/ Birken

BIRKEN 2014: Willmann må ha monsterluke

– Det gikk litt skeis på slutten, og jeg har blitt mobbet for den avslutningen siden den tid, forteller Frederik Wilmann til Terrengsykkel.no. Trønderen som tapte Birken på oppløpet i fjor har gruet seg til det 92km lange rittet i snart 52 uker.

Sist oppdatert 24. august 2014 kl 07.45
birken birkebeinerrittet frederik willman
Frederik Willman i Birken

 

I fjor ledet Wilmann nesten fra start i Birken, kjørte i ro og mak ned Djuposet, var først ut av gåpartiet med god margin, og unnet seg sågar en liten matpause inn mot Rosinbakkene, der han lot de første jagerne bak seg lede an en liten stund mens han åt ogdrakk. Så stakk han fra feltet igjen opp mot Elgåsen.

På toppen av Ballettbakken hadde Wilmann opparbeidet seg en luke på over 20 sekunder. Men plutselig danset et kobbel svenske ulver forbi ham i 90km/t nedover grusbakken. Wilmann kjørte forsiktig på venstresida og ut i gresset, mens svenskene flådde nedover i høyre løp som om de hadde tørr asfalt under hjulene.

– Jeg har blitt mobbet for den avslutningen siden den tid, men jeg ofrer ikke alt for Birken altså, forklarer Wilmann, som fortsatt har flere ritt på tynne hjul igjen denne sesongen. 

Les også: Er dette den raskeste sykkelen du kan bruke i Birken?

Mangler alibi

Wilmann bekrefter at han er tilbake i Birken i år, og antyder at det delvis er grunnet kontrakten og delvis grunnet manglende gyldig fravær.

– Birken er jo blitt et stort løp. Det er ikke mye terreng, så det er overkommelig for oss landeveissyklister. Dessuten har jeg ingen andre landeveisritt jeg skal kjøre den helga, sier han.

Taktikken endrer han ikke på. Det handler om å åpne knallhardt og øke etter hvert.

– Akkurat hvor jeg går, kommer an på hva slags dag jeg har, og om jeg tror jeg kan klare å ligge og kjøre alene hele dagen. Men nå vet jeg at jeg trenger minst 35-40 sekunders forsprang på toppen av Ballettbakken hvis jeg skal ha noen mulighet, sukker han.

_MG_7483
_MG_7483

Sykkelen

Wilmanns forhold til terrengsykling er som det har vært i mange år. Med unntak av Helterittet for to uker sida, har han knapt har tatt i terrengsykkelen siden Birken 2013.

– Jeg tar terrengsykkelen ut av boksen torsdag, tester sykkelen fredag og kjører Birken lørdag. Så jeg kan vel ikke forvente meg all verden på det tekniske planet, innrømmer han.

– Hadde jeg valgt sjøl, ville jeg kjørt med stiv gaffel. I år kjører jeg med en Cannondale Lefty dempegaffel. Jeg fikk litt pepper for at jeg ikke kjørte med dempegaffel i fjor, men jeg hadde ikke kjørt noe fortere ned Ballettbakken med det, og jeg kjører fortere over fjellet med stiv gaffel, sier Wilmann, som setter opp sykkelen mest mulig likt raceren.

– Jeg bruker samme setet og samme lengde på krankarmene, og jeg har til og med kjørt med landeveispedaler før. Om jeg gjør det i år, kommer an på hvor bløtt det blir i terrenget. Er det veldig vått kan jeg ikke løpe med landeveisskoene, forteller Wilmann.

– Hvis ikke jeg vinner Birken, så håper jeg Ola Kjøren gjør det, sier Wilmann, som er full av respekt for mentoren.

– Det er Ola som i sin tid fikk meg på sykkel, helt tilbake i ungdomsskoletida. Men løp er løp. Da stiller jeg til start for å vinne, smiler trønderen.

Publisert 24. august 2014 kl 07.45
Sist oppdatert 24. august 2014 kl 07.45
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen