommer deg opp til varden nord på øya. Herfra har du en storveis 360 graders utsikt over Tromsøya, Kvaløya, fastlandet, Ringvassøya og mot Malangen. Ikke verst for en så bynær og potensielt rask tur. Fra toppen kan du sette kurs sørover igjen, gjerne med øynene åpne for nye stivalg. Når du kommer tilbake til Charlottenlund og vil sørover blir det vanskeligere å linke stiseksjoner, men du kan allikevel komme deg helt til Folkeparken helt i sør på øya uten å måtte tilbringe for mye tid på asfalt. 

Som de forhatte bymåkene flyr er strekningen fra varden til sydspissen litt under en mil, men på sti blir dette fort en tur på halvannen mil én vei. Og med litt variasjon av stier kan du fint holde det gående en hel dag, med pit stops på gode kaffebarer, iskremdealere og lokale vannhull.

  • Vanskelighetsgrad: 1-2 lett - middels
  • Lengde: Ca. 15 kilometer
  • Høydeforskjell: Ca. 300 – 600 meter
  • Startpunkt: Charlottenlund, Skihytta, Folkeparken

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.

Oversiktskart over Tromsø med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Tromsø med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Terrengsykkel skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Terrengsykkel utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Kristoffer Kippernes Utstyrsredaktør: Øyvind Aas
Salgssjef: Alexander Hagen | Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt
Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå