Kvelden og morgenen før rittet

Et godt ritt starter med gode forberedelser. Her er tipsene for hvordan du bør bruke det siste døgnet før et sykkelritt.

Sist oppdatert 20. april 2019 kl 07.00

Det gjelder å ikke komme bakpå allerede før start. Et godt planlagt ritt krever en stressfri og smidig oppladning med god nattesøvn, fulle næringslagre og uthvilte muskler. Programleder Øyvind Aas går her gjennom sine rutiner kvelden og morgenen før han står på startstreken.

– Prøv å unngå stress dagen før et viktig ritt. Gjør ting klart god tid i forveien, råder Aas. 

DETTE GJØR TERRENGSYKKELS EKSPERT FØR ET RITT:

Gjør klar flaskene med det du skal ha av drikke og ha dem i kjøleskapet til morgenen etter.

Bruk en sportsdrikk som du er godt vant med, som du har brukt i trening og mindre ritt tidligere. Bland i det blandingsforholdet du er vant til, ikke gjør noe annet bare fordi det er et mer viktig ritt enn det du er vant til å sykle. Gjør som du pleier. Du må selvfølgelig blande like mange sportsdrikkflasker som du skal bruke i rittet, kanskje også én ekstra, som du kan bruke før eller etter rittet. Det er greit å beregne cirka én sportsflaske i timen (0,5-1 liter drikke i timen), gjerne noe mer om det er varmt. 

Bruk en ziplock-pose til å samle geler, barer og mat du har tenkt til å spise underveis. Til et ritt på cirka fire timer beregner Aas to geler med koffein og tre uten. Da kan han innta en gel hvert 40. minutt. Kanskje blir det én til overs, men det er bedre enn å ha én for lite.

Ta også med en sukkerbrus. Ha den til etter rittet, som en belønning og rask kilde til sukker etter å ha kjørt kroppen hardt. 

Natten før et ritt er det viktig å få sove så lenge og så godt som mulig. Derfor gjør Aas klart alt av klær og andre ting han skal ha med dagen før. 

Når vekkerklokka ringer er det like greit å komme seg raskt opp og ta på seg tøyet man skal stille til start med. Det er nokså knotete å gjøre dette i bilen. Et godt tips er å vente med å ta på selene på sykkelbuksa før nærmere rittstart. Da er det litt lettere å gå på do. 

Ta på oppvarmingsshortsen og gå til frokost. Dette måltiden bør inntas mellom to og en halv til tre timer før rittet. Men først: kaffe. Drikker du kaffe til vanlig, er det veldig dumt å ikke gjøre det morgenen før et ritt. Kaffen er selvfølgelig oppkvikkende, men den har også (for mange) en viss lakserende effekt og hjelper mage- og tarmfunksjonen i gang. Det er veldig greit å få kommet seg skikkelig på do før man setter seg i bilen og kjører til rittstedet. 

Det er viktig å spise en god frokost, men det er lurt å spise det du er vant til! Ikke gjør noe hokus pokus selv om det er rittdag. Aas spiser gjerne havregrøt hver dag og gjør derfor også det dagen det er ritt. Tilsett gjerne nøtter, bland med vann og varm opp. Bland inn salt, dette er særlig lurt om det er varmt og du vil komme til å svette mye. Topp grøten med syltetøy, så du også får i deg litt sukker.  

I dagene før et ritt er det også viktig å drikke mye. Fortsett med dette på morgenen rittet er. En god frokost er godt å ha i bunn, men det er likevel måltidene du har inntatt i dagene før rittet som er det du vil benytte deg mest av. Frokosten er ikke helt avgjørende, og derfor er det viktig å heller prioritere at du spiser noe du vet kroppen din takler bra og du synes er godt. 

Når du spiser frokosten 2-3 timer før start, og ikke inntar noe annet før da, slipper du at kroppen din bruker energi på å fordøye mat, men heller får energi fra maten du har spist og blir klar til start. 

Dette sykkeltøyet pakker du til et terrengritt:

  • Sykkelbukse

  • Sykkeltrøye

  • Undertrøye (kan brukes uansett om det er varmt eller kaldt)

  • Sykkelsokker

  • Pulsbelte

  • Lange, løse ermer

  • Beinvarmere

  • Hansker

  • Baggy shorts (til oppvarming og for å holde seg "anstendig" under frokosten og i bilen)

  • Vindvest (for å holde seg varm)

  • Lommeboka 

Se alle episodene av Rittklar her.

RITTKLAR

Det er mye tid og frustrasjon å spare i forkant av, under og etter konkurranser. Rittklar gir råd til ambisiøse syklister, enten de er nybegynnere eller på elitenivå. Serien tar for seg temaer som trening, teknikk, reparasjoner og forberedelser til ritt.

Publisert 20. april 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 20. april 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen