Les også: Stor test av lette toppturstøvler

Værgudene var snille med deltakere og arrangører. Behagelig temperatur, lite vind og ingen nedbør ga mange gode tider i det 92 kilometer lange rittet fra Rena til Lillehammer. Med første start på Rena allerede klokken syv lørdag morgen, kom de første rytterne til Lillehammer før klokken ti. Eliteklassen for menn startet først senere på dagen, og vi fikk følge landets raskeste Birkebeinere fra Bringbu og til mål.
Bli med på turen over fjellet, og bla deg gjennom galleriet ved å trykke på det første bildet og navigér med piltastene!

SYKLET DU BIRKEN? DEL OPPLEVELSEN PÅ FORUMET!

LES OGSÅ: BIRKEN 2014: FESTEN VED HÅKONS HALL

FØRSTEMANN: Jan Olav Beitmyren bryr seg lite om tid, det gjelder bare å være første mann over fjellet på lørdag når Birkebeinerrittet går. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

SVING UT: Kjell Karlsen hadde kjørt sterkt over fjellet, men tapte hvertfall én plassering ved å legge seg ned i siste svingen før mål. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

ENE OG ALENE: Borghild Løvset viste seg å være uslåelig over fjellet. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

TIDEN, TIDEN? Rytterne hadde det nesten like travelt med å sjekke tiden på klokka og telefonen som å komme seg over målstreken. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

JADDA! Det er fascinerende å stå i målområdet under Birken. For mange er det ikke totalplassering, eller plassering i klassen som gjelder, men å nå en bestemt tid, eller slå en bestemt rytter. Gleden er uansett til å ta og føle på. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

PALLEN: Noen kommenterte at "de første ut av skogen der er de som vinner". Og det viste seg å stemme. Åsmund Løvik leder an firerkvartetten. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

DRITTDAG: Som alltid i Birken, blir resultater og rittutvikling satt på hodet, og mens landeveissyklistene tauet avgårde i front, satt Norgescuplederen plassert lenger bak. Carl Fredrik Hagen hadde ifølge ham selv en "drittdag", men tok seg tid til et posert signaturuttrykk for fotografen. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

INNHENTING: De som ikke hang med en gruppe ut av skogspartiene, fikk en lang og drøy jobb med å hente inn nærmeste gruppe foran. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

UT I ENSOMHETEN: Det verste er kanskje å havne helt alene, midt mellom to større grupper, og ingen hjul å hvile på. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

Å KOM IGJEN DA: Scenarioet i Birken er som regel at noen stikker i front, og resten blir liggende i en gruppe, uenige. Anders Norderhus Røe vifter med armene. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

PRØVDE: Nevnte Anders Norderhus Røe og Tom Larsen prøvde på et punkt å stikke fra den store jaktende gruppa. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

TUT-TUT: Lenger bak jaget en norgesmester på tempo. Det var bare å henge seg på Borgersen-toget for de som maktet. 33-åringen kan hvertfall ikke anklages for å "ikke ville kjøre". Når Terrengsykkels fotograf fulgte gruppa over flere kilometer, lå han konstant i front.  (foto: Kristoffer H. Kippernes)

REVANSJELYSTEN: En annen landveissyklist som hadde farlige intensjoner, var Truls Engen Korsæth. Den tidligere terrengsyklisten har en andreplass fra Birken som bestenotering, men måtte ta til takke med tredjeplass denne gangen. Bak prøver Anders Hovdenes å gjøre seg selv så liten som mulig. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

GLADLAKS: Du kjenner kanskje igjen dette blide åsynet? Jo Nordska har guidet Terrengsykkels lesere gjennom Birkenløypa på forhånd med video, og var selvfølgelig på plass for å kjøre på lørdag. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

BRUK OG KAST: Til tross for designerte søppelstasjoner, lå det søppel flere steder langs løypa. Heldigvis kom ryddemannskapene fra arrangøren hakk i hæl med søppelposer. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

FINT PÅ FJELLET: Gutta i eliten tenker kanskje ikke så mye over det, men flere steder på fjellet er det ganske fint. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

HEIA HEIA! Selv om de fleste var kommet over fjellet når eliteklassen passerte, stod det fortsatt folk igjen langs løypa for å heie. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

INNRULLING: De som ramlet av de større gruppene prøvde desperat å trille inn forspranget i utforkjøringene. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

LITE DRAMA I BALLETTBAKKEN: Dramatikk ble det, men ikke før siste sving før mål. I ballettbakken lå alt an til at Åsmund Løvik skulle ta seieren hjem. Fredrik Willmann jager lenger bak i bildet. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

TRØNDERSK MESTERSKAP: Gullmedaljene gikk til et særdeles avgrenset geografisk område i Sør-Trøndelag på lørdag. Borghild Løvset og Fredrik Willmann ble vinnerne i eliteklassene i årets Birkebeinerritt. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

SYMPATISK KAR: Vegard Fredheim var en av mange som prøvde - men ikke hadde mer å kjøre med. Han gratulerte Willmann etter målgang med knallsterk kjøring. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

LITT BISMAK: Fredrik Willmann syns det var kjedelig at rittet ble avgjort på måten det ble. Her i diskusjon med Lars Petter Stormo og Håkon Austad. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

GJEVT: Men ritt er ritt, og alle må til mål. Og førstemann får heder og ære. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

LIKE BLID: Det er flere år siden Anders Hovdenes kjørte skikkelig aktivt, men han har vært å finne i utvalgte ritt i det siste likevel. Terrengsykkel rakk ikke engang å spørre om fjerdeplassen var bitter før den sympatiske syklisten bare sa " det der gikk fort, ass! fett! ". (foto: Kristoffer H. Kippernes)

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel