ÅPNET: Steinar Saghaug kuttet båndet og markerte dermed åpningen av Pioneren. (foto: Snorre Veggan)
- 31/10/15
- Jeg har aldri møtt en sur stisyklist
av: Snorre Veggan
31.10.15 17.10
Det sa Steinar Saghaug, leder i Friluftsrådenes Landsforbund og tidligere leder i Østmarkas venner, da han åpnet terrengsykkelstien Pioneren til stor jubel i Oslo i dag. 120 fremmøtte tok turen fra Rustadsaga til åpningen midt oppe på Skullerudåsen lørdag.

LES OGSÅ: ØSTMARKAS VENN - Stibyggeren Bjørn André Enoksen

Med denne åpningen har den første stien som er spesielt tilrettelagt for syklister i Østmarka sett sitt lys. Norsk organisasjon for terrengsykling (NOTS) har stått for arbeidet i samarbeid med bl.a. IF Frøy og med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Adskillige arbeidstimer er lagt ned i arbeidet. For to av de sentrale personene fra NOTS, Øyvind Rørslett, og Bjørn Enoksen, må derfor tilbakemeldingene fra både syklistene og ikke minst Steinar Saghaug være god attest for arbeidet. Alle var samstemte om at dette er et virkelig bra prosjekt.

- Det er som friluftsambassadør i Friluftslivets år jeg har sagt ja til denne oppgaven. Året er viet glede i naturen, friluftsliv og folkehelse, fortalte Saghaug.

Han mente Pioneren er et veldig viktig tiltak i Friluftslivet år.

ØSTMARKATROLLET: Dessverre har Pioneren vært utsatt for en del sabotasje og den ukjente synderen er blitt kalt Østmarkatrollet. På åpningen dukket trollet opp og fikk forsikringer fra Steinar Saghaug (midten) og Øyvind Rørslett (t.h.) om at terrengsyklistene er veldig glade i skogen de også. (foto: Snorre Veggan)

- Med denne løypa burde alt være lagt til rette for å unngå fremtidige konflikter, hevdet Saghaug som mente arbeidet var utført på en utmerket måte.

Saghaug hevder han er forelsket i Østmarka og klarer seg nesten ikke uten en dag ute i skogen. Til tross for dette har han fortsatt til gode å treffe på ubehagelige terrengsyklister.

Lysten til å prøve stisykling er tilstede, men han føler det mangler noen ferdigheter. Likevel tror han at pensjonister også kan prøve seg på deler av Pioneren.

SE VIDEO FRA ÅPNINGEN HER: 

Alternativ

Hensikten med tilretteleggingen i Pioneren er å tilby stisyklister et alternativ til å sykle på blåmerket sti. Den er laget for å tåle bruk og være morsom å sykle på. Dermed reduseres slitasje og brukerkonflikter på de mest brukte turstiene.

Selv om store deler av stien er ferdig, så gjenstår det fortsatt noe arbeid.

- Merkingen er foreløpig til uttesting, sa Øyvind Rørslett ved åpningen. Han oppfordret syklistene til å se på merkingen og gjøre seg opp en mening om de ulike merkene underveis.

Kart og spor skal man kunne finne via det nye nettstedet, godsti.no.

STOR INTERESSE: Det var mange som tok turen til Skullerudåsen og åpningen. (foto: Snorre Veggan)

Rørslett benyttet også anledningen til å takke kommunen ved Bymiljøetaten for godt samarbeid. Stien er etablert i kommunens skog og Rørslett mener alle Markabrukere skal være glade for at det er kommunen som er eier av skogen.

- Det gjør det mulig å både verne Marka og å drive den på en måte som er bra for friluftslivet.

For syklistene i Frøy, er stien etablert omtrent i bakhagen deres. De har derfor også bidratt med mange hundre dugnadstimer.

- Jeg tror at Pioneren vil føre til at flere sykler og at konfliktnivået samtidig blir dempet, håper leder i IF Frøy, Jørn Michaelsen.

BLANDET FERDIGHETSNIVÅ: Det var ikke bare elitesyklister som testet den nye stien. (foto: Snorre Veggan)

LES OGSÅ: ÅPNER OMRÅDE FOR TEKNIKKTERPING


 
 
VIS KOMMENTARFELT
Grenserittet etappe blir i år to dager i stedet for tre. Foto: Arrangøren
Etter fjorårets premiere med tredagers stisykkelritt har Grenserittet besluttet å legge om...
Lokallagene er en kilde til rekruttering til sentralstyret, men foreløpig er det tynt med kandidater til vervene som er på valg om tre uker. Foto: Øyvind Haugen
Tre uker før årsmøtet står NOTS fortsatt med svært få kandidater til vervene som må fylles.
Store opplevelser på Vestre Nøkkvann. Foto: Sture Pettersen
Seks islagte vann, 19 kilometer og 15 minus. Se bildene fra langturen på skareføret.
Eirik Fiskvik og Ole Hem sykler Trans Cape i Sør-Afrika i begynnelsen av februar. Foto: Privat
- 19/01/18
Rivaler blir lagkamerater i Sør-Afrika