Santa Cruz Chameleon er en moderne klassiker. Den har siden starten i 1997 fungert som alt fra rittsykkel til singlespeed og dirtjump-sykkel. Originalen var i aluminium med justerbare dropouts. Nå kommer Santa Cruz Chameleon for første gang i karbon.

Les om forrige gang Santa Cruz fornyet Chameleonen her: 

Navnet forplikter og Santa Cruz lanserer ikke en ny Chameleon uten at den har allsidige egenskaper og egenskaper som spenner vidt. Som Santa Cruz sier selv så er den nye halvdemperen egnet til alt fra Cross country til crossing countries, altså fra rundbaneritt til landekryssinger. Santa Cruz har også halvdemperen Highball i kolleksjonen - denne er en en lettvektshalvdemper spesialtilpasset rittsykling. 

Den nye Chameleonen i karbon får justerbare dropout som sin stamfar i tillegg til stisyklingsvennlig geometri og løsninger for sykling med oppakning. Nye Santa Cruz Chameleon kan brukes både med 27,5+-dekk og hjul og med 29er-hjul. Med 29er-hjul er dekklaringen oppgitt til 2,5 tommer.

Vi testet en tidlig versjon av Chameleon i 2006 - les den testen her:

For å takle grovt terreng kommer nye Chameleon med 120 mm eller 130 mm vandring i gaffelen. Selvfølgelig er det Boost-bredde både foran og bak for bruk med moderne hjul.

I tråd med tiden er nye Chameleon lenger og slakere enn før. 67,3 graders styrevinkel i 29er-oppsett kombineres med rammelengde (reach) på 457 mm i størrelse large. Kjedestagene som du kan justere lengden på, kan gjøres så korte som 415 mm eller så lange som 430 mm, enten du velger å bruke 27,5+-dekk eller foretrekker 29er-hjul.

Sykkelen kommer ferdig med senkepinne og intern vaier- og slangeføring.

 

Chameleon i karbon vil komme i to utstyrsnivåer, begge med Santa Cruz’ minst dyre karbontype, C. Chameleon C S vil komme med Race Face aluhjul og GX Eagle-drivverk og DT 370 nav. Toppmodelen SE kommer også den med GX Eagle, men også med Santa Cruz’ egne Reserve karbonhjul med Hope-nav og fargekoordinert Hope-styrelager. Begge modeller får Fox 34 Performance-gaffel, 120mm med 29er-hjul og 130mm med 27,5+.

Prisen på karbonmodellene vil være 38 900 kroner får S-modellen og 52 500 kroner for SE-modellen med karbonhjul og Hope-deler.

 

For dem som foretrekker å bruke penger på andre ting en dyr karbonramme, så kommer nye Santa Cruz Chameleon også i to aluminiumsvarianter, og selvfølgelig også den enten i 27,5+ eller 29.

 

Santa Cruz lot ikke muligheten til å tøyse litt gå fra seg. Det er ikke hver dag man lanserer en sykkel som så tydelig trigger assosiasjonene til 80-talls sminkepop som Carbon Chameleon. 
Bare så dere er advart - du kommer til å få Boy George på hjernen ved å se denne videoen. Her får du også et lite innblikk i hvordan ting foregår på Santa Cruz-fabrikken i Santa Cruz. Her bygges sykler en og en og alle Reserve-hjulene settes sammen med hjelp av spesiallagede hjulbyggermaskiner og manuelt arbeid.