Naturen i Valais forsterker opplevelsene, her møtes fjell og himmel på dramatisk vis. Her finner du flere topper over 4000 meter, du finner tradisjonelle små fjell-landsbyer og du kan se det hele reflektert i den stille overflaten av en alpin innsjø. For syklister i Valais kommer naturperlene på en snor.

Gjennom fjellpassene og de dype dalene går flere av etappene på sykkelritt som Tour de France og Tour de Suisse. De aller fineste etappene kan også du oppleve gjennom Valais Cycling Tour. Denne touren deler kantonens ruter opp i 10 etapper som totalt utgjør 740 km og 18 500 spektakulære høydemeter fordelt på 25 tunge klatre-etapper. Groupama-FDJ syklisten og regjerende sveitsisk mester Steve Morabito, som er oppvokst og bor her, har vært med på å plukke ut rutene. I følge Morabito er disse ti etappene den beste måten å oppleve hans hjemmebane på. Gjør deg klar for å bli begeistret og henført av omgivelsene, for dette er en sykkelopplevelse som slår det meste!

Tilpasset syklister

Interessen for terrengsykling er stor i Norge, men kanskje enda større i Sveits. Sveitsisk sykkelkultur har dyrket frem noen av verdens beste terrengsyklister, som har fått trene seg opp blant utmerket infrastruktur og tilrettelegging. Du får lett plass til sykkelen på tog og busser såvel som i heisanlegg. Du finner utmerket stisykling både i Zermatt, Crans-Montana og Nendaz, hvor det er plass til sykkelen i stolheisen og gondolen. Trykk her for å finne overnatting og fasiliteter!

FREMTIDSRETTET: Alt fra tog til heisanlegg og stier er godt tilrettelagt for sykkelbruk. Her fra Zermatt. Foto: Pascal Gertschen - ©Valais Promotion

Lekeplassen

Valais er simpelthen en stor lekeplass for terrengsyklister. Vil du virkelig utfordre deg selv, kan du prøve deg på 5-dagersløpet Swiss Epic. Løypa er forskjellig hvert år, men har gått gjennom Valais de siste fem årene. Eventyrlystne syklister kan booke seg inn for hele eller deler av ruta, med eller uten guide, på www.valais-epic.ch.

En annen unik og utfordrende rute, fersk av i fjor, er Roland Stauders «Stoneman Glaciara». Denne turen gir deg 4700 høydemeter over 127 kilometer og 27 milliarder tonn med is! Stoneman-ruta leder deg og sykkelen din over alpenes største isbré, den berømte Aletschbreen, over ukjente stier, gjennom eldgamle landsbyer opp til Breithornpasset som ligger nesten like høyt som Galdhøpiggen. Om du vil gjøre alt på en gang eller i etapper, er opp til deg.

Verdens lengste terrengsykkelritt finner du faktisk i Valais. Det heter Grand Raid og går fra Verbier til Grimentz gjennom Nendaz og Veysonnaz, over 125 km og 5000 utfordrende høydemeter. Du kan teste størsteparten av løypen ved å starte i Nendaz og nyte de 93 kilometrene til Grimentz. Les mer på Grand Raid sin hjemmeside.'

4000-meters-paradiset Zermatt

Zermattområdet domineres av det majestetiske Matterhorn, et klassisk fjell for klatrere. For stisyklister er derimot Rothorn og Gornergrat hjørnesteinene i opplevelsen. Disse fjellene omkranses av det enorme heisanlegget i Zermatt. Fra sentrum av fjellbyen kan du ta Gornergrat-banen opp til 3089 m.o.h. og nyte utsikten til Monterosa-massivet. På vinteren er heisene og den berømte tannhjulbanen til Gornergrat fulle av entusiastiske skikjørere. På sommeren ruller det inn med fulldempere og syklister som vil nyte av de spektakulære nedkjøringene Zermatt har så mange av. Det er godt tilrettelagt for sykling i terrenget såvel som på tog og heiser – det er bare å trille sykkelen om bord! Tilsammen byr Zermatt på 220 kilometer med alt fra breiere grusveier til høyalpin teknisk singletrack som slynger seg ned fra berget, via beitemarker og fjellbekker, ned gjennom skogen til byen i bunnen av dalen.

