I år er det to lag som skiller seg ut: terreng-gutta i Swix Hard Rocx og landeveisrytterne i Uno-X Hydrogen Development Team. De stiller med henholdsvis seks og sju mann. I tillegg er tittelforsvarer Åsmund Løvik tilbake for tiende gang, samt erkerivalen Frederik Wilmann og et kobbel med sultne ryttere som vil vise seg fram i Norges mest prestisjefylte ritt. Her blir det fest fra start.

Swix jakter revansj
Regjerende norgesmester i maraton Fredrik Haraldseth er revansjesugen etter Cykelvasan forrige helg og to nesten-seiere i Birken. Han stiller til start med fem av sine kollegaer i Swix Hard Rocx. Der treffer de både svenskene i Team Allebike MTB som dominerte Cykelvasan forrige helg, så vel som det Lillehammerbaserte landeveislaget Uno-X Hydrogen Development Team.

– Allebike kommer med alle sine, så jeg har allerede omstilt meg fra skuffelsen i Cykelvasan og gleder meg til revansj. Birken er et ærligere ritt med mange og lange bakker. Det gjelder å klare å splitte feltet og komme av gårde, sier Haraldseth.

Les også: Jeg er veldig stolt av meg sjøl i dag 

Landeveislag mot terrenglag
Haraldseth tror imidlertid like godt det kan bli et oppgjør mellom hans eget lag Swix Hard Rocx og det Lillehammerbaserte landeveislaget Uno-X Hydrogen Development Team. Terrenglaget Swix Hard Rocx vist at de også er habile på lagkjøringstaktikk, og flere av maratonene i år er vunnet etter ritt med sterke innslag av lagkjøring fra Swix Hard Rocx.

Mens Swix Hard Rocx er et rent terrenglag, er det flere av Uno-X-rytterne som nylig har gått fra terreng til landeveissatsing, inkludert Erik Nordsæter Resell og Haraldseths romkamerat Sondre Kristiansen.

Les også: Resell vant spurtoppgjøret i Kongerittet 

Saken fortsetter under

Erik Nordsæter Resell vant helgas generalprøve i Kongerittet foran regjerende norgesmester i maraton Fredrik Haraldseth. Foto: Pål Westgaard

– Ole (Hem) og jeg bor sammen med Sondre (Kristiansen), men jeg tror ikke det blir overspent stemning og hemmelighetskremmeri rundt middagsbordet av den grunn.

– Det er bare spøk og tull hjemme. Alvoret starter først når vi står på startstreken. Da er vi konkurrenter, sier Haraldseth. 

Disse sykler for Swix Hard Rocx: Ole Hem, Fredrik Haraldseth, Vidar Mehl, Fredrik Stephansen, Thomas Engelsgjerd og Morten Vaeng.

Les også: Sykler Birken på prototype 

Saken fortsetter under

Fredrik Haraldseth og lagkameratene på Swix Hard Rocx har levert solid lagarbeid gjennom hele sesongen og truffet godt med strategien så langt. Foto: Espen Olsen

Uno-X: – Angriper som et landeveisritt
– Birkebeinerrittet er jo tross alt et nesten et landeveisritt, bare at du sykler på terrengsykkel. Derfor er det mye lagtaktikk som gjelder, og vi kommer nok å angripe dette som et landeveisritt, sier Erik Nordsæter Resell.

Han gikk fra terrengsatsing til det Lillehammerbaserte landeveislaget etter fjorårets sesong, og tror han og lagkamerat Kristiansen har en fordel av bakgrunn fra terreng i Birkebeinerrittet. Kombinert med kjøresterke landeveisryttere, mener Resell at Uno-X Hydrogen Development Team stiller med sterke kort.

– Det er nok en liten fordel å være tidligere terrengsyklist, men det er jo ikke noe særlige tekniske utfordringer på Birken. Men vi terrengsyklister vil vel gjerne kjøre raskere ned Ballett-bakken, så jeg håper og tror vi kan gi Swix-gutta kamp. Dette skal ikke bli like lett for dem (som de andre lagseirene de har hatt i maraton i år), sier Resell.

