Simen Smestad (til venstre) ble nummer 11 og beste norske i verdenscupfinalen i utfor i Lourdes, mens Brage Vestavik ble nummer 17. Foto: NCF
- 10/04/16
Over forventning i WC-debut
av: Ingeborg Scheve
10.04.16 16.36
Simen Smestad ble nummer 11 og Brage Vestavik nummer 17 i WC-finalen i utfor i Lourdes søndag.

Rittet i Frankrike var Vestaviks første verdenscupritt, og første gang Smestad har tatt seg videre til finalen i verdenscupen. Det er hovedtrener Bjørn Ballangrud godt fornøyd med.

– Jeg synes Simen presterte mye bedre enn jeg turte å håpe på, selv om jeg vet han ofte er god når det gjelder. Brage vet jeg har mer inne. Han gjorde en stor feil som kostet mye tid, og resten av runnet var ikke representativt for hvor god han faktisk er, sier Ballangrud.

– Jeg kom til finalen, og målet for denne verdenscupen var egentlig bare å kvalifisere meg til finalen, og jeg er utrolig fornøyd med det. Målet var bare å kvalifisere seg til finalen, så egentlig hadde jeg innfridd i går, sier Smestad.

Les også: To av tre til WC finaler

Finney Isles fra Canada vant finalen på 3:32.269. Smestad klokket inn på 3:43:841, og Vestavik var i mål på 3:49.587.

Fullstendige resultater

Finale er noe helt annet
Smestad forteller at han merket de siste dagenes hardkjør på dagens finale, og at det er noe annet å kjøre finale enn kvalifisering.

– Det var en annen følelse å kjøre finale. Jeg var ganske nervøs i dag, og merker at jeg var ganske sliten etter mange dager med sykling her. Og særlig fordi jeg tok dagen i går som racing, siden jeg måtte kjøre fort da for å få kjøre i dag. Jeg brukte opp en del av kruttet der. Jeg hadde ikke noe pønsj i tråkket i dag, det var bare seigt, sier han.

– Jeg er bedre enn jeg tror
Med 11.-plassen på sesongdebuten og sin første verdenscupfinale ser Smestad positivt på resten av sesongen.

– Jeg er veldig overrasket over at jeg kjørte så bra i verdenscupen. Jeg hadde aldri sett for meg topp 10 i går og 11. plass i finalen å dette nivået, sier Smestad.

– Men nå vet jeg at hvis jeg ikke tryner, så greier jeg fint å kvalifisere meg. Jeg er egentlig bedre enn jeg tror, sier han, og legger til at det ennå er tidlig på sesongen.

– Det er mange av gutta her som er fra Australia og har kjørt ritt hele vinteren. Dette er bare starten på sesongen for meg, så det viser at jeg har trent bra i vinter, sier Smestad.

Saken fortsetter under

Simen Smestad på vei ut i sin finalerun. Foto: NCF

Konkurranser er beste trening
Vestavik reiser videre til Australia for å kjøre neste runde i verdenscupen om to uker, mens for Smestad blir IXS-rittet i Winterberg i Tyskland i mai neste konkurranse. Og selv om verdenscupdebuten gikk bra, er begge klar over at de har mer å hente.

– Jeg ser at de store gutta kjører sykt fort i deler av løypa der jeg ikke kjører så bra, og jeg ser at jeg kan pushe meg selv mer. Jeg har mer å gi, og det er mange småting jeg kan heve meg mye på ennå, sier Smestad.

Det er Ballangrud enig i.

– De har fått belyst en del klare arbeidsoppgaver som de skal jobbe med, i tillegg til at de har fått erfare hvordan det er å kjøre i løyper som forandrer seg enormt for hver eneste tur, noe vi ikke opplever i Norge, sier han.

Les også: – Stort å få leve ut drømmen

Videre utover sommeren blir det Norgescup og mer IXS for dem begge.

– Landslaget har mye fokus på IXS cupen. Det er litt lavere nivå enn verdenscupen, og da blir det litt lettere å komme seg oppover, så det tror jeg blir veldig bra, sier Smestad. 


 
 
VIS KOMMENTARFELT
Grenserittet etappe blir i år to dager i stedet for tre. Foto: Arrangøren
Etter fjorårets premiere med tredagers stisykkelritt har Grenserittet besluttet å legge om...
Lokallagene er en kilde til rekruttering til sentralstyret, men foreløpig er det tynt med kandidater til vervene som er på valg om tre uker. Foto: Øyvind Haugen
Tre uker før årsmøtet står NOTS fortsatt med svært få kandidater til vervene som må fylles.
Store opplevelser på Vestre Nøkkvann. Foto: Sture Pettersen
Seks islagte vann, 19 kilometer og 15 minus. Se bildene fra langturen på skareføret.
Eirik Fiskvik og Ole Hem sykler Trans Cape i Sør-Afrika i begynnelsen av februar. Foto: Privat
- 19/01/18
Rivaler blir lagkamerater i Sør-Afrika