abcd
- 15/03/17
Chameleon gjenfødt
av: Sjur Melsås
15.03.17 22.00
Santa Cruz har sluppet sin smått legendariske halvdemper i dens femte versjon.

Santa Cruz' første halvdemper kom ut på en tid da de fleste terrengsykler kom uten bakdemper. Allikevel stakk den seg ut, med en tydelig helning mot moro på sti fremfor å jage rundetider med blodsmak og melkesyre som primærselskap. Litt mer vandring på dempergaffelen, kort og bratt styrestem og skyhøyt styre var et temmelig normalt utstyrsvalg. Samtidig som at den var lett nok til at flere også satte den opp med utstyr de rigueur for XC-sykling, som på den tiden ble unnagjort på løyper en god del roligere enn dagens teknikkprøver. Flerformet, altså. Derav navnet.

Originalen: Noe annerledes har geometrien på halvdempere blitt med årene. 

Siden da har den blitt modernisert fire ganger, om enn med mer og mer dreining fra XC til morosykling, enten det er på pump tracks, street, sti eller dirt jumps. Moderniseringen vi ser i denne nye utgaven er ikke en konkurrent mot Highball, den mer tradisjonelt formede halvdemperen fra Santa Cruz. Men allikevel er det kanskje den mest allsidige Chameleonen hittil. 

Takk: Ingen PressFit her

Hele konseptet for navnet ligger denne gang i dropoutene, som kan skiftes, og med det hele sykkelens karakteristikk. Santa Cruz forklarer det ganske enkelt på sine sider som et valg mellom 27,5+ eller vanlig 29, men verdt å nevne er bildene som vist på MTBr.com, der de får plass til et WTB 29x3.0 plussdekk. I tillegg til at de utskiftbare dropoutene naturlig nok byr på muligheten for singlespeed, for de som ikke nærer kjærlighet for egne lunger, lår og knær. Altså er det få kategorier terrengsykling utenfor rittsykling hvor Chameleon ikke kan gjøre tjeneste. 

Allsidigheten starter her: Skift dropout og hjul og få en annen sykkel

Geometrimessig kommer den naturlig nok med slak styrevinkel på rett over 67 grader, korte kjedestag, og med reach lengre enn Santa Cruz har hatt tradisjon for. Mulighet for stealth-setepinne og gjenget krankhus er alltid velkomment. At du må kjøpe justerbar setepinne selv er ikke så velkomment, men Santa Cruz skal ha for å tilby en sykkel et godt stykke under den høye snittprisen de etterhvert har endt på. Chameleon kommer som ramme, eller med to rimelige utstyrspakker. Og om du ikke har plukket det opp før nå; dette er tradisjon tro en aluminiumsramme. 

Priser i Norge vil lyde: 
Ramme 9500,-.
Cham D utstyrspakke 19500,-
Cham R1 utstyrspakke 23000,-

Import gjennom Speedproducts


 
 
VIS KOMMENTARFELT
abcd
Thomas Engelsgjerd og Camilla Hott debuterte til sammenlagtseier i det tre dager lange...
abcd
Hilde S. Strædet og Henrik Myhrvold tok andre stikk i den skandinaviske utforcupen.
abcd
Gunn-Rita Dahle Flesjå var åtte sekunder unna gullet på maraton-VM i Singen.
- 21/06/17
Det feteste trikset
- 18/06/17
NM-gull til Siggerud og Bøe Jacobsen