Etter to timer med tråkking og dytting av sykler, kommer jeg, Julia og Daniel fram på engen nedenfor Maroon Mountain. Daniels klokke viser 1000 høydemeter. Og så vidt jeg kan se på kartet, er vi 1650 meter over havet. Wesach Peak´s spisse topp kaster en lang skygge over dalen. Himmelen og fjellene speiler seg i brevannet i Kitsumkalum-innsjøen, og toppene rundt står skarpt mot den blå himmelen. Det er en kanondag i fjellet i Britisk Columbia, Canada. 

Oscar Peak, et av de høyeste fjellene i området på 2336 meter over havet, står opp i nord, og flere brelagte topper strekker seg over dalen. Her, på 54 breddegrad, litt nord for byen Terrace i Britisk Columnia i Canada, er det ingen andre terrengsyklister å se. Men syklingen og terrenget er usannsynlig bra. 

Så vender vi framhjulet nedover, ned mot dalen igjen. Vi skal ta for oss tusen høydemeter med utsøkt sti på en av de beste stiene nord for Kamloops. Stien er en gammel gruve-rute, et minne fra gruvedriften rundt Maroon Mountain. Om jeg ikke visste om denne historien, ville jeg tro denne gamle hestestien var bygd for syklister. Den begynner med et raskt parti på høyfjellssti før den passerer tregrensa, hvor stien går gjennom flere tekniske partier der den dropper gjennom gamle trær på fjellets vestside. Serpentinsvingene er for det aller meste snille, og de moselagte trærne gjør at det føles som å sykle gjennom en overgrodd plantasje. Det er en av de tørreste somrene i historien her oppe. Og det går fort unna – Daniel er tidligere 4x-proff, Julia er profesjonell stisyklist. Det som tok nesten to timer å klatre opp, bruker vi bare 20 minutter på å sykle ned.