Det er flere grunner til at Birken har valgt å samle alle arrangementene på en dag, og 25-årsjubileet for rittet er bare en av dem.

For det første er det ikke lenger mer trengsel i traséen enn at det er plass til alle på samme dag. Ny startordning med færre ryttere i hver pulje og bedre system på seedingen har gjort at rittet flyter langt bedre enn tidligere. Samtidig har Birken opplevd en nedgang i antall deltakere totalt, og dermed er det ikke samme behov for å spre trafikken på to dager.

– Vi begynte med to arrangementsdager fordi det var så lange ventelister for å komme med på Birkebeinerrittet, men siden antall deltakere på lørdagen har gått ned, har vi plass til disse rytterne på lørdag. Dessuten er det jubileum i år og vi skal ha en stor jubileumsfest. Den vil gå på lørdagen og vi vil at alle skal få sjansen til å være med på festen, sier Randi Bolstad, som er informasjonsansvarlig i Birken.

Les også: I dag var det min tur 

UltraBirken vil også kjøres på lørdag, men på samme premisser som nå, altså med egen start på Pellestova og egen trasé som i størst mulig grad går utenfor grusen. Det er bortimot bare oppløpet og målbuen de deler med de andre sykkelarrangementene. Som vanlig blir distansen pluss-minus 120km, men løypa er ny hvert år. Det setter imidlertid en stopper for de som drømmer om to Birkebeinerritt back to back med Ultra på fredag og Birkebeinerrittet lørdag.

Les også: The Double var ikke nok – Nissen går for fire 

HalvBirken vil som tidligere ha start på Pellestova og følger samme løype som i år, 41km med målgang ved Håkons Hall.

Saken fortsetter under

UltraBirken flyttes til lørdag i 2017. Foto: Snorre Veggan

Ekstra fokus på turfolket
Prosessen med å legge om rittdagene har pågått i lengre tid, og Birken har lagt ekstra mye omtanke i å passe på at mosjonistene føler seg sett og ivaretatt.

Selv om alle nå kjører på samme dag, lover Bolstad likevel at mosjonistene, vennegjengene, firmagruppene og alle andre som har valgt FredagsBirken for å slippe stresset rundt tider, merkekrav og Lycra skal få ro rundt turen også i 2017. 

Nytt i år er nemlig at det blir mulig å velge pulje selv for de som ikke vil starte i seedede puljer.

– Sett at man er en vennegjeng eller noen venninner som gjerne vil sykle sammen, så kan man lett melde seg på i samme pulje ved å velge en av de useedede puljene i rittet. Man kan også velge å kjøre uten tidtaking, og bruke den tida man vil over fjellet. Dessuten ser vi at det er noen som ikke har lyst til å ha tida publisert, sier Bolstad.

– Og nettopp for de som virkelig vil ta Birken som en tur over fjellet, setter vi opp egen pølsefest på Kvarstad. Det håper vi vil skape god stemning, legger hun til. 

Birkebeinerrittet ble arrangert første gang i 1993.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Turfolket skal fortsatt få fred rundt sitt ritt selv om FredagsBirken flyttes til samme dag som hovedrittet. Foto:Birken