"Stisykling – en del av Oslo som sykkelby, idrettsby og friluftsby" er tittel for temakvelden i forbindelse med årsmøtet til NOTS Oslo & Omegn førstkommende tirsdag. Foto: Snorre Veggan
- 16/03/17
Stisyklistene må være en del av løsningen
av: Ingeborg Scheve
16.03.17 16.21
NOTS Oslo & omegn byr på temakveld om stisyklingens rolle i forbindelse med årsmøtet.

– Hvis Oslo skal nå den målsettingen de har om å være sykkelby, idrettsby og friluftsby, så må de se på oss, altså stisyklistene, som en del av satsingen og løsningen, ikke som et problem, sier Øyvind Rørslett, som er leder i NOTS Oslo og Omegn.

– Det på tide at vi begynner å tenke litt mer jordnært bokstavlig talt, og tilrettelegger for å videreføre tradisjonen med å gå og sykle på stier, sier han.

Les også: Sykling sliter ikke mer på naturen enn andre aktiviteter 

Rørslett var med å stifte lokallaget for rundt sju år siden. Bakgrunnen for å stifte lokallaget var et konkret forslag fra Fylkesmannen om begrensinger og forbud mot sykling på en rekke stier i verneområder i Oslomarka. Det greide NOTS å avverge, men Rørslett ser at mange av problemstillingene de jobbet med den gang, går igjen år etter år.

Les også: Forvaltningen forbyr sykling der myndighetene vil åpne 

Stisyklistene er en del av løsningen
– Vi har blitt en syndebukk i mange av Marka-organisasjonenes og politikernes øyne. Men vi håper vi kan få debatten inn i et mer konstruktivt spor. Vi har hele tiden vært opptatt av å være en bidragsyter i prosessene, men vi vil også sette noen krav til kommunen, sier Rørslett og forklarer:

– Nå er det på tide at også de bidrar til stibygging og tilrettelegging av stier for både gående og syklende, og vi er en del av den prosessen. Gjennom Pioneren-prosjektet har vi i NOTS vist at vi gjør dette på en god måte, sier Rørslett, som mener kommunen altfor ofte tenker idrettsanlegg som Holmenkollen, lysløyper og grusede turveier.

Se video fra åpning av NOTS stiprosjekt Pioneren 

Les også: Dugnadsfinale i Pioneren 

Åpen diskusjon om engasjement
Temakvelden er lagt opp med tre hovedinnlegg om "Stisykling – en del av Oslo som sykkelby, idrettsby og friluftsby". Jørn Michalsen fra Norges Cykleforbund og Erlend Sande fra Fri Flyt har hvert sitt innlegg, i tillegg til Rørslett fra NOTS.

Etter innleggene følger en åpen diskusjon rundt hva man bør gjøre videre og hvordan miljøet kan involveres og engasjeres. Møtet og temakvelden arrangeres tirsdag 21. mars klokka 19.00 i Fri Flyts lokaler på Sandaker.   

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Pioneren-prosjektet i Østmarka er et eksempel på tilrettelegging som kommer både gående og syklende til gode, og som bidrar til å videreføre tradisjonen med å ferdes på stier i naturen. Foto: Bjørn Enoksen 


 
 
VIS KOMMENTARFELT
BLUR-COMEBACK: Legendarisk Santa Cruz Blur gjør nå comeback som en reinspikka rittfulldemper for moderne terrengsyklister og -ritt. Foto: Santa Cruz
Santa Cruz er mest kjent for stisykler og utforsykler, men de har lang tradisjon med rittsykler....
Første etappe i Cape Epic var 11 mil og 1900 høydemeter. Foto: Sam Clarke Cape Epic
Milsluker-jentene holder likevel på topp-10 sammenlagt i Cape Epic.
Daniel Boberg Leirbakken tok seieren i Skogen Farbike for andre år på rad. Foto: Nerskogen IL
Den nybakte nordnorske fatbikemesteren knuste konkurrentene i Skogen fatbike på lørdag.
Zakarias Blom Johansen har vært en del av Cube Action Team siden nyttår. Nå blir det alvor. Foto: Cube Action Team
- 16/03/18
– Jeg har trent hardt og strukturert
Martin Siggerud før start på verdenscupåpningen i Stellenbosch, Sør-Afrika, i helga. Foto: Privat
- 13/03/18
Karrierebeste på sesongdebuten