16 ting vi husker fra 2016

Terrengsykkel oppsummerer det vi husker best fra fjoråret

Sist oppdatert 7. januar 2017 kl 21.00

2016 ble nok et begivenhetsrikt år, sett med sykkeløyne. Terrengsykkel har prøvd å fortelle litt om alt som har skjedd, det være seg Birken, dristige turprosjekt, imponerende triksing, eller unge talenter. Nå som vi er på god vei inn i 2017, er det på tide å ta et tilbakeblikk på ting vi husker spesielt godt fra året som gikk.

 

Noe vi har glemt? Noe du mener bør nevnes? Legg gjerne igjen en kommentar, eller diskuter på forumet!  Noe du mener vi bør få med oss i 2017? Send oss gjerne tips på: redaksjon (a) terrengsykkel.no !

 

1   Zakkas proffkontrakt

Vi kunne sagt ”vel fortjent”, og ferdig med det. Men det gjør vi ikke. Zakka har jobbet knallhardt som syklist. Først som utforsyklist, i en gren hvor nåløyet er så infernalsk trangt. I enduro har Zakka funnet seg mer til rette, og har vunnet norske ritt overlegent, samt prestert godt internasjonalt. Vi gleder oss til fortsettelsen i 2017.

 

2   Overlegen Fagerhaug i rundbane-NM

Ordspillene og metaforene kunne haglet – Petter Fagerhaug var i en klasse for seg selv under NM rundbane i Svelvik. Den sympatiske 19-åringen klinka til fra første runde, og ingen kunne tukte han. Det var en sympatisk og reflektert type som lot seg intervjue av Terrengsykkel rett etter seieren, og vi er spent på hva han kan utrette fremover.

 

3   Endelig Birken-seier for Løvik

Om Zakka fortjente proffkontrakt, kan man trygt si at Åsmund Løvik fortjente å vinne Birken. I Terrengsykkel-redaksjonen har vi alltid heiet litt ekstra på landeveissyklisten med den gamle, utdaterte, men så til de grader spesialtilpassede sykkelen fra 2006. Åsmund har vist seg fram i rittet tidligere også, men endelig klaffet alt. Nå er vi bare spent på hvilken sykkel han står på startstreken med i 2017. Vi heier uansett på Åsmund.

19-13-27_lightboxorg
19-13-27_lightboxorg

 

4   Friluftsmeldingen

Å jobbe politisk og strategisk med noe kan både være en langtekkelig, utakknemlig og krevende jobb. Men da den nye friluftsmeldingen kom, fikk endelig NOTS uttelling for alle timene de har lagt ned på vegne av norske terrengsyklister. Flere av formuleringene i stortingsmeldingen var til forveksling like NOTS' uttalelser, og endelig kom det fra politisk hold i Norge at det skal satses på variert og moderne friluftsliv, herunder også terrengsykling. Det har kanskje gått under radaren hos mange, men ha dette i bakhodet når du sykler din første stitur i 2017.

5   Offroad Finnmark

Vi liker ikke teasere selv, men etter å ha tilbragt en uke i Alta og omegn under Offroad Finnmark, er det vanskelig å ikke å sitte igjen med en følelse av undring, beundring og lyst til å dra dit på nytt. Du kan lese mer i reportasjen i Terrengsykkel i 2017, men inntil da lar vi bare dette ene bildet tale for seg. Frister tanken om å sykle 70 mil i én smell på vidda?

D3S_2497
D3S_2497

 

6   Deltakerrekord på Utflukt

Kall oss gjerne navlebeskuende. Vi er stolte av å arrangere Norges største stisykkelfestival, Utflukt. 2016 ble nok et suksessår for festivalen. Når alle som kunne krype, gå og sykle var opptalt, var det rundt 800 som var til stede. Ferdighetsnivået var mer variert enn noen gang før, og spesielt morsomt var det å se så mange nybegynnere som prøvde seg fram. Sees vi på Trysil i 2017?

7   Kindernay-giret

Nye komponenter lanseres i eininga, men vi våknet litt ekstra da det ble klart at i et lagerlokale i Oslo, har et navgir sett livets lys de siste årene. Revolusjonerende? Både ja og nei. Tilsynelatende likt Rohloff, men med hydraulisk aktivert giring. Men se litt bort i fra selve produktet. Vi synes det er skikkelig tøft at dette skjer i Norge. Og det med et genuint ønske om å skape arbeidsplasser. Hatten av for innsatsen, vi er spente på hvordan produktet blir mottatt.       

Nytt-norsk-gir_ordinary_1200
Nytt-norsk-gir_ordinary_1200

 

8   Danny MacAskill 

Er Danny MacAskill verdens meste komplette syklist? Kanskje ikke. Men den joviale skotten har tatt internett med storm flere ganger de siste årene, og 2016 ble intet unntak. Enten det er hjemme i Skottland, eller på charterøya Gran Canaria, flytter han stadig grensene. Ikke bare for hva som er fysisk mulig, men også hvordan man kan bruke sykkelen som et verktøy for å vise kreative evner.

9   Ungdomsbølgen i Birken

Det har kanskje skjedd gradvis over tid, men i år var det de yngre som satte preg på elitefeltet for herrer i Birken. At Birken skal bli den nye rekrutteringsarenaen for rundbane- og maratonsyklister har kanskje ikke vært en tanke i manges hoder til nå. Det vil kanskje ikke skje heller, men vi synes det var morsomt å se fokuset dreid litt over fra Birken-veteranene i 40- og 50-pluss og til våre fremtidige stjerner. Dette viser bare at tross gnålet om grus og lite teknisk terreng, så er og blir Birken et av de mest prestisjefylte rittene du kan vinne som syklist i Norge.

Les også: – Da mopeden Truls trøkka til, var det bare å henge på så godt man kunne

 

10 Pumptrackens år

Vi har aldri skrevet så mye om pumptracker som vi har gjort i 2016. Grunnen er enkel, det blir bare flere og flere. I Tromsø, Nordfjord, Trondheim, Fredrikstad, for å nevne noe, bygges det sykkelsportens ekvivalent til ballbinger. Det er flere grunner til at dette er positivt. For det første skapes det et alternativ til de tradisjonelle lag- og vinteridrettene som gjerne dominerer i Norge, som fotball og langrenn. Ikke alle synes det er like fett med Messi og Ronaldo, Northug og Bjørgen eller intervalltreninger. For det andre sørger det for rekruttering. Ikke bare til terrengsykling spesielt, men sykkelsporten generelt. Spesielt artig var det å se arbeidet som er gjort ved Havstad i Trondheim, hvor undertegnede tilbragte utallige timer med å bygge hopp og sykle, og henge med venner i ungdommen.

AApner-pumptrack-i-Sandane_ordinary_1200
Foto: Sandane SK

11 Ritt som legges ned

Birken har merket det, Raumerittet har merket det, og Vestmarkrittet har merket det. Flere av de tradisjonelle, klassiske maratonrittene i Norge har de siste årene hatt nedgang i antall deltakere. Noen har av den grunn måttet legge ned. Årsaken skyldes trolig flere ting.

1: Tilbudet. Per dags dato finnes det så mange ritt i Norge man kan kjøre en gitt helg, at det står ikke på tilbudet lenger. Det har blitt flere små ritt, og mange velger det som er geografisk nærmest, og mest lettvint.
2: Opplevelsen. Ritt som Trans-Østerdalen og Offroad Finnmark merker økning i antall deltakere. Dette er ritt som tilbyr langt mer enn bare et sykkelritt, men heller en større totalpakke i form av naturopplevelser, mat og drikke. Nå ser vi også at Grenserittet satser på en etappevariant.
3: Tur er kult. Det finnes lite vitenskapelig dekning for å hevde det, men vi tror flere velger å ta seg en sykkeltur på egenhånd.

 

Så, er vi bekymret? Overhodet ikke. Trender kommer og går. Grusklassikerne vil kanskje få sin oppstandelser. Hører vi et etapperitt på grus ? Trans-Gudbrandsdalen?

Les også: Raumerrittet lanserer kompakt maraton

 

12 Pioneren avsluttet

«Det skjer da andre ting rundt om i landet», «Det finnes en verden utenom Oslo-gryta». Utsagn som dette har truffet redaksjonens innboks når vi har omtalt Skullerudprosjektet, eller det de fleste kjenner som Pioneren. Men det handler ikke om navlebeskuelse. Pioneren er og blir en viktig bauta i det som understreker at også syklister tar naturen- og bærekraft på alvor. I randsonen til Norges største by, er det (dessverre, vil mange mene) ingen selvfølge at sameksistensen mellom brukergrupper i marka blir en dans på roser. Her har Pioneren blitt en manifestasjon på at det går an å få til både aksept for hverandre, og løse ting konstruktivt, i stedet for å ligge i kommentarfeltenes skyttergraver.

23-21-04_lightboxorg
23-21-04_lightboxorg

 

13 Talentfabrikken Soon CK

På ti år har Soon CK, som ble etablert i 2006, klart å skape et miljø som både trigger og inkluderer rytterne, og der utøverne gjør hverandre gode. Dette miljøet har produsert gode resultater i mesterskap og norgescup. Under rundbane-NM 2016 i Svelvik tok klubben sju gullmedaljer, samt flere sølv og bronse. Da landslaget tok ut troppen til rundbane-VM 2016 i Nove Mesto, var halve troppen fra Soon CK.

Både Thea Siggerud og Tobias Johannessen kjørte seg rett inn på landslaget i sin første juniorsesong, akkurat som Martin Siggerud gjorde året før. Johannessen tok bronse i VM, Norges beste plassering i mesterskapet, og sto også for Nordens beste plassering under EM i rundbane i mai.

Hvordan? Først og fremst har Soon CK et solid program for utøverne i klubbens regi. Dessuten har klubben en stor ressurs i evigunge Gjertrud Bø, som lager, skreddersyr og følger opp treningsprogrammer for alle klubbens satsende utøvere. Soon CKs tilnærming til juniorsatsing og rekruttering gir definitivt resultater.

 

14 Bærekraftig terrengsykling

Mer enn noen gang før har vi i Terrengsykkel fokusert på bærekraftig utøvelse av denne aktiviteten. Gjennom vår faste spalte «Bærekraft» i bladet, samt oppfølging på nett, har vi valgt å bruke en stor del av ressursene våre på å skrive om utfordringer, løsninger, og meninger om emnet. Vi håper og tror det er et viktig bidrag til terrengsykkelmiljøet, og vil fortsette med dette også i 2017.

 

15 Jenny Rissveds

Mens Nino Schurter de siste årene har herjet i rundbane og vunnet det som er å vinne, har det blant kvinnene vært litt mer spennende. 2016-sesongen så vi først Annika Langvad imponere, men det var svenske Jenny Rissveds som leverte den mest imponerende prestasjonen. 22-åringen har gradvis tatt seier etter seier, blitt en ny publikumsfavoritt og U23-verdensmester. Hun toppet det hele med seier i de olympiske leker i Rio.

OL-gull-til-Rissveds_ordinary_1200
Foto: UCI

 

16 Bikepacking

Sykkelen er et fantastisk redskap. Den kan brukes til både transport og fornøyelse, eller en kombinasjon av disse. Sistnevnte har fått økt oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt det siste året. Opp og frem vokser en egen art av sykling hvor det ikke er så nøye om du har flatt styre eller bukkestyre, om du har landeveisdekk eller fatbikedekk. Vår medarbeider Mikkel Soya Bølstad har skrevet bok om temaet, og flere reisereportasjer. Vi er glade for at det har kommet flere måter å utforske naturen på, og ser frem til å dykke dypere ned i materien fremover.

Publisert 7. januar 2017 kl 21.00
Sist oppdatert 7. januar 2017 kl 21.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen