abcd
LUFTIG HELHJELM: Fox Proframe er stilig, solid og luftig, men veldig dyr.
- 15/06/17
Test: Fox Proframe - Lett og luftig helhjelm
av: sykkeløyvind
15.06.17 08.00
Fox Proframe er en helhjelm skapt for moderne endurosykling, med topp beskyttelse nedover og god lufting oppover.

Fox Proframe

Pluss: Lett, god passform, luftig, ikke D-ringer på hakestroppen, MIPS

Minus: Ingen bakhodestrammer, ikke justerbar skygge, veldig dyr

STILIG: Fox har truffet blink med utseendet på Proframe. Alle foto: Øyvind Aas

Fox valgte i stedet for å lage en endurohjelm med avtagbar hakebøyle heller å lage en lett helhjelm med luftig hakebøyle. Til tross for en vekt på under 800 gram totalt er Proframe sertifisert til utforsyklingsstandard.

Hakebøylen er kraftig, men med god gjennomtrekk, og har utbyttbare puter mot kjakene. Inne i bøylen er det et lag med mykere gummilignende materiale der det ikke er polstring, slik at du ikke kutter deg opp hvis bøylen slår inn mot haka i et kraftig fall. Hakebøylen er ikke helt hard, men gir et veldig solid og trygt inntrykk.  

Hjelmen sitter litt løst på hodet, men en kant både i bakhodet og i pannen hjelper godt på grepet mot hodet. Når du får på stramme krossbriller foran øynene sitter hjelmen som støpt. MIPS-nettet inne i hjelmen bidrar som alltid til at hjelmen flyter litt på hodet, snarere enn å sitte dønn fast.

Vi savnet å kunne justere skyggen på hjelmen, da dette kunne ha gjort det enklere å ta av brillene under klatringer. Nå må vi løsne dem helt og strekke dem over hjelmen mellom nakken og oppå skyggen. Å kunne plassere dem under skyggen i stedet hadde vært å foretrekke. Forøvrig føles hjelmen overraskende lett og luftig. Det trekker godt inn på kjakene og også på tinningene kan du kjenne lufting. Hjelmen er vesentlig luftigere enn for eksempel Giro Switchblade, også når du har tatt av hakebøylen på Giro-hjelmen. Den føles også vesentlig mer solid enn MET Parachute som veier omtrent det samme, også den uten avtagbar hakebeskytter.

VIDT GAP: Proframe er åpen i front og slipper mye luft inn. 

Den gode luftingen og den relativt lave vekten gjør at du kan sykle lange turer med Proframe-hjelmen uten å bli sliten i nakken. Men hakebøylen gjør det utfordrende å drikke og spise i fart. Her er selvfølgelig en hjelm med avtagbar hakebøyle overlegen. At hjelmen ikke kan deles i to føles likevel tryggere, da du kan være sikker på at den ikke deler seg i et fall, og at den ikke har skarpe metalldeler i sammenføyningene.

Fox Proframe er en super hjelm til moderne enduro-konkurranser der du ønsker maks beskyttelse på fartsprøvene, men er avhengig av å holde vekten på hjelmen lav for å ikke bli for sliten i nakken. Løfter du hakebøylen litt opp lar det seg gjøre å både spytte og drikke også. At hjelmen også ser fabelaktig kul ut trekker selvfølgelig opp en del. Prisen er like høy som tyngre, tradisjonelle helhjelmer fra Troy Lee, Fox og Poc.

 

TILPASNINGSDYKTIG: Kjakeputene i hakebøylen kan taes ut i klatringene. 


 
 
VIS KOMMENTARFELT
abcd
Thomas Engelsgjerd og Camilla Hott debuterte til sammenlagtseier i det tre dager lange...
abcd
Hilde S. Strædet og Henrik Myhrvold tok andre stikk i den skandinaviske utforcupen.
abcd
Gunn-Rita Dahle Flesjå var åtte sekunder unna gullet på maraton-VM i Singen.
- 21/06/17
Det feteste trikset
- 18/06/17
NM-gull til Siggerud og Bøe Jacobsen