Slik blir du en god langer

Et godt støtteapparat er uvurderlig under lange ritt. Her gir Petter Fagerhaug tips om hvordan mødre, fedre og andre kan bli mestre i langesonen.

Sist oppdatert 20. mai 2019 kl 07.00

– Når du er ambisiøs i ritt, har du en dyr, fin sykkel som du er opptatt av å holde så lett som overhodet mulig. Det er jo veldig dumt å ha med seg en svær flaske, full av vann. Derfor har vi langing, slik av vi kan bytte flaska hver runde, og heller ha en liten, halvfull flaske i rittet, for å slippe å ha med ekstra vekt, begynner programleder Øyvind Aas. 

Det er ikke nødvendigvis så lett å servere mat og drikke til en stresset syklist i fart. Hva skal vedkommende ha, når og hvordan? Aas har har vært på begge sider av langesonen og kjenner godt til hvilke feller folk faller i. Dessuten er det regler som må holdes.

Rittklar sitt eminente panel har også litt å si om langing.

– Flaska er aldri full. Den starter med så mye som jeg klarer å drikke i løpet av en runde, forhåpentligvis 2-3 desiliter. Og så har man jo muligheten til å ta ny flaske neste runde. Det er en luksus man har i rundbane, og det utnytter man for å spare vekt, sier Ingrid Bøe Jacobsen. 

– Jeg kjører med flaske med cirka 2 desiliter, så holder det til første langing, sier rundbanerytteren Torjus Bern Hansen. 

Strategien for volum på flaska varierer med rittypen. 

– Av og til så starter jeg med to fulle, for det er lenge til langing og jeg vet at det kan skje ting, sier maratonrytteren Lars Granberg.

Regler for langing

Å lange en flaske er ikke rakettforskning, men det er både gode og dårlige metoder å gjøre det på, og det er regler for hvordan man oppfører seg i langesonen. 

Ikke tillatt: 

  • Å løpe i langesonen

Lov, men risikabelt:

  • Å kaste flaska til rytter

Korrekt metode: 

  • Hold flasken ut mens rytter nærmer seg, så rytteren kan gripe den under passering

– Jeg synes det er greit at det er en person som har langet før, så det ikke blir kluss med flaskene, sier rundbanetalentet Petter Fagerhaug.

– Jeg synes ikke det har så mye å si, men det er kanskje best med pappa, sier rundbanerytteren Marit Sveen. 

– Men det kan jo skjære seg hvis det er en veldig rutinert langer også, for da blir du kanskje litt lat, presiserer Granberg.

Ole Heim mener det som regel går greit. 

– Det er den som tar flaska som har ansvar å få tak i den. 

Hvis mutter'n står i langesona, så kan det hende det blir litt krøll, ler Fagerhaug.

– Jeg har ganske gode instrukser på hvilken flaske jeg skal ha når. Det pleier å gå greit, smiler Sylvi Sommer. 

For at langing av flaske og eventuelt gel skal gå ryddig for seg, er det viktig med god kommunikasjon mellom langer og syklist. Syklisten kan si ifra hva han vil ha i runden før, ved å (for eksempel) rope «gel på neste runde!», eller i god tid før langesonen passeres.

Det er viktig at langeren holder passe løst i flaska, og at syklisten demper mottaket, så man slipper å miste flaska i det avgjørende øyeblikket.  

Se alle episodene av Rittklar her.

RITTKLAR

Det er mye tid og frustrasjon å spare i forkant av, under og etter konkurranser. Rittklar gir råd til ambisiøse syklister, enten de er nybegynnere eller på elitenivå. Serien tar for seg temaer som trening, teknikk, reparasjoner og forberedelser til ritt.

Publisert 20. mai 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 20. mai 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen