Raumerrittet lanserer kompaktmaraton

– Dette blir et helt nytt rittilbud i Norge, sier rittleder Thor Haraldsen.

Sist oppdatert 23. desember 2016 kl 16.27
Raumerrittet relanseres i 2017 med helt nytt rittkonsept. Foto: Kristoffer Kippernes
Raumerrittet relanseres i 2017 med helt nytt rittkonsept. Foto: Kristoffer Kippernes

I våres valgte Thor Haraldsen å avlyse Raumerrittet bare et par uker før rittet skulle gått av stabelen. Påmeldingen var sørgelig lav, og Haraldseth gikk i tenkeboksen for å stake ut veien videre for arrangementet. Et drøyt halvår senere relanserer han Raumerrittet med et helt nytt rittkonsept.

Etter mal fra gran fondo-ritt nedover på kontinentet, vil Raumerrittet 2017 tilby ulike distanser som deltakerne kan velge på selve rittdagen.

– I turklassene kan deltakerne velge om de vil kjøre to eller tre runder, totalt 50 eller 75 kilometer, men de behøver ikke bestemme seg for hvilken distanse de vil kjøre før de er underveis. Resultatlisten vil vise hvilken distanse de kjørte, forklarer Haraldsen.

Han håper rittformatet vil senke terskelen for å bli med på rittet, og bidra til å trekke både nye ryttere og tidligere deltakere.

– Vi håper at det nye konseptet kan nå ut til nye deltakere, og kanskje lokke tilbake noen av de vi skremte med en litt for tøff løype og flere år med veldig mye gjørme.

Saken fortsetter under

Raumerrittet 2011 - arrangøren - 1400x924
Rittleder i Raumerrittet Thor Haralsdseth håper nytt rittformat kan bidra til å lokke tilbake noen av deltakerne som ble skremt av flere år med gjørme. Foto: Raumerrittet

Rittleder i Raumerrittet Thor Haralsdsen håper nytt rittformat kan bidra til å lokke tilbake noen av deltakerne som ble skremt av flere år med gjørme. Foto: Raumerrittet 

Tapte millioner
Mens Raumerrittet hadde nesten 4000 deltakere i 2011, var det bare et par hundre forhåndspåmeldte til rittet 2016 to uker før rittdagen, og rittet hadde gått med sviende underskudd de tre siste årene, 2013, 2014 og 2015.

Les også: Avlyser Raumerrittet  

Og det til tross for at Raumerrittet ikke har noen fast ansatte i administrasjonen, men hovedsakelig bruker penger på selve rittdagen. Nå har Haraldseth kommet fram til en løype der han har langt færre utgifter til grunneiere, og også til funksjonærer og førstehjelp ettersom rittet er basert på kortere runder.

– Vi har spart flere hundre tusen kroner på omleggingen av løypa til det konseptet vi har nå med å kjøre flere runder. Det gjør at vi kan senke startkontingenten dramatisk og likevel tilby mye, sier Haraldsen.

Saken fortsetter under

Raumerrittet 2010 - Foto Raumerrittet 1400x933
Fra Raumerrittets glansdager med mange tusen deltakere. Foto: Raumerrittet

Fra Raumerrittets glansdager med mange tusen deltakere. Foto: Raumerrittet

Les også: Flere utstyrstester av sykler og utstyr for terrengsykling

Måtte ta grep
Etter deltakersvikten som gjorde at Haraldseth avlyste fjorårets ritt, kjørte Haraldseth i høst en markedsundersøkelse blant tidligere deltakere.

Hovedtrekkene i undersøkelsen viser at en del syns løypa var for lang og for hard. Derfor er den 3.5 kilometer lange bakken med 350 høydemeter ikke lenger en del av rittraséen.

Videre så Haraldsen at en del, og spesielt kvinner, kvier seg for å være lenge i skogen. Det løste Haraldsen ved å stikke en løype på 25 kilometer, som i stedet kjøres flere ganger for de som vil ha et langt ritt. Slik kan venner og familie se rytterne flere ganger og det blir lettere å heie og mer stemning.

Han så også at mange helst ikke vil gå av sykkelen, og at han ville miste en del deltakere om løypa er for teknisk.

– Må du gå av sykkelen for trille eller bære, så går det fort veldig mye tid, og da skiller det plutselig veldig mye på resultatlista, sier han.

Samtidig så Haraldsen at mange liker det sosiale aspektet som landeveisritt har i rullekjøring.

– Å sykle mye alene oppfattes av mange som negativt, sier han, og forklarer at ved å gjøre løypa lettere og mindre teknisk, blir det lettere å komme med i grupper underveis og rittet blir litt mer som på landevei.

Saken fortsetter under

Raumerrittet 2013 - Foto Alan Billyeald
Raumerrittet får færre høydemeter og snillere underlag. Foto: Raumerrittet

Raumerrittet får færre høydemeter og snillere underlag. Foto: Alan Billyield

Les også: Vil litt vekk fra klokkejaget 

Slik blir det nye Raumerrittet
Traséen er lett kupert, og det er ingen ekstreme bakker, verken opp eller ned, og totalt rundt 300 meter akkumulert stigning per runde. 56 prosent av traséen går på grusveier, 17 prosent på sykkelbare traktorveier og lysløypepartier, og 27 prosent går på asfalt, sier Haraldsen.

Start og mål er flyttet til Ask i Gjerdrum, som er basen til Romeriksåsen SK. Sykkelklubben er også en av rittets nye samarbeidspartnere. Det samme er Gjerdrum kommune, og Haraldseth er imponert over den lokale velviljen.

– Gjerdrum kommune har vært veldig positive til rittet hele veien, helt fra ordfører og nedover i systemet. Det er motiverende, sier han. 

Raumerrittet arrangeres 24. juni 2017, og påmelding åpner i midten av januar. Da skal også rittets nye hjemmesider være på plass.

Raumerrittet vil være seedingsritt til Grenserittet og Cykelvasan, og det skal trekkes ut fire gratis startnummer til Cykelvasan blant de 500 første påmeldte.

I tillegg til turklasser  og aktive klasser på 50 kilometer og 75 kilometer, vil det også kjøres trimklasser på 25 kilometer uten tidtaking.

Det blir matstasjon og drikkepost ute i løypa, og varm mat til alle deltakere etter målgang.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Publisert 23. desember 2016 kl 16.27
Sist oppdatert 23. desember 2016 kl 16.27
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen