- 10/03/17
Slik blir endurosesongen 2017
av: Ingeborg Scheve
10.03.17 07.00
Det dukker stadig opp nye norske enduroritt. Her er terminlista.

Det dukker stadig opp nye norske enduroritt, både i 80/20-serien og frittstående arrangementer. Stisykkelfolket har mye å ta mellom. Telemark Enduro, som går 13. mai, står for sesongåpningen i år som i fjor, mens først ritt i 80/20-serien er Nesbyen Enduro 21. mai. Nykommeren Ringerike Enduro 21. oktober blir siste ritt på kalenderen.

I år er det også to ritt som har egne ritt for aldersbestemte klasser mellom 10 og 17 år: SuperEnduro på Frei og Hakadal Enduro.

Saken fortsetter under

Dissa kidsa er framtidas helter, og kommende sesong er de minst to ritt med aldersbestemte klasser fra 10 til 16 år på terminslista. Foto: Jonas Holten

Terminliste 80/20-series 2017
1. Nesbyen Enduro – 21. mai
2. Bodø Enduro – 17.-18. juni
3. DrammEnduro – 1.-2. juli
4. Traktor Enduro – 6.-9. juli
5. Hafjell Enduro – 9.-10. september

Les også: Slik blir 80/20-serien 2017 

Nesbyen Enduro er åpningsrittet i 80/20-serien, og gjelder også som kvalifiseringsritt til Enduro World Series. Det er imidlertid krav om at ryttere som vil samle kvalikpoeng må være med i EWSA, og dette medlemskapet må være på plass før deltakelse i ritt der en ønsker å sanke poeng.

Les også: Enduro World Series kvalik til Nesbyen 

Saken fortsetter under

Nesbyen Enduro er en stayer i 80/20-serien, og vil også i år åpne ballet for den norske cupen. Foto: Kristoffer Kippernes

Nykommeren Bodø Enduro er andre runde i årets serie. Rittleder Andreas Klette frister med midnattssol, spektakulær natur og mye flytstier og Nord-Norges uformelle atmosfære.

Les mer: Bodø Enduro byr på flyt og midnattssol 

Saken fortsetter under

I 2017 blir Bodø en del av 80/20-serien, som beveger seg til Nord-Norge for første gang. Foto: Kristoffer Kippernes

DrammEnduro er tilbake i 80/20-serien etter et par års pause. Det er nye Aron SK som er arrangør, og rittet går over to dager, med to lokasjoner.

– Det ene stedet vi skal bruke helt nytt i rittsammenheng. Det andre er delvis nytt og deler av disse etappene vil kanskje være delvis kjent for de som kjørte her i 2014, sier rittleder Silje Holmsen.

Les også: DrammEnduro – av og for syklister 

Traktor Enduro er en stayer i 80/20-serien med unik stemning. Bonde Peter Lomsdalen er ildsjelen bak Traktor Enduro og inviterer rittdeltakerne til rittleir på gården. Her er det utedo på tunet, Randsfjorden som garderobeanlegg, og en helt egen atmosfære.

Til rittet i fjor etablerte Lomsdalen to nye lange traséer, og dermed endret rittet karakter. Det ble vesentlig mer tråkking. Til årets utgave videreutvikles disse.

– Vi skal jobbe en del med mange av de eksisterende stiene, og få mer flyt i noen av partiene, og så blir det alltid noen overraskelser, sier Lomsdalen.

Hafjell Enduro debuterte i 80/20-sammenhengi fjor, og arrangerte da finalen i den norske rittserien. Da ble samtlige etapper syklet innenfor Hafjell Bike Park.

– Denne runden vil nok kanskje favorisere utforrytterne. Det er veldig tøft nedoverterreng og veldig lite tråkking, sier rittleder Knut Løkås.

Rittet vil i stor grad følge samme mal som i fjor, men Løkås utelukker ikke at et par etapper kan flyttes ut av parken og opp på fjellet i år.

Slik gikk det med finalen i Hafjell i fjor: Strædet og Johnsen vant Hafjell Enduro 

Ritt utenfor 80/20-series:
13. mai: Telemark Enduro
27.juni: Ekstremsportveko Enduro-MTB
16. september: Frei Enduro
23-24. september: Hakadal Enduro
30. september: Hardbarka Enduro Hemsedal
21. oktober: Ringerike Enduro

Telemark Enduro: Arrangert første gang i 2016, tilbake med mer av samme slag i år. Med rittdato 13. mai blir Telemark Enduro også i år første post på terminlista.

– Vi startet Telemark Enduro for å lage et arrangement for de som er nysgjerrige på enduro men syns det er litt skummelt å melde seg på i 80/20-serien. Det vi ser for oss er at vi skal være blanding av 80/20 og Nesbyen med lave skuldre og muligheten for en fest etter slaget, sier Mats Nyegaard, som er mannen med ideen til hele rittet.

