Les også: Enduroøya

Andreas Vold er en profilert skikkelse både i ski- og sykkelmiljøet i Norge, og kjent for å dra på i bratt terreng uansett redskap. I 2017 ble imidlertid livet hans drastisk endret, da han ble tatt av snøskred, og lagt i koma.

 

Les alt skredrelatert stoff hos Fri Flyt

Les den dramatiske beretningen om ulykken han var involvert i her:

https://www.friflyt.no/ski/andreas-kamp-for-livet

 

(som abonnent på Terrengsykkel har du tilgang til friflyt.no)

 

Jonas Eng er en kamerat av Andreas, og da Andreas satte seg et mål om å gjøre backflip på sykkel igjen, fikk han bruk for evnene sine som filmskaper. Dette har resultert i en dokumentar, som du kan se her:

 

 

Terrengsykkel tok en prat med filmskaperen, som har dette å fortelle om bakgrunnen for filmen;

 

– Hvordan kom du inn i denne prosessen?

– Andreas og jeg henger i samme miljø her i Sogndal. Jeg jobber turnus og har en del fri når mange andre er på skole eller jobb. Andreas jobber nå ca 60 prosent, og bruker mye fritiden på å pusse opp sitt eget hus. I den forbindelse har jeg hjulpet til litt, stått litt i veien, samt vært der mye for å holde både han og meg sosiale når alle andre er opptatt. Jeg er ikke så ivrig på sykling sjøl, men jeg elsker å stå på ski, så vi har noen skidager sammen. 

 

– Var det Andreas´ ønske, eller din idé å lage filmen?

– En dag jeg hang med Andreas skulle vi til Jumpstreet, som er et område på Kaupanger utenfor Sogndal. Andreas har bygd noen hopp der, han skulle fikse på en landing som ikke var helt som den skulle. Andreas spurte meg om vi ikke skulle prøve å lage en sykkelfilm. Samtidig snakket Andreas en del om dette målet han hadde, om å lande backflip igjen. Han  har tatt backflip på sykkel siden han var 18 år, og har hatt som mål å klare dette trikset helt til han er 30 år. Men grunnet ulykken i 2017 ble det naturlig nok ikke noe backflip på sykkel det året han var 30. Derfor ønsket han sterkt å ta det nå. Dette engasjementet gjorde at jeg foreslo at vi kunne prøve å filme litt på dagen han kalte for «Flippy Friday». Han inviterte venner og bekjente for å være med å pushe seg selv til å tørre å ta backflipen igjen. Sett i ettertid, er det trolig mye som kunne vært gjort annerledes for å bygge dokumentaren på en bedre måte. Men jeg synes det er litt gøy å lage noe som er såpass lite regissert, hvor ting bare blir til, og man kun har den ene sjansen til å få de riktige øyeblikkene med. 

Les Fri Flyts siste nyheter om topptur

– Hvor mange dager er brukt på opptaket?

– Alt er filmet i løpet av to dager, 29. mai og 1. juni 2017, bortsett fra lydsporet hvor Andreas snakker i starten er gjort i ettertid.

Jonas Eng

- Fra Bjørkelangen, bosatt i Sogndal.

- Jobber som miljøterapaut i Sogndal kommune

- Jobber freelance med film og foto på si. https://www.facebook.com/jonasengfilmfotograf/?ref=bookmarks

– Hva ønsket du å formidle?

– Jeg ønsket å formidle en ærlig og usensurert Andreas som jobber for å oppnå målene han setter seg.

 

– Er det nøye regissert, eller jobbet dokumentarisk?

– Jeg har hatt noen regi-tanker i hodet, men de har kommet etter opptak. Så jeg har absolutt jobbet dokumentarisk. Men en ting vi har gjort noe regi på i ettertid, var å legge til noen tidligere klipp av Andreas i starten, disse fikk vi av Blur Media som Andreas har filmet en del med tidligere. Jeg var også i kontakt med Over the Trees for å få lov å bruke deres musikk fra deres album som jeg synes passet meget godt til denne dokumentaren, så stor takk til de for bruk av musikk! 

Les også: Høstsykling på Venabygdsfjell

Les også: Landevei har testet sykkellykter til pendling, landevei og grus

Les også: Landevei har testet vinterbukser uten pute

 

Husk at du som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler fra landevei.noterrengsykkel.nofriflyt.noutemagasinet.no og norsk-klatring.no.