TOBLERONESTEMNING: Valais og Zermatt er hjemmet til Matterhorn. Under et av verdens mest ikoniske fjell finner du legendariske flytstier og nedkjøringer. 

En av de morsomte av disse stiene er den nybygde flowtrailen «Sunnegga trail». Fra starten ved heisstasjonen Sunnegga går den over 6 kilometer og 500 høydemeter med førsteklasses flytsti, konstruert med sveitsisk presisjon.

Her skal vi også dele av en favoritt blant de lokale, nemlig deres etter-jobb-tur. Den går ut på at man tar ett av de siste tannhjulstogene opp på fjellet for så å nyte av utforkjøringen og synet av solen som senker seg bak Matterhorn, garantert å være et minne for livet.

Tradisjonell mat på svetsiske støler

På dager som dette blir det obligatorisk med en stopp på en av de genuine restaurantene i fjellandskapet. Et populært stopp finner du i sola i Findeln, en liten landsby basert på de tradisjonelle driftsformen kalt Maiensäss, ikke ulikt norsk stølsdrift. Det finnes flere restauranter å velge mellom, men det er lite som kan måle seg med å nyte av sveitsiske spesialiteter som Raclette du Valais, lokal skinke eller fondue mens man har utsikten til Matterhorn som tilbehør.

I september blir Zermatt stedet hvor neste verdensmester i enduro blir kåret. For første gang noensinne avsluttes Enduro World Series et annet sted enn i Finale Ligure, nemlig i Zermatt. Det er en perfekt arena for dette historiske løpet.

Den som reiser over til Crans-Montana finner et bredt tilbud som passer for de fleste, uansett nivå. I dette anlegget finnes hele 177 markerte terrengsykkelruter bredd utover 2350 høydemeter. Du finner fantastiske stier og enduroløyper og to downhill-ruter, hvorav en avsluttes i en tilrettelagt sone i sann north shore-ånd.

LANDEVEISVENNLIG: Hvis du digger lange klatringer, hårnålssvinger og høydemeter får du mer enn nok av det også. Foto: Olivier Maire @CMTC/PhotoGenic 

Er man mer interessert i asfalt har Steve Morabito også her vært kurator for ti opplevelsesrike landeveisruter. Disse veiene som går på nordsiden av Rhône-dalen tar deg opp fra dalen over fjellpass gjennom det frodige landskapet dekt av vingårder, eldgamle landsbyer, platåer og høytliggende innsjøer.

Utfordringer og naturopplevelser 

Gjennom Crans-Montana går også endagsrittet Tour des Stations, som tar deg på landeveissykkelen rundt til alpinanleggene i dalen. Det kan gjøres som en Gran Fondo fra start i Crans-Montana ned i dalen og opp på sørsiden til Verbier, eller til og med som en Ultrafondo med start i byen Martigny opp til Ovronnaz og videre til Crans-Montana. Denne lange varianten er på svimlende 220 kilometer og 7400 høydemeter, men den kan deles opp i tre etapper og sykles av 3 personer i ett lag. Les mer på deres nettside.

Nærmer man seg Verbier og dalens sørside, må vi også nevne Nendaz, som kan by på over 200 kilometer med stisykling og 12 markerte nedkjøringer. 2 av disse er spesifikt bygd for familier og kan anbefales for syklister på alle nivåer.

Alt dette er bare et lite utvalg - tenk at et såpass lite område kan by på så store opplevelser. Valais er bitte litt mindre i areal enn Akershus og Oslo til sammen og byr på en verden av utfordringer.