Slynger seg gjennom middagsmaten

Kombinasjonen kortreist mat og et lokalt forankret sykkeltilbud har vist seg å være en suksess.

Sist oppdatert 21. juli 2017 kl 07.00
Syklistene på Comrie Croft slynger seg gjennom åker og beitemark: matproduksjonen er en del av sykkelproduktet . Foto: Comrie Croft
Syklistene på Comrie Croft slynger seg gjennom åker og beitemark: matproduksjonen er en del av sykkelproduktet . Foto: Comrie Croft

Stiene på Comrie Croft går gjennom åker og beitemark som leverer kortreist mat så vel som teknisk sykling.

Ekteparet Andrew og Annie Donaldson har bygget sykkelfarmen sten for sten over ti år. I 2016 ble Comrie Croft, som ligger midt i Skottland der The Highlands møter The Lowlands, kåret til «UK Trail of the year».

Saken fortsetter under 

Fra bondegård til terrengsykkeldestinasjon – og tilbake
Det skotske paret har brukt et drøyt tiår på å bygge et kommersielt terrengsykkelprodukt fra en nedleggingstruet gårdsbruk.

Det fortalte de om under Utflukts fagdag i Trysil, der temaet i år var «Terrengsykkel og reiseliv – verdiskaping» er tema på Utflukts fagdag 22. juni.

Les også: Bekymringsmelding fra Madeira  

Gården var i utgangspunktet for marginal til å kunne leve av i tradisjonell forstand, med skrinn jord på mye av eiendommen. Derfor ble tradisjonell gårdsdrift avviklet i 1993, og tidligere eier gjorde om gården til hotell og vandrerhjem. Terrengsykling var da verken tilrettelagt eller markedsført, men hotellet leide ut et knippe tunge, billige terrengsykler til interesserte gjester.  Andrew var ansatt på vandrerhjemmet fra 2003 til 2005.

I løpet av tida han jobbet der, så han at eiendommen kunne være så mye mer enn et overnattingstilbud. Andrew drømte om å dyrke fram et unikt og lokalt sykkelprodukt, og begynte å pønske ut en plan for å utvikle syklingen som en forretningside.

Sykkelkonseptet Comrie Croft måtte være lokalt forankret. Det måtte være på naturens premisser og med naturen som hovedattraksjon. Og det måtte vise fram Comrie Crofts unike historie og gårdens rolle i lokalsamfunnet. 

Saken fortsetter under

comrie-croft rock trail - 1400x933
Stisykkeltilbudet på Comrie Croft er bygget sten for sten over ti år. Foto: Comrie Croft

Stisykkeltilbudet på Comrie Croft er bygget sten for sten over ti år. Foto: Comrie Croft

Lokal forankring
Da gården kom for salg i 2008, grep han sjansen. Han tok opp et lån for å kjøpe bruket, og satte for alvor i gang utviklingen.

– Vi skjønte tidlig at vi måtte involvere hele lokalsamfunnet i dette. Vi etablerte en lokal terrengsykkelklubb, arrangerte noen lokale ritt og eventer, og inviterte folk til å komme og sykle her, slik at vi fikk i gang et sykkelmiljø. Folk engasjerte seg og bidro med ideer og innspill, og ble med på å bygge stier. De første stiene ble bygget for hånd og var slett ikke bærekraftige. Men samtidig var det heller ikke samme trafikken som vi har nå, forteller Andrew.

Nå slynger det seg 16 kilometer med teknisk sti rundt eiendommen, og syklister kommer fra både nær og fjern for å bo på sykkelgården.

Les også: Sykkelsatsing skaper arbeidsplasser 

Saken fortsetter under

Cream O the Croft- Pumptrack 1400x933
Comrie Croft var primus motor for å etablere et lokalt sykkelmiljø, og gården er derfor en naturlig base for mange av de lokale arrangementene, slik som pumptrackfesten "Cream o the Croft." Foto: Comrie Croft

Comrie Croft var primus motor for å etablere et lokalt sykkelmiljø, og gården er derfor en naturlig base for mange av de lokale arrangementene, slik som pumptrackfesten "Cream o the Croft." Foto: Comrie Croft

Kortreist mat
Parallelt med sykkeltilbudet har de jobbet med å gjenopplive Comrie Crofts historie og tradisjoner med matproduksjon og tradisjonskost. Dette er nå viktige elementer i virksomheten til Andrew og Annie, både som reiselivsprodukt ved siden av sykkeltilbudet, og som råvareleverandør til seg selv og lokalsamfunnet.

– Folk liker å se hvor og hvordan vi dyrker maten vi serverer, og vi forteller mer enn gjerne om det vi dyrker, sier Annie.

Hun forteller at det bare er noen hundre meter fra åker til tallerken. Og det de ikke produserer selv på Comrie Croft, først og fremst kjøtt og meieriprodukter, kjøper de fra andre lokale produsenter.

Og nettopp kombinasjonen med kortreist mat og et lokalt forankret sykkeltilbud har vist seg å være en suksess.

– Mange kommer for å sykle, men mange kommer også for å se hvordan vi dyrker maten, hvordan økosystemene fungerer og hvordan vi bygger stiene i tråd med naturen og på bærekraftig vis, slik at de tåler den trafikken vi har, forklarer Andrew.

Les også: Internasjonal pris til Trysil 

Saken fortsetter under

Field trail Comrie Croft - 1400x933
Sykkelstiene slynger seg mellom åker og beitemark, utmark og innmark, og viser fram brukets historie og produksjon unik måte. Foto: Comrie Croft

Sykkelstiene slynger seg mellom åker og beitemark, utmark og innmark, og viser fram brukets historie og produksjon unik måte. Foto: Comrie Croft

Hva nå?
Andrew ser at Comrie Croft mangler et egnet tilbud til ferske syklister. Nesten alle hans stier er mellomharde eller harde tekniske, og terrenget på eiendommen gjør det ikke så lett å bygge lange sløyfer med teknisk enkle stier. Nå ser han at et par av de andre overnattingsbedriftene i nærheten jobber med å etablere egne sykkelstier og tilbud.

Men Andrew er ikke redd for at Comrie Croft skal miste sin posisjon om det kommer flere tilbud i strøket. Snarere tvert i mot, sier han.

– Det gagner jo alle oss som driver her og ikke minst hele lokalsamfunnet om vi kan favne bredere og trekke flere syklister hit totalt sett. De vil jo etter hvert bli bedre og søke nye utfordringer også, og med enklere stier et steinkast unna, kan jeg tilby et større totaltilbud, sier han.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Easy Comrie Croft 1400x933
Hos Andrew og Annie Donaldson på Comrie Croft er det relativt få stier som egner seg for helt ferske ryttere. Derfor er de glad for at det nå kommer flere lokale sykkeltilbud som har enklere stier å tilby. Foto: Comrie Croft

Hos Andrew og Annie Donaldson på Comrie Croft er det relativt få stier som egner seg for helt ferske ryttere. Derfor er de glad for at det nå kommer flere lokale sykkeltilbud som har enklere stier å tilby. Foto: Comrie Croft

comrie croft 1400x933
Foto: Comrie Croft

Foto: Comrie Croft

Publisert 21. juli 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 21. juli 2017 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen