/ Fatbike

59-åring amerikansk tjukksykkel-mester.

Amerikanerne har vært tidlig ute med mye i terrengsykkelsporten. I helgen arrangerte de sine første offisielle Fat Bike-mesterskap. Gamliser tok for seg av pallen.

Sist oppdatert 16. februar 2015 kl 12.20
SUPERVETERAN: Ned Overend er ikke redd for å prøve nye ting. 25 år etter at han ble historiens første VM-vinner i terrengsykling vant han i helgen de første amerikanske mesterskapene på fatbike. Alle foto: Philip Beckman

Les om de første norske mesterskapene i Fatbike.

Det skal sies at deltagelsen var tynn i det amerikanske mesterskapet for breie dekk. Likevel stod vinneren for en prestasjon verdt å nevne.

59 år gamle Ned Overend (Specialized) ser ikke ut til å bli noe særlig tregere med alderen. At han er ivrig på å prøve ut nye ting også er sikkert med på å holde ham ung.

DOSERT: Løypa i Powder Mountain bød på doserte svinger og raske utforkjøringer. Ned Overend mestret den best.

Alle som har syklet med verdensmesteren fra historiens første terrengsykkel-VM i 1990 vet at han fortsatt holder formen ved like, men at han skulle gå helt til topps i det første amerikanske fatbike-mesterskapet var nok likevel overraskende.

«Løypa var spennende med raske utforkjøringer, store doseringer og en lang slak stigning til mål. Når du sykler på snø er det alltid et spørsmål om du vil ha lavt trykk i dekkene for grep eller litt mer luft for mindre rullemotstand, så dekkene sklir litt i svingene, men holder du deg på hjulene kan du sykle fort på rettstrekkene.» Sier Overend på Facebook .

Ned «The Lung» Overend tok teten fra start i rittet på snø og var bare så vidt truet av en annen superveteran, Travis Brown (Trek) og den mer ukjente Brad Bingham (Eriksen).

Les vår test av Trek Farley fatbike.

Rittet ble arrangert i Powder Mountain overfor i Utah og var offisielt støttet av USA Cycling, Det amerikanske sykkelforbundet, og regnet som et offisielt mesterskap.

Historiens første terrengsykkelverdensmester, Overend har tidligere både blitt amerikansk singlespeedmester og mange ganger amerikansk cupvinner/mester i rundbane, kunne altså igjen hake av en historisk seier som første amerikanske fatbike-mester.

GUBBE-PALL: Ned Overend er 59 år, Travis Brown, med skjegg 45, og Brad Bingham som jobber hos Kent Erikson som titansveiser.