BORGHILD LØVSET

Fødselsdato: 3.desember 1980
Klubb: Orkla CK
Sivilstatus: Samboer med Kristian Tokle
Meritter:
Vinner Birkebeinerrittet 2013, 2014
NM gull terrengmaraton 2011, 2012, 2013, 2014
Vinner etapperittene Transalp og Bike4peaks 2013
Vinner Norgescupen sammenlagt Terrengmaraton 2012
NM, EM og VM gull individuelt i Vintertriathlon
Løyperekord Nibberittet satt i 2017
3. plass i EM terrengmaraton 2014, 6.plass i 2013
3. plass i Cykelvasan 2017

Nå er 36-åringen fra Orkanger tilbake på sykkelen og terrengdebuterte med tredjeplass i Cykelvasan på lørdag, som oppkjøring til Birkebeinerrittet 26. august.

– Jeg gleder meg til å stille til start igjen, ha en fin tur over fjellet og gjøre mitt beste. Det var Birken alt startet med for meg, og derfor har jeg et spesielt forhold til Birken. Det begynte som for så mange andre med at jeg trengte et mål til å komme i bedre form og gå litt ned i vekt, sier hun.

Men Løvset ble hekta på terrengsykling. Etter Birken-debuten i 2008 varte det ikke lenge før hun satset og ble en medaljegrossist med både NM-gull og seiere i store ritt både nasjonalt og internasjonalt.

Les også: Vidåpent blant elitejentene i Birkebeinerrittet 

Fra opptur til prestasjonsjag
Seierne kom på rekke og rad. År etter år. Så sa det stopp. Løvset mistet sykkelgleden.

– Jeg følte at alle forventet at jeg skulle vinne på alt jeg stilte opp i. Det er jo jeg som hadde lagt det presset på meg selv, men jeg mistet gleden ved syklinga og det var ikke noe artig mer, sier Løvset.

Etter Birkebeinerrittet 2015 la hun opp. Hun gikk inn i full jobb, og i fjor sommer fikk Løvset en sønn. Livet fikk et annet perspektiv.

Les også: Borghild Løvset takker for seg 

Gnisten tilbake
Løvset mistet konkurranselysten, men treningsgleden har alltid vært der. Også gjennom mamma-permisjonstida trente hun relativt systematisk. Hun holdt fast på rutinen med intervalløkter to-tre dager i uka. Langturene skviset hun der de lot seg gjøre, gjerne med sønnen i løpevogn eller sykkelvogn.

Utpå våren skjedde det noe. Hun fikk lyst til å melde seg på et sykkelritt. Det ble Nibberittet fra Geiranger opp til Dalsnibba. 1500 høydemeter på asfalt. Det gikk strålende. Løvset vant rittet og satte ny løyperekord for damer. Da fikk hun lyst til å sykle mer, og meldte seg på NM landevei og NM terreng, som var Bukkerittet.

– Jeg kjente før start at jeg var i god form, og jeg var rolig. Jeg skulle ha det artig, og det var artig. Det er så deilig å komme i mål og føle at du har lykkes. Jeg virkelig gledet meg til å konkurrere mer igjen, særlig Bukkerittet, forteller Løvset.

Les også: – Jeg er veldig stolt av meg sjøl i dag 

Saken fortsetter under

Borghild Løvset er stolt av tredjeplassen i Cykelvasan forrige helg. Her med Hanna Bergman og vinner Jennie Stenerhag. Foto: Vasaloppet/Henrik Hansson

Mistet NM, satser på Birken
Men slik ble det ikke. På starten av sommeren ble Løvset lagt inn på sjukehus med leversvikt. Både landeveis-NM og Bukkerittet gikk fløyten. Det ble en uke på sjukehus og en måned med treningsforbud utover helt rolig aktivitet etter det.

– Jeg har trent etter hva jeg har hatt overskudd og lyst til, og det var ikke før 20. juli at jeg kunnet trene litt mer som vanlig. Så jeg har null forventninger, ingen planer om prestasjoner eller tider. Jeg har en sønn som er våken fire-fem ganger om natta og som driver med barnehagetilvenning. Om jeg blir nummer fem eller ti eller langt ned på lista spiller ingen rolle, sier Løvset.

– Jeg kan ikke få presisert nok at dette ikke er et comeback. Jeg er på jakt etter godfølelsen, ikke prestasjoner. Jeg har jaget prestasjoner nok, og opplevd medaljens bakside ved å miste mye av gleden. Men jeg er jo såpass rutinert også at jeg vet hva som skal til. Det blir automatisk litt sånn at jeg går tilbake til det jeg har gjort før. Og når jeg bestemmer meg for noe, så går jeg inn for deg også, sier Løvset.  

Les også: Ladies tour of Norway

Les også: Test av Wahoo Kickr Snap

Les også: Utstyrstester av sykler og utstyr for landeveien

Borghild Løvset håper å finne tilbake til godfølelsen, slik som her fra seieren i Birken i 2013. Foto: Ingeborg Scheve