Hovdenak snytt for fair målspurt

OPPDATERT: Hildegunn Hovdenak ble nummer to i Cykelvasan, slått på målstreken av svenske Jennie Stenerhag. Vidar Mehl var beste norske blant gutta, på fjerdeplass etter lit stang ut på oppløpet.

Sist oppdatert 15. august 2015 kl 12.15
Hildegunn Hovdenak ble nummer to i CykelVasan 2015, etter at hun ble hindret på oppløpet. Her sammen med vinner Jennie Stenerhag, som vant med cirka 20cm. Foto: Privat
Hildegunn Hovdenak ble nummer to i CykelVasan 2015, etter at hun ble hindret på oppløpet. Her sammen med vinner Jennie Stenerhag, som vant med cirka 20cm. Foto: Privat

Både Hovdenak og rivalen Stenerhag fikk notert samme tid i mål, 2:57:22, og Cykelvasan 2015 ble slik sett en reprise av Grenserittet, der Hovdenak ble dømt 4cm bak Stenerhag på målfoto. På dagens ritt var det rundt 20cm som skilte de to.

Andreplasser kan den nybakte norgesmesteren i maraton leve med, men denne gangen var det gutta som kom i vegen for et rettferdig oppgjør.

– Jeg ble hindret i spurten av karene, sukker Hovdenak, som mener det er på høytid at jentene får sin egen start i CykelVasan, slik de har både i Birken og på Grenserittet.

Inn mot oppløpet lå Hovdenak litt på hjul på Stenerhag. Rittledelsen hadde gitt tydelig beskjed om at jentene skulle få fri bane til venstre på oppløpet, og at karene skulle holde høyre.

– Men så kom det en kar som absolutt ikke gjorde det, akkurat da jeg skulle forbi Jennie. Han presset Jennie inn mot venstre og så tenkte jeg at nå krasjer vi alle tre, og da var det bare å bremse ned litt. Og det er ikke lett å få opp farten igjen etter noe sånt, sier Hovdenak.

– Det er veldig kjedelig når det blir sånn. Kanskje hadde Jennie vunnet uansett, men det hadde vært annerledes om jeg hadde fått prøvd og fått en skikkelig mulighet.

Saken fortsetter under

Elitestart CykelVasan 2015 - Foto Vasaloppet Ulf Palm 1400x924
Elitestarten i CykelVasan 2015. Foto: Ulf Palm/Vasaloppet

Elitestarten i CykelVasan 2015. Foto: Ulf Palm/Vasaloppet

Hovdenak og Stenerhag fikk en grei start og hengte godt med i det første feltet. De første 40 minuttene gikk det styggfort, slik det gjerne gjør i CykelVasan. Deretter roet gruppa litt ned, og jenteduoen ble tatt igjen av en stor gruppe karer som hadde med seg en annen jente. Da ble feltet mer uoversiktlig, og det hjalp ikke at det til tider støvet så ille at føltes som å kjøre på ski i løspudder, forteller Hovdenak.

– De fleste kjørte ganske bra, men det var selvfølgelig en kamikazerytter, og trengs bare en slik for at det skal skje noe galt, sier hun, og legger til at hun berget seg uten uhell til oppløpet. 

Les også: Knallhard kamp om NM-gullet 

Saken fortsetter under

Hovdenak- Stenerhag - Hanna Bergman - Cykelvasan 2015 - Foto Nisse Schmidt Vasaloppet 1400x924
Hildegunn Hovdenak ble hindret på oppløpet og endte på andreplass i CykelVasan 2015, bak Jennie Stenerhag. Hanna Bergman ble nummer tre. Foto: Nisse Schmidt/Vasaloppet

Hildegunn Hovdenak ble hindret på oppløpet og endte på andreplass i CykelVasan 2015, bak Jennie Stenerhag. Hanna Bergman ble nummer tre. Foto: Nisse Schmidt/Vasaloppet

Topp 3 kvinner elite, 94km
1. Jennie Stenerhag, Falu CK, 2:57:22
2. Hildegunn Hovdenak, Sogn CK, 2:57:22
3. Hanna Bergman, Falu CK, 2:57:23

Vidar Mehl beste norske
Blant gutta var det helsvensk på pallen. Alexander Wetterhall var førstemann i mål med tida 2:44:38, mens Christofer Stevenson vant duellen om andreplassen foran Matthias Wengelin. De to var inne på henholdsvis 2:44:58 og 2:44.59.

Vidar Mehl fra Sepura Toyota racing with Birk ble beste norske på fjerdeplass, men fikk registrert samme tid som Wengelin.

Topp 3 menn elite, 94km
1. Alexander Wetterhall, Team Tre Berg BIANCHI, 2:44:38
2. Christofer Stevenson, Motala AIF/Cyclecomponents.com, 2:44:58
3. Matthias Wengelin, SCS Racing Team, 2:44:59

4. Vidar Mehl, Sepura Toyota racing with Birk, 2:44:59

Fullstendige søkbare resultater

Stang ut for landeveistaktikken
– Målet var jo pallen, så da er jo fjerdeplassen litt skuffende. Men det er sikkert helt greit i morgen, sier Mehl som ikke er overrasket over at det var en landeveisrytter som dagens ritt.

– Bianchi-laget hadde med seg et helt team, og de kjørte typisk landeveisstrategi. De var mange nok til at de kunne sende en og en rytter i brudd, og de lyktes til slutt med å sende en som holdt helt inn, sier han.

Mehls egen landeveistaktikk fungerte bare delvis. Granberg skulle kjøre opptrekk for Mehl inn mot mål, men Granberg endte litt langt bak i gruppa, og Mehl endte med å kjøre opptrekk for Wengelin og Stevenson, som smatt forbi over målstreken.

Nå gleder Mehl seg til Birken om to uker. Etter en god start på sesongen, var han sjuk i hele juni og brukte mesteparten av juli på å bygge opp formen igjen, men føler at han definitivt er på riktig kurs.

– Jeg ble nummer seks i fjor og håper å forbedre det i år. Birken er et vrient ritt å vinne, men jeg er nok i bra form nå, og blir det enda bedre til Birken, kan det bli riktig moro. 

Les også: CykelVasan er større enn Birken 

Christofer Stevenson - Alexander Wetterhall - Matthias Wengelin - Cykelvasan 2015 - Foto Nisse Schmidt Vasaloppet 1400x924
Pallen i herreklassen: (fra venstre) Christofer Stevenson, Alexander Wetterhall og Matthias Wengelin. Foto: Nisse Schmidt/Vasaloppet

Pallen i herreklassen: (fra venstre) Christofer Stevenson, Alexander Wetterhall og Matthias Wengelin. Foto: Nisse Schmidt/Vasaloppet

Publisert 15. august 2015 kl 12.15
Sist oppdatert 15. august 2015 kl 12.15
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen