/ Birken

BIRKEN 2014: LØYPA - DEL 2

Vi tar for oss andre del av løypa i Birkebeinerrittet med Jo Nordskar, fra Skramstad til Kvarstad

Sist oppdatert 27. august 2014 kl 08.13
birken birkebeinerrittet
Løypa i Birken

 

De skjulte fellene i Birken

Jo Nordskar i Team Oslo Sportslager, som blant annet har EM-sølv terrengsykling, 4. plass i Birken, og tre ganger NM-sølv på CVn, og deler gjerne sine erfaringer og tips for å få en best mulig reise fra Rena til Lillehammer.

Birken er full av muligheter og utfordringer. Noen er velkjente, som smellen før Skramstad, hammeren på Kvarstad eller fiasko i Ballettbakken. Andre hinder er bedre gjemt. Jo Nordskar avslører fellene i løypa, enten målet er ny pers til Lillehammer eller rett og slett en god opplevelse.

Grovt sett kan Birkebeinerrittet deles inn i fire: Fra start til Skramstad, fra Skramstad til Kvarstad, fra Kvarstad til Elgåsen, og fra Elgåsen til mål.
LES OGSÅ: BIRKEN 2014: LØYPA DEL 1

Del 2: Skramstad til Kvarstad

Kremtabbene på andre del av Birken: Prøve å sykle for mye av gåpartiet, og glemme næringsinntaket. Begge deler koster tid og krefter.

– Begge deler er helt unødvendig, sier Jo Nordskar.

LES OGSÅ: BIRKEN 2014: ERICSSON VIL FORSVARE TITTELEN

Løp mer enn du tror du må
Etter Skramstad kommer en relativt raskt til Birkens eneste terrengparti, og her må de fleste av sykkelen. Kunsten er å vite når en skal hive seg på sykkelen igjen, og her er det mange som mister mye tid, sier Nordskar.

– Løp så lenge du vil. Det er ofte bedre å løpe litt lenger enn du tror du må. Det blir alltid mye knoting når folk skal på sykkelen igjen og mange ganger er det raskere å løpe forbi enn å prøve å sykle og så måtte gå av igjen, sier han.

LES OGSÅ: BIRKEN 2014: WILLMANN MÅ HA MONSTERLUKE

Som en tommelfingerregel sier Nordskar at om det er tørre forhold i løypa, kan en sykle etter den første bratte kneika. Er det vått og gjørmete bør en løpe betydelig lenger. Det andre terrengpartiet er så utbedret at det burde ikke by på større problemer, men er mer en kjærkommen avveksling fra grusen. Grusen er en utfordring i seg sjøl, og det gjelder å være oppmerksom til en hver tid.

– Det går fort og man ligger tett på hjul, så det er så lett at det skjer noe hvis man ikke er skjerpet, sier han, og legger til at sau i løypa ikke er uvanlig.

Publisert 27. august 2014 kl 08.13
Sist oppdatert 27. august 2014 kl 08.13
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen