Hafjell Enduro er også i år siste runde i den norske 80/20-serien. Foto: Sylvain Cavatz
- 06/09/17
Mye på spill i Hafjell Enduro
av: Ingeborg Scheve
06.09.17 14.00
Det kjempes om andreplasser, men de henger høyt. Finalen i 80/20-serien går på lørdag.

Espen Johnsen og Hilde Sangesland Strædet har allerede vunnet serien. Men bak dem ligger det an til rotterace om andreplassene, og de henger høyt. De to beste sammenlagt i den nasjonale serien er nemlig sikret deltakelse i Enduro World Series neste sesong, i tillegg til heder og ære over pallplass sammenlagt i serien.

Dønn likt blant gutta
Johnsen reiser til Hafjell med 1900 poeng i lomma, og kan høyne til 1950 med en seier. Men bak ham ligger både Adrian Hilde og Thomas Klingenberg med 1290 poeng, og begge har kun syklet tre ritt, så resultatet fra helga vil gi full uttelling.

Hilde, som skiftet fokus fra rundbane til enduro denne sesongen, er spent på helgas finale, og synes det han har sett av løyper i Hafjell passer ham bra.

– Jeg begynner å bli klar nå. Jeg har egentlig bare tenkt å gi gass, for jeg vil jo gjerne slå Thomas Klingenberg for å beholde andreplassen, sier Hilde.

Les også: Skroter rundbane for enduro 

Saken fortsetter under

Adrian Hilde er sugen på å beholde andreplassen sammenlagt, men da må han slå Thomas Klingenberg i Hafjell. Foto: Sylvain Cavatz

Klingenberg har vært sjuk denne uka, og stiller derfor ikke med optimal opplading. Samtidig har han syklet mye utfor i Hafjell, og kjenner anlegget godt.

– For å holde på andreplassen skal jeg bare sykle slik jeg vet at jeg kan. Det er vanskelig å si noe om løypene passer meg før jeg har sett hvor rittet skal gå, men jeg synes i hvert fall at Hafjell er et utrolig fett sted å sykle, sier Klingenberg.

Topp 3 menn etter fire av fem runder
1. Espen Johnsen, 1900 poeng
2. Adrian Hilde, 1290 poeng
3. Thomas Klingenberg, 1290 poeng

Fullstendig sammenlagtstilling 

Slik gikk siste runde i 80/20-serien: Johnsen og Strædet vant Traktor Enduro 

Saken fortsetter under

Thomas Klingenberg under Traktor Enduro i juli. Foto: Sylvain Cavatz

Thriller blant jentene
I dameklassen ligger Vera Leivsdottir på andreplass med 1320 poeng, og er 110 poeng bak Strædet, som er ute med skade. Leivsdottir allerede har syklet fire ritt, og det er de fire beste rittene for sesongen som teller sammenlagt, men vinner hun i Hafjell kan hun likevel ikke gå forbi Strædet. Gjør hun det, vil hun ligge 10 poeng bak Strædet sammenlagt. Jentene får nemlig bare 400 poeng for seier, mens gutta får 500. 

Bak Leivsdottir er det 280 poeng ned Anette Røssum Bastnes, mens Alice Grindheim er nummer fire, 340 poeng bak Leivsdottir. Men også Bastnes er ute med skade og får ikke deltatt på finalerunden i Hafjell. Det øker Grindheims sjanser til å ta andreplass sammenlagt, men da må Grindheim vinne i Hafjell. Grindheim, som kun har syklet tre, vil få full poengpott for helgas runde.  

– Vera (Leivsdottir) er nok veldig giret på å vinne. Hun har vært nærme mange ganger i år. Men blir det de tekniske løypene i anlegget, så er i alle fall jeg godt forberedt, sier Grindheim, som også blogger om enduro på Terrengsykkel.

Hun gleder seg til helga, men skulle gjerne sluppet mer regn.

– Jeg har slitt litt på vått føre.

Les også: For flaut å prøve? 

Saken fortsetter under

Alice Grindheim under Nesbyen Enduro, som var første ritt i årets 80/20-serie. Foto: Per-Eivind Syvertsen

Leivsdottir, som er regjerende norgesmester i utfor, er også spent på helgas runde. Sist helg vant hun den felles skandinaviske utforcupen sammenlagt. I sommer har hun også levert flere sterke resultater i enduro. Men Hafjell Enduro er nytt for henne.

– Jeg var ikke der i fjor på grunn av skade, så jeg har ikke syklet noe særlig med stisykkel i anlegget, men jeg liker jo løypene der. Jeg vet ikke helt hvordan de setter det opp i år, men jeg tro det kan være et bra ritt for meg, sier Leivsdottir.

Les også: – Jeg har høye ambisjoner for 2017  

For Leivsdottir er rittet også en del av oppkjøringen mot Enduro World Series i Finale Ligure i månedsskiftet september-oktober.

Topp 3 kvinner etter fire av fem runder
1. Hilde Sangesland Strædet, 1430 poeng
2. Vera Leivsdottir, 1320 poeng
3. Anette Røssum Bastnes, 1040 poeng
--
4. Alice Grindheim, 980 poeng

Fullstendig sammenlagtstilling 

Vera Leivsdottir vant utfor-NM i Nesbyen i juli. Foto: Snorre Veggan


 
 
VIS KOMMENTARFELT
- Det var en vanvittig nedkjøring fra fjellet, forteller Pål Jakobsen om rundturen på Kvaløya. Foto: Pål Jakobsen
Ørkenvinter i Nord-Norge gir prima forhold for vintersykling. Se bildene
Mille Johnset er endelig junior og formelt en del av utforlandslaget der hun hospiterte i fjor. Foto: Yaameen Green
Færre utøvere, flere damer.
Wynn Masters håper å ta seg til pumptrackmesterskapet i Lenzerheide i september 2018 Foto: Markus Slavik/Red Bull content pool
- 14/02/18
Lanserer mesterskap for pumptrack
Elisabeth Sveum går inn i 2018-sesongen med det nye UCI-laget Trek Topro. Foto: Bengt Ove Sannes
- 09/02/18
– Målet er å komme til VM og EM