Les også: Sesongåpning med lave skuldre   

Saken fortsetter under

Etappene i Telemark Enduro skal være hemmelige, så hemmelige at løypemannskapet bygger dem i nattens mulm og mørke for å unngå tilskuere. Foto: Are Pedersen

Ekstremsportveko Enduro-MTB på Voss er tilbake i år igjen. Rittet arrangeres for tredje gang,og frister med helt nye løyper, og totalt tre fartsetapper på stier i bynære strøk. 

SuperEnduro Frei: Også i 2017 blir det enduroritt på Nordmøre, etter samme mal som tidligere versjoner, men rittet vil ikke være en del av 80/20-serien i år.

Det legges opp til fire-fem etapper som på ingen måte blir hemmelige, og forventet vinnertid på rundt 20 minutter. Nytt i år er eget ritt for ungdom mellom 10 og 17 år med tilpasset løype og forventet vinnertid på rundt 10 minutter. Ungdomsrittet er også åpent for familier og voksne som ønsker en kortere alternativ.

Les også: Frei med eget enduroritt for ungdom 

Hakadal Enduro: Nytt enduroritt med base i Varingskollen. Eget ritt for ungdom fra 10 til 17 år. Løyper og fartsetapper holdes hemmelig fram til start.

– Vi vil at dette skal være et ritt for alle, både de som vil prøve enduro for første gang og eliten. Her kan alle stille i samme ritt, sier rittleder Stian T. Eilifsen, som har ambisjoner om å trekke 150 ryttere til premiereutgaven 23.-24. september.

Les også: Lanserer ny enduro i Hakadal 

Saken fortsetter under

Hakadal Enduro er en av nykommerne på terminlista 2017, klekket ut av blant annet denne gjengen: Alexander Hauger, Even Braaten, Jostein Semb og Rune Tangen. Foto: Stian T. Eilifsen (rittleder) 

Hardbarka Enduro: Arrangert første gang i 2016. Hemsedølene ser beintøffsegmentet som sin nisje. Nytt for 2017 blir digital tidtaking, og ellers blir det mer av det som var populært på første utgave.

– Nattetappen har kommet for å bli, vi prøver å få til flere høydemeter på fartsetappene og enda litt tøffere innspurt på de etappene som har mål nede ved Lodgen, sier rittleder Steinar Willasen om Hardbarka 2017, som går i Hemsedal 30. september.

Les også: Hemsedal rendyrker beintøff-konseptet 

Ringerike Enduro: Nytt enduroritt på Krokskogen, som etter alle solemerker blir avslutningen på endurorittsesongen 2017. Ritteleder Torjus Winther frister med 100 prosent naturlige stier og normalt sett tørre forhold, til tross for at rittet går sent på sesongen.

– Vi har ingen bygde elementer i løypa. Vi bruker kun det stinettet som allerede er her. Stiene er relativt lette når det er tørt, og underlaget her er også av en sånn type som ikke blir spesielt gjørmete selv når det regner. Det er jo et pluss sent på høsten. Sammenliknet med andre ritt vil etappene bli halvlange og rittet er ikke det med mest høydemeter, men vi har kule stier som krever litt fysisk kapasitet, sier Winther.

Etter inspirasjon fra konkurranseformater i rally, kjøres minst to av etappene i rittet dobbelt. 

– Det er standard i rally og egentlig ganske kult, for da kan du sammenlikne og se om du forbedret deg noe fra den første til den andre gangen. Det tror jeg kan bli litt moro, sier han.

Les også: Nytt Enduroritt på Ringerike 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Ringerike Enduro er ny på terminlista i 2017, og vil med rittdato 21. oktober etter alle solemerker avslutte sesongen. Foto: Silje Gjerde


ANNONSEINNHOLD
I fjor fikk jeg fart på stisyklingen igjen, for fullt. Jeg har syklet 3-4 ganger pr uke stort...
USYNLIG: Knebeskyttere bør gjøre minst mulig ut av seg, men beskytte deg ved behov. Foto: Ale DiLullo
På lange og varme stisykkelturer ønsker du lette knebeskyttere som redder knærne dine i fall....
ANNONSEINNHOLD
Med disse tipsene holder du både bilen og sykkelen skadefri
USYNLIG: Knebeskyttere bør gjøre minst mulig ut av seg, men beskytte deg ved behov. Foto: Ale DiLullo
På lange og varme stisykkelturer ønsker du lette knebeskyttere som redder knærne dine i fall....
Livestock utvidet kraftig i sykkeltilbudet til årets festival, men måtte likevel sette opp ekstra guider for å dekke etterspørselen. Foto: Audun Lutnæs
Derfor lykkes Livestock med sykkelsatsingen.
Femte runde i Enduro World Series i La Thuile var ekstremt krevende og dagens etapper måtte endres. Foto: Enduro World Series
Regn inn mot rittet sørget for krevende forhold i helgas runde av Enduro World Series.
Gunn-Rita Dahle Flesjå vant dagens verdenscupritt i Andorra. Foto: Team Merida Gunn-Rita
- 15/07/18
Suverene Gunn-Rita