– Jeg har veldig lyst til å få til en bra resultat. Jeg tror jeg skal være sterkere fysisk i år, og hvis jeg unngår uhell så bør et toppresultat være innen rekkevidde.  

Disse sykler for Uno-X Hydrogen Development Team: Audun Brekke Fløtten, Sondre Kristiansen, Kristian Kulset, Erik Nordsæter Resell, Hans Kristian Rudland, Torjus Sleen og Syver Westgaard Wærsted.

Les også: Ny rundbanerytter til landevei 

Saken fortsetter under

Erik Nordsæter Resell har store ambisjoner for Birken selv om han nå er blitt landeveisproff. Her fra kross-cupen i fjor høst. Foto: Pål Westgaard

Alt kan skje i Birken
Samtidig er Birken et ritt der alt kan skje, og det har skjedd før. Fjorårsvinner Åsmund Løvik er tilbake for å forsvare seieren i år.

– Uno-X Hydrogen Development Team har en del skumle ryttere som kan hevde seg bra, fortrinnsvis to tidligere terrengsyklister i Ressell og Kristiansen. Fløtten har jo vært ute med skade, og spørsmålet er om han kan stille i brukbar form. Jeg blir ikke overrasket hvis han gjør det, sier Løvik, som etter hvert er blitt en rutinert birkebeiner og har vært på pallen alle de siste tre åra.

Les også: – I dag var det min tur 

– Jeg liker formatet og det er litt kult at det er terreng og ikke på landeveien hvor jeg konkurrerer ellers i året. Strategien min har blitt en dårlig skjult hemmelighet de siste årene. Den går kort fortalt ut på å komme avgårde med en mindre gruppe tidlig, forklarer veteranen, og legger til at sommerfuglene før start er like mange som da han debuterte.

– Dette er mitt tiende ritt, men jeg er like spent hver gang. Det er vanskelig å sette fingeren på det, men det er noe med atmosfæren rundt Birken og hele arrangementet for øvrig, alle menneskene ved målgang og alt livet.

Saken fortsetter under

Åsmund Løvik fikk endelig stang inn på Birken i fjor. Her gratuleres han av Emil Lindgren som ble nummer to. Foto: Snorre Veggan

Før han endelig tok seieren i fjor har det vært ulidelig nære men akkurat stang ut for Løvik. I 2015 ble han nummer tre, sju sekunder bak Carl Fredrik Hagen som vant spurtoppgjøret mot Søren Nissen med ett sekund.

I 2014 kjempet Løvik og Frederik Wilmann til døra om seieren, helt til Løvik tok feil i siste sving på oppløpet og Wilmann kunne sykle til mål i ensom majestet.

Les også: Dramatikk da Wilmann vant Birken 

Som nevnt er også Frederik Wilmann påmeldt i år, så vel som tidligere maraton-verdensmester Massimo Debertolis fra Italia.

Topp 10 menn elite 2016:
1. Åsmund Løvik, TVK/Team Fixit.no
2. Emil Lindgren, Sverige
3. Eskil Evensen-Lie, Kloppa Offroadklubb
4. Truls Korsæth, Lillehammer CK/Team Joker Byggtorget (Nå Joker Icopal)
5. Fredrik Haraldseth, BOC/Hard Rocx Abax by Swix
6. Michael Olsson, Serneke/Allebike MTB Team
7. Sigurd Mellemsæter, Lillehammer CK
8. Petter Fagerhaug, Lillehammer CK
9. Thomas Engelsgjerd, Halden CK/Hard Rocx Abax by Swix
10. Gustav Larsson, Scott Team Skoda

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Birken 2014: Åsmund Løvik sykler feil på innspurten og Frederik Wilmann fikk fritt leide til mål. Foto: Kent Murdoch