Sesongstart. Det er herlig! Vår i luften, alle har sittet alt for lenge på rulla hele vinteren, og er klare for å vise hva man er god for. Det er heldigvis ikke bare proffer på start. Her er både de som har vunnet flere Norgescupritt, og de som kanskje har sin første start i ritt noensinne.

De siste skal vi ta vare på, og det er det dette skal handle om.

Helgøyatråkket er et av sesongens første terrengsykkelritt. På den lille øya midt i Mjøsa, har lokale krefter klart å lage en slags vårklassiker. Stiene er raske. Bakkene er harde, men ikke uoverkommelige, og det er sentralt på Østlandet. Alt ligger til rette for kos, og rittet får skryt av syklistene for å være en gledelig opplevelse.

LES OGSÅ: Birken, noe mer enn bare grus.

Årets utgave av rittet var ikke noe unntak. Sol, støvtørre stier og mange folk.

Jeg var ute i løypa for å fotografere, slik jeg ofte gjør.

 

Jeg skjønner at det er morsomt å sykle fort. Jeg syns det selv.

Jeg kan også skjønne at det er morsomt å ”ha dagen” og å kjøre inn gode resultater. (sistnevnte er det ikke så ofte jeg gjør).

 

Men det jeg ikke skjønner, er at man ikke kan klare å bruke andre uttrykk enn ”HOI!! ”HALLO!!” ”JA, JA, JA, UT AV LØYPA!”.  Andre adjektiver og ukvemsord har jeg valgt å utelate fra teksten, men det er lov å bruke fantasien.

 

Rittet på Helgøya var ikke noe skremmende eksempel. Stemningen var generelt veldig god, og folk smilte og koste seg. Jeg har fotografert ritt hvor ordbruken har vært langt styggere og hyppigere. Men jeg har også opplevd ritt hvor stemningen er så god at høfligheten ved passering nesten blir overdådig. Men det gjør ikke temaet mindre relevant.

 

HUSK FOLKESKIKKEN: Denne passeringen ble utført uten ukvemsord.

Dette blir pedagogikk på barnehagenivå, men jeg klarer ikke dy meg; hvordan hadde du  likt det selv, hvis det var din første gang i et sykkelritt? Du strever og står på, og gjør ditt beste for å komme opp en bakke, og så kommer det en bak deg som roper ”fløtt deg ut av løypa!!” ” ØØYYH!!” ” JA, JA!”?

 

Du hadde ikke likt det, nei? Tenkte meg det.

LES OGSÅ: Sesongen er over. La sesongen begynne.

Jeg har ingen statistikk til å støtte følgende påstand, men jeg opplever at denne ordbruken er vanligere jo lenger opp på resultatlisten man kommer, og det jeg hørte av utsagn på Helgøya kom fra ryttere i eliteklassen. Jeg kunne nevnt navn, men det er ikke poenget.

 

Sesongens første hyseklask deles derfor ut; skjerp dere, og vær med på å skape en god rittopplevelse både for dere selv og andre. Man kan begynne med å utvide vokabularet til ”kommer på venstre” og «takk» For eksempel.

 

God rittsesong!