Odd Erik Farstad og Øyvind Nesdal ute på tur en sensommerkveld på stiene rundt Stavåsen. / Stisykling i Norge.
Odd Erik Farstad og Øyvind Nesdal ute på tur en sensommerkveld på stiene rundt Stavåsen. / Stisykling i Norge.

Stavåsen

Parkeringsplass ved Trysilveien (RV 25) og/eller Strandbygda skistadion (Søbakken).

HVOR?
  • Kommune: Elverum
  • Fylke: Stisykling i Norge
  • Lengde: 20-30 km
  • Tidsbruk: ikke angitt
  • Vanskelighetsgrad: 3. Middels krevende

Startpunkt

Parkeringsplass ved Trysilveien (RV 25) og/eller Strandbygda skistadion (Søbakken).

Rutebeskrivelse

Denne turen kan kombineres med Kompisrunden da den går delvis i samme område og har samme startsted. Etter flytstier på flatene ved Løvbergsmoen sykler du forbi to hus (via en kort stisnutt på eneste grusveien her), hvor det ene ofte omtales som Stavåshjemmet. Der går det en lysløype til venstre, men du tar til høyre og får en lengre klatring opp mot Stavåsdammen. 

Dette er en bred og enkel sti. Stavåsdammen er ett idyllisk vann som ligger på et høydedrag, hyppig brukt til rekreasjon og friluftsliv av elverumsinger. 

Nå runder du Stavåsdammen og inn på sti nordover, hvor det er bra flyt men med mye steiner og røtter ispedd uten at det blir veldig teknisk. Opp til toppen av en gammel hoppbakke. 

Stien går nedover til en grusvei som på folkemunne kalles for «promilleveien», noe som ikke krever for mye tolking, da veien går fra Elverum til Hernes. 

Fortsett uten promille nordover på en kjerrevei før den snur 180 grader og mot Elverum igjen. Her følger du høydedraget langs Stavåshøgda, med singletrack, svaberg og et stup ut til høyre. 

En morsom sti med litt utsikt. Ved slutten kan man ta ned Stavåsbratta. Men her velger du en sti lenger øst. Der ender den på tidligere nevnte «promilleveien» igjen. Kryss grusveien og start på en ny sti på andre siden av veien nedover. Denne kalles for «Utforsti 1». Stien er morsom og leken nedover.  Vær obs på at stien også brukes av turgåere. Utforstien er også en høydare opp, for den som liker vedvarende småtekniske og til tider bratte klatringer. Alt er sykkelbart men man må holde tunga rett i munnen og pulsen i sjakk. I dette området er det også flere andre alternativ som kan sykles både opp og ned, men denne er den lengste og letteste. Fra «promilleveien» kan du også ta en sti noen hundre meter lenger vest. Denne kalles «Utforsti 2». Sammen med Vindheia er det i Stavåsen du får den beste utforkjøringen i Elverum. 

Nede på flaten tar du sikte på stiene ved Loka (vann) som ligger vestover mot Renaveien. Her er det lette barnålstier og sandbunn. Når du snur og setter nesa mot Trysilveien via Strandbygda skistadion fortsetter stiene å være lekne og lettsyklet, og du kan velge og vrake mellom stier, inkludert Kompisrunden.

  • Vanskelighetsgrad: 3 -middels krevende 
  • Lengde: Ca. 23 kilometer 
  • Høydeforskjell: Ca. 400 meter
  • Startpunkt: Parkeringsplass ved Trysilveien (RV 25) og/eller Strandbygda skistadion (Søbakken).

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.

Oversiktskart over Oslo med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Oslo med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Terrengsykkel skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Terrengsykkel utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Kristoffer Kippernes Utstyrsredaktør: Øyvind Aas
Salgssjef: Alexander Hagen | Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt
Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå