Det bekrefter Cato Karbøl som er arrangementsansvarlig i Norges Cykleforbund overfor Terrengsykkel.

– Grenutvalget jobber akkurat nå med et utkast til normer og regelverk som skal oversendes til teknisk utvalg i forbundet i løpet av november. Når teknisk utvalg har gått igjennom utkastet kan det oversendes til forbundsstyret, som da kan behandle forslaget på Forbundstinget i mars 2018, forklarer Karbøl.

Dersom forslaget godkjennes på Forbundstinget, kan fatbike få formelt norgesmesterskap fra 2019. Lygna Fatbike har fungert som uoffisielt NM de siste tre årene og har også fått uoffisielt NM for 2018.

Les også: Nytt tjukksykkel-NM på Lygna 

Må være et større tilbud
For at en ny retning innen sykkel skal få formell status som gren og dermed adgang til å arrangere formelle, sanksjonerte mesterskap, er det flere faktorer som må være på plass. For det første må det finnes et variert konkurransetilbud.

– Det kan ikke bare være ett ritt. Det må finnes et større tilbud og det må være flere arrangører. Det må også være kontinuitet i rittilbudet og et miljø rundt det med utøvere og arrangører, sier Karbøl.

Se bildene fra årets uoffisielle NM på Lygna 

Saken fortsetter under

Løypene er blitt stadig mer like rundbane. Her er Michael Cook under fatbike-NM i vinter. Foto: Per-Eivind Syvertsen

Stadig flere ritt
Basert på interessen og det som har skjedd på arrangementsfronten innen fatbike i Norge de siste åra, er Karbøl optimistisk.

I tillegg til Lygna Fatbike på Hadeland er det flere ritt som har etablert seg i miljøet, inkludert Modum Challenge i Buskerud og Skaidi Fatbike i Alta. Det kommer også stadig nye ritt til på terminlista, slik som det internasjonale ekspedisjonsrittet Fat Viking på Geilo og Stomperud vinterritt i Sørum som ble arrangert for første gang denne vinteren. For 2017-sesongen var det totalt cirka ti fatbikeritt på terminlista. Følg med på Terrengsykkel framover for oversikt over vinterens tjukksykkelritt.

– Det er veldig spennende med det som skjer innen fatbike. De er veldig flinke de som arrangerer det som har vært uoffisielt NM på Lygna de siste åra. Det er kvalitetsmessig et veldig bra ritt, sier Karbøl.

Les også: Sveum og Fagerli vant fatbike-NM 

Saken fortsetter under 

Regjerende norgesmester Ole Christian Fagerli under Modum Challenge i vinter. Foto: Per-Eivind Syvertsen

Bygger på rundbane
Karbøl understreker at grenutvalget ikke begynner helt fra bar bakke.

– Ettersom fatbikearrangementene likner mest på rundbane i distanse, format og tidsbruk, vil normene og regelverket for fatbike bygge på UCIs regelverk for rundbaneritt og rundbanemesterskap. Men fatbike er nytt og i veldig utvikling, så det er viktig at vi ikke bremser opp for utviklingen heller med et regelverk. Grenen må få utvikle seg og etablere et større miljø, sier han.

For å bli behandlet på Forbundstinget i februar må regelforslaget være forbundsstyret i hende seneste 5. januar 2018.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.