28 år gamle Nino Schurter har en vanvittig merittliste; tre VM gull og to sølv de siste seks årene. Sveitseren vant også verdenscupen i 2010, 2012 og 2013. I år sto han over de første rittene, men endte likevel på andreplass sammenlagt bak Julien Absalon. Schurter er en tekniker av rang, og har en rå spurt. Nino er vanligvis å se på en halvdemper med 27,5 tommer hjul. I den teknisk krevende og slagete løypen i Hafjell går han derimot får en Scott Spark fulldempet sykkel. Er det noe som kan felle Nino så er det de lange og bratte bakkene i Hafjell. Det var nettopp dette som skjedde i verdenscuprittet på Hafjell i fjor, da Jaroslav Kulhavy parkerte ham i den siste stigningen før mål. Nino vant verdenscuprittet i Meribel for tre uker siden, og er favoritt til å vinne på Hafjell.

LEVENDE LEGENDE: Julien Absalon fra Sveits. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Julien Absalon er tidenes mest meritterte mannlig rundbanesyklist, med 29 verdenscupseiere, 6 VM-medaljer og to OL-gull. Franskmannen dominerte på midten av 2000-tallet, og var verdensmester sammenhengene fra 2004 til 2007. Julien Absalon har rukket å bli 34 år, men kan ikke avskrives av den grunn. De siste årene har han tapt flere dueller mot 6 år yngre Nino. Julien er konservativ i utstyrsvalget. På Hafjell stiller han for første gang med fulldemper. Dette kan bli avgjørende for å holde bakhjulet til Nino i utforkjøringene.

Ønskereprise: Jaroslav Kulhavy jager bak Nino i verdnescuprittet på Hafjell i fjor. I mål var han først. 

Regjerende olympisk mester Jaroslav Kulhavy er også en mann å se opp for. Tsjekkeren er regjerende verdensmester i maraton og har et VM-gull i rundbane fra 2011. Kulhavy er ikke like god teknisk som flere av konkurrentene, men har til gjengjeld en vanvittig kjørestyrke. I fjor avgjorde han rittet på Hafjell ved å sykle fra Nino oppover. og opparbeidet seg en luke stor nok til å holde helt inn. Kulhavy har vært skadet i hele år, men innsatsen på stafetten fra torsdag viser at formen endelig er i rute.

OUTSIDER: Manuel Fumic kan lykkes på Hafjell.  Foto: Kristoffer H. Kippernes

Manuel Fumic har vært i toppen i mange år, men når sjeldent helt opp. Er det et sted Fumic skal lykkes er det derimot på Hafjell. Tyskeren topper vår outsider-liste. Feltets triveligste rytter er også en av de aller beste teknikeren. Fumic sikret tredjeplassen i verdenscupen i Meribel med vanvittig rask sykling i utforkjøringene. I Hafjell blir han i tillegg å se på fulldemper. Fumic blir garantert å se i teten tidlig i rittet. Spørsmålet er om det vil holde helt inn.

Daniel McConnell fra Australia og Fabian Giger fra Sveits er ranket som nummer 3 og 4 i verden. Begge har prestert jevnt og bra over lang tid. De kan likevel ikke sees på som mer enn outsidere til pallen. Jose Antonio Hermida Ramos, lagkamerat til Gunn-Rita Dahle Flesjå og feltets morsomste mann, har overrasket før og kan overraske igjen.

RASK SVENSKE: Emil Lindgren er Nordens største håp.

Raskeste skandinav vil bli en duell mellom svenskene Emil Lindgren og Matthias Wengelin. Lindgren er proff på Giant Factory Offroad-teamet, og ranket som nummer ti i verden. Han er en dyktig tekniker og tok sølvmedalje på sprinten tidligere i uken.

RASK SVENSKE TO: Matthias Wengelin fikk sin første sterke internasjonale plassering på Hafjell i fjor. Gjentar han bragden i år?

BESTE NORSKE: Ola Kjøren er sulten på å vise seg frem på hjemmebane.

Ola Kjøren har i flere år vært Norges beste rundbanesyklist. Trønderen er regjerende norgesmester i maraton. I rundbane-NM måtte han derimot gi tapt for Edvard Vea Iversen. Ola har startnummer 66. Klarer han å holde seg unna trøbbel i i løpet av den hektiske førsterunden kan han klatre mange plasser underveis.  

Ole Christian Fagerli er et velkjent navn for mange. Romerikingen la opp for noen år siden, men er fortsatt en veldig viktig ildsjel i sykkelmiljøet. Selv om Fagerli offisielt ikke er noen toppidrettsutøver lenger, legger han ned mange timer på sykkelen, og har fortsatt mye trøkk i bena.

SUPERMOSJONIST: Johan J. Strømberg lar ikke sjansen gå fra seg til å sykle VM på hjemmebane.

Johan J. Strømberg kan med rette kalles en supermosjonist. At han stiller opp i VM er derfor vanvittig kult. Kongen av UnitedBakeries-cupen starter nest bakerst i VM. Med god heiing på hjemmebane har han potensialet til å sykle seg opp flere plasser.

Terrengsykkels tips til pallen:

Gull: Nino Schurter

Sølv: Julien Absalon

Bronse: Jaroslav Kulhavy