Gunn-Rita i medaljeform før OL

Gunn-Rita Dahle Flesjå viste i søndagens verdenscupritt i Mont Sainte-Anne at hun er i toppform foran OL-rittet om 12 dager.

Sist oppdatert 8. august 2016 kl 12.07
I OL-FORM: Gunn-Rita Dahle Flesjå har prikket inn OL-formen med 11 dager igjen.

Mont-Sainte-Anne i Canada er det mest klassiske rittet på verdenscupkalenderen for terrengsyklistene. Det kanadiske ski- og sykkelstedet har arrangert verdenscup og VM i over 20 år. Med OL-rittet i Rio bare 2 uker unna var det knyttet ekstra spenning til rittet i Canada.

NY SYKKEL: Gunn-Rita brukte rittet i Canada til å kjøre inn sin helt nye OL-sykkel. Både den og Gunn-Rita selv er åpenbart klare for medaljejakt i Rio om 11 dager.

Det var hjemmefavoritten, og VM-vinner fra Hafjell i 2014, Catharine Pendrel som stakk  av gårde allerede på den første avkortede startrunden. Pendrel var en av de første utøverne fra Canada som ble OL-klar og er en av de største medaljefavorittene i Rio. Veteranen fra Canada holde tempoet hele rittet igjennom og ble aldre reellt truet av noen andre. På sin Orbea-fulldemper vise Pendrel full kontroll i de krevende utforkjøringene i Mont Sainte-Anne, også når det kom en real regnskur midtveis beholdt hun roen og farten.

Gunn-Rita Dahle Flesjå var den første til å respondere da Pendrel stakk på førsterunden. Den norske superveteranen trakterte sin helt nye, helgrønne OL-sykkel fra Merida trygt og sikkert. Avstanden opp til Pendrel ble aldri mindre enn halvminuttet, men bak truet årets beste kvinnelige terrengsyklist, danske Annika Langvad faretruende. Langvad har så godt som sikret seg sammenlagtseieren i verdenscupen med ett ritt igjen og tok også VM-gullet tidligere i sommer. Langvad var midtveis i rittet helt oppe i ryggen på Gunn-Rita, men hun gjorde flere feil både i de tekniske klatringene og utfor. Feilene kom nok mer av at hun hadde jobbet hardt for å komme seg opp i ryggen på Gunn-Rita, enn av dårlig teknikk. Langvad har vist solid teknikk gjennom hele årets sesong.

En annen hjemmefavoritt så sitt snitt til å virkelig gjøre dagen super for Canada. Den ferske kanadiske mesteren Emily Batty har det med å komme sterkt på slutten av tøffe ritt og viste ingen nåde da hun så at Langvad begynte å slite.

På den siste runden måtte Batty kjempe seg forbi lokale syklister som var tatt igjen med en runde samtidig som hun kjempet seg opp i ryggen på Langvad. Rett før den krevende utforkjøringen kjent som Beatrice, kom Batty seg forbi, men passeringen var såpass krevende at både Batty og Langvad måtte ta beina fatt ned svaberget i inngangen på Beatrice. Batty kom seg likevel lett på pedalene igjen og mestret sisterenna i Beatrice mesterlig. Her hadde vi bare sekunder tidligere vært vitne til at Gunn-Rita måtte ut med beinet for å holde på seg hjulene.

I mål hadde Pendrel god tid før Gunn-Rita kom over må 43 sekunder senere. Batty krysset streken 45 sekunder bak Gunn-Rita igjen. Canadisk første og tredjeplass med norsk i midten. Rittet i Mont-Sainte-Anne var for mange en siste test før OL-rittet om 11 dager. Men noen av terrengsyklistene har valgt en litt annen opptrapping. Den største favoritten til OL-gullet sveitsiske Jolanda Neff deltok samtidig som rittet gikk i Canada på landeveisrittet i Rio. Neff syklet her inn til en råsterk 8. plass. Den polske medaljekandidaten Maja Włoszczowska er på før-camp til Rio i Mexico og det svenske Jenny Rissveds deltok heller ikke i Canada til fordel for finspissing til Rio.