Høsten 2014 arvet Anette Røssum Bastnes en stisykkel. Hun meldte seg inn i IF Frøys nybegynnergruppe for jenter samme høsten og cruxet seg gjennom sesongen 2015.

Da oppdaget hun at hun trigges av det tekniske, og at hun liker å kjøre fort nedover. Kombinasjonen kalles formelt enduro, og i forkant av årets sesong fikk hun lyst til å prøve seg med startnummer. Og slik ble det. Resultatet ble over all forventning. Etter fem runder i 80/20-serien endte Bastnes på fjerdeplass totalt.

Annonse

– Jeg har egentlig aldri konkurrert i noe som helst før, i hvert fall ikke individuelt, så jeg har måttet pushe meg sjøl på det å tørre å konkurrere. Det er jo litt mer skummelt når folk ser på, sier Bastnes, og legger til at hun aldri har følt at hun er spesielt rask.

Selv om 37-åringen fra Drangedal ikke har bakgrunn fra konkurranseidrett, har hun alltid vært aktiv og allsidig, og hun kjører mye alpint. Stisykling gir henne glede både i form av mestring og det sosiale.

– Jeg liker å kjøre nedover, og jeg liker tekniske utfordringer. Enduromiljøet er en viktig grunn til at jeg er med på dette. Jeg har truffet så mye bra folk i miljøet, og jentene i enduroserien er veldig inkluderende og hyggelige. Det har vært lett å komme som ny og føle seg velkommen, og det har spilt en stor rolle for at man har lyst til å delta videre. Det spesielle med enduro er jo at du kan skravle med de rundt deg på tur opp, og det sosiale er viktig for meg, sier hun.

Saken fortsetter under

anette R Bastnes Verbier foto Helge Janbu 1400x933
Anette Røssum Bastnes på tur i Verbier. Foto: Helge Janbu

Anette Røssum Bastnes på tur i Verbier. Foto: Helge Janbu

Konkurransene gir en ny dimensjon
Konkurransedebuten ble Fredrikstad Crux Jam i april, der Bastnes ble kronet til Cruxjammens første cruxedronning.

Deretter debuterte hun i 80/20-serien med sjetteplass i Nesbyen Enduro i mai, og siden har hun fått med seg samtlige runder i serien.

– Nesbyen skulle være en test, og jeg var veldig spent på om dette var noe artig. Jeg tenkte egentlig bare å ta et ritt og så se hvordan det gikk. Nesbyen var helt vilt og gikk over all forventning. Så ble det ett ritt til og enda ett til, og da meldte lysten seg til å ta hele serien, forteller Bastnes, og det angrer hun ikke på.

– Jeg likte alle plassene veldig bra, og med så mange ulike plasser ble det en veldig komplett serie med stor variasjon på rundene. Men Nesbyen var veldig fint med lange, bratte og tekniske løyper, selv om det var helt forferdelig å kjøre dem blindt. Det var jo mitt aller første ritt.

På Frei Enduro kjørte Bastnes seg inn på pallen med en andreplass i en av seriens glatteste runder.

– For meg var dette første gang på pallen, så jeg har varme følelser for Frei, sier hun.

Saken fortsetter under

frei enduro 2016 - Anette R Bastnes - Hilde S Strædet - Elin Berg - foto Håvard Mageli 1400x933
Anette Røssum Bastnes (til venstre) kom på andreplass i Frei Enduro, der Hilde Sangesland Strædet vant og Elin Berg ble nummer tre. Foto: Håvard Mageli

Anette Røssum Bastnes (til venstre) kom på andreplass i Frei Enduro, der Hilde Sangesland Strædet vant og Elin Berg ble nummer tre. Foto: Håvard Mageli

Lidenskap gir framgang
Da Bastnes overtok samboer Håvard Magelis sykkel for to år siden, syns hun i utgangspunktet at stein og røtter og bratte utforbakker virket skummelt. Skrekken ble kurert med ilddåp.

– Håvard tok meg med på mange fjellnedkjøringer på Stryn, Fjørå og Otta og det var egentlig ikke skummelt så fort du oppdaget at fart er din venn, forteller hun.

Nøkkelen til suksessen er sykkelglede.

– Å sykle på sti er bare utrolig moro, og jeg blir så engasjert i knot at jeg glemmer at jeg er i aktivitet, sier Bastnes, som er ute i skogen minst tre-fire økter i uka.

Hun kjører de fleste turer sammen med samboeren og ofte også med en gruppe andre dedikerte venner. Da er det Østmarka og Pioneren som sykles mye.  Minst en gang i uka sykler hun med Ingunn og Gjøril som hun ble kjent med i Frøy for to år siden. De sykler mest i Lillomarka. Når hun er hjemme i Drangedal leker hun seg i terrenget rundt Gautefall.

Bastnes var litt redd for at hun skulle miste noe av sykkelgleden og leken ved å begynne å konkurrere.

– Jeg ville beholde den gleden jeg har av å være ute på tur og bare sykle, det å kunne gå tilbake å kjøre et crux en gang til hvis man vil. Man blir jo fort litt mer opptatt av å sykle sammenhengende på stier og på tid når man også har i bakhodet at man skal forberede seg til ritt, sier hun.

Les også: Kledd for vinteren

Saken fortsetter under

Anette Bastnes Håvard Mageli 1000x1333
Turgleden er drivkraften bak Anette Røssum Bastnes endurosuksess. Foto: Håvard Mageli

Turgleden er drivkraften bak Anette Røssum Bastnes endurosuksess. Foto: Håvard Mageli

Mer systematisk mot 2017
Inn mot neste sesong vurderer Bastnes å gå mer systematisk til verks.

– Så langt har jeg bare vært ute og syklet mye. Jeg prøver å variere både terreng og mellom korte og lange økter. Men jeg bør vel tenke litt mer målrettet og legge inn litt styrke og litt intervallrettet trening.

Men det blir senere.

– Nå er jeg egentlig litt glad for at serien er over. Siden jeg ikke har konkurrert før, merker jeg at jeg bruker litt energi å konkurrere, for du blir jo mer nøye rundt det med mat og drikke i forkant og under rittene. Det skal bli deilig å bare sykle stier uten å tenke konkurranse.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel: