Fra gode intensjoner til vepsebol – Huckfest.

Hillbilly Huckfest hadde gode intensjoner, men havna i et vepsebol da de foreslo en endring i premieringen i endurorittet på terrengsykkelfestivalen på Ål.

Sist oppdatert 3. mars 2015 kl 23.04
JENTER MED: Alle ønsker flere jenter med, også arrangørene av Hillbilly Huckfest. Illustrasjonsfoto: Terje Mork fra Oslo Enduro.
JENTER MED: Alle ønsker flere jenter med, også arrangørene av Hillbilly Huckfest. Illustrasjonsfoto: Terje Mork fra Oslo Enduro.

Les om og se film fra fjorårets test av endurosykler her: 

 

I fjor hadde Hillbilly Huckfest kun én premie til den raskeste personen i endurokonkurransen. I år ønsket de å endre litt på det og gikk ut med en 70/30 fordeling av premiepotten. 7000 kroner til raskeste mann, 3000 til raskeste kvinne.

Med det havnet de velmenende arrangørene av Huckfesten på Ål midt i skuddlinjen fra kvinnesaksforkjempere av begge kjønn i terrengsykkelmiljøet. Inkludert undertegnede redaktør her på kommentarplass. Der de ble brukt som et eksempel på en problematikk som gjelder både i idretten generelt og i terrengsykling.

 

Endringen på Huckfestens premiering var egentlig et steg i riktig retning, men ble av mange oppfattet som provoserende likevel. 

– Vi gjorde det enkelt i fjor med 10 000 til raskeste person ned enduroløypa, sier Vegard Breie, en av initiativtagerne til Huckfesten etter at stormen har lagt seg litt. 

– Men vi vil prøve å hjelpe kvinner inn i den noe mannsdominerte sporten og derfor splittet vi det. Det første vi gikk ut med var at det var 3000 til damene og 7000 til gutta. Logikken vår bak dette var kun med tanke på påmeldingsantallet. Temaet om lik premiering i idretten engasjerer og Hillbilly Huckfest fikk kanskje ufortjent mye tyn for sin tilnærming til problemstillingen. Da de etter en del tilbakemeldinger på Facebook gikk ut med et forslag om prosentvis premiering ut i fra deltagerantall, ble ikke situasjonen noe bedre.

ARRANGØR: Vegard Breie er en av ildsjelene bak Hillbilly Huckfest.
ARRANGØR: Vegard Breie er en av ildsjelene bak Hillbilly Huckfest.

ARRANGØR: Vegard Breie er en av ildsjelene bak Hillbilly Huckfest. 

– Ved å ha den prosentvise fordelingen tenkte vi å oppnå to ting: Gi utfordringen til damene. Kom igjen! Bli med! Vi vil ha dem til start og tror det fort kunne gjort at det ble ganske jevn fordeling uansett, ettersom det er blitt mere og mere poppis for jenter å sykle. En annen ting var det som handler om oddsen for å vinne. Jo flere konkurrenter. Jo vanskeligere å vinne. En skal ikke dømmes etter antall listefyll en konkurrerer mot. Men igjen. Det er jo er jo en logikk der og, sier Breie.

 – Det som skjedde da var at jeg tror noen kanskje tolket dette litt mere negativt enn vi hadde tenkt det. Det hele skjedde på bare noen timer og vi tenkte og det var ryddigst å uansett vente litt til ting roet seg før vi gikk ut med noe nytt og endelig. Det ser rotete ut å endre ting mer enn nødvendig, så vi må nå være sikre på at folk er fornøyd når vi endrer. Vi må og gi eventuelle andre tid til å komme med innspill ettersom det nå i dag var mest noen få som ropte veldig høyt, og det er ikke alle som er like raske på sosiale medier. Det som jeg og syns er litt trist og vil oppfordre om at folk prøver å unngå for fremtidige arrangører, er den voldsomme iveren etter å glefse. Vi er alle i samme miljøet og alle er ute etter syklingens beste. Da er det bedre om vi jobber sammen. Vi bruker så mye tid på dugnad med dette. Og det er lite motiverende når folk bare klør etter å kritisere, sier Breie, som kanskje er enda mer kjent for de fleste som fotograf enn som event-arrangør.

Selve endurorittet under Hillbilly Huckfest er litt spesielt da det kun består av én lang etappe og foregår med transport, nesten til starten. Likevel mener Breie at det skiller seg vesentlig fra både Megavalanche og et rent utforritt.

– Tanken er å skille oss litt ut med kun en lang stietappe med helst kun nedover. Noe bortover blir det. Men vi holder oss godt over 80% med nedover. Vi digger enduro. Men foretrekker shuttle fremfor grustråkking oppover. Vi vil emiminere den biten, presiserer han, samtidig som han påpeker at enduroetappen er en del flatere enn Megavalanche-rittet i Frankrike og at utforsykkel ikke vil funke. 

Artikkelen fortsetter etter filmklippet fra Hillbilly Enduro 2014. 

Når det gjaldt debatten om lik premiering er Vegard i ettertid på sett og vis glad for at den kom opp.
– Det blir nok 50/50 her ja. Men vi prater ørlite grann om å gjøre noe annet med pengene. Lage noen fine statuer eller noe. Pengegreiene har gitt litt avsmak på hele greia nå. Jeg syns likevel sluttsummen er at hele greia egentlig bare er topp for oss jeg. Alle i sykkelmiljøet fikk jo link til rittet i facebook-newsfeeden sin. Og både vi i Hucken og jeg personlig fikk en fin mulighet til å vise litt karakter og vise at vi hører på tilbakemeldinger og slikt. Og samtidig. Den opplagte fordelen, at vi fikk feedback og får til noe folk er mest mulig stoka på i stedet for at ingen sa noe, sier han. 

  

Hillbilly Huckfest har blitt arrangert siden 2009 og foregår fra torsdag 23. til søndag 26. juli i år. Som tidligere består sykkelfestivalen av både freeride-, utfor og stisykling, samt en god porsjon Ål-kultur på Låven på kveldene.

Freeride-arrangementet Fest-series kommer igjen til Ål og Vegard håper at de får enda flere store stjerner til arrangementet enn de fikk i fjor.

– Det hadde vært moro å se Cam Zink på hoppa våre, sier han. Det er Mads André Haugen som står for kontakten med proffene for Fest-series, mens Åsmund Thorsen har kontroll på graveren og byggingen av hopp, med innspill fra Mads André.

 

Publisert 3. mars 2015 kl 23.04
Sist oppdatert 3. mars 2015 kl 23.04
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen