Derfor er landslaget halvert

Terrenglandslaget 2017 teller kun åtte ryttere, mot 16 i 2016.

Sist oppdatert 25. november 2016 kl 12.30
Førsteårssenior Petter Fagerhaug ble spydspissen i den norske herretroppen fra første ritt på internasjonalt seniornivå, og er en av seks herreryttere i landslagstroppen for 2016. Foto: Bengt Ove Sannes
Førsteårssenior Petter Fagerhaug ble spydspissen i den norske herretroppen fra første ritt på internasjonalt seniornivå, og er en av seks herreryttere i landslagstroppen for 2016. Foto: Bengt Ove Sannes

Det er rundbane som gjelder, og OL i Tokyo i 2020 som er det overordnede målet for landslaget de neste fire årene. Det bærer uttaket for 2017 preg av.

– Vi har jobbet med kommende sesong over lang tid. I denne prosessen er seleksjonen av ryttere en sentral del av jobben, sier landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter, som har prioritert rundbaneryttere med framtidspotensial i årets uttak.

Følgende ryttere er tatt ut på landslaget 2017:

  • Petter Fagerhaug, Lillehammer CK/ Region Innlandet

  • Eskil Evensen-Lie, Kloppa Off Road Klubb/ Region øst

  • Eirik Pettersen, Lillehammer CK/ Region Innlandet

  • Erik Hægstad, Lillehammer CK/ Region Innlandet

  • Martin Siggerud, Soon CK/Region Øst

  • Tobias Johannessen, Soon CK/Region Øst (junior)

  • Thea Siggerud, Soon CK/Region Øst (junior)

  • Gunn-Rita Dahle Flesjå, Sola CK/ region vest

Les også: Dette er rundbanelandslaget 2017 

– Nivået i toppen i verden er svært høyt. Skal vi klare å bygge opp nye utøvere, må de beste ha et profesjonelt opplegg og tett oppfølging. Flere av de vi nå har på landslaget har bevist og er i verdenstoppen i sine klasser. Vi må prioritere de som per nå er de beste, og som har de beste forutsetningene om vi skal nå forbundets overordnede mål om medaljer i mesterskap, OL inkludert, sier Knudsen Storsæter.

Saken fortsetter under

Tobias Johannessen - Martin Siggerud - Eskil Evensen-Lie - Petter Fagerhaug - Gunn Rita - EM 2016 - Foto NCF
Fem av de åtte rytterne på landslaget 2017: (fra venstre) Tobias Johannessen, Martin Siggerud, Eskil Evensen-Lie, Petter Fagerhaug og Gunn-Rita Dahe Flesjå. Foto: NCF

Fem av de åtte rytterne på landslaget 2017: (fra venstre) Tobias Johannessen, Martin Siggerud, Eskil Evensen-Lie, Petter Fagerhaug og Gunn-Rita Dahe Flesjå. Foto: NCF

Det er ikke tatt ut noe eget rekruttlandslag eller U23-landslag, slik det var for sesongen 2016. Knudsen Storsæter forklarer det med at 2017-landslaget i hovedsak er et U23-lag. Med unntak av junioren Tobias Halland Johannessen, kjører alle herrerytterne i U23-klassen. De to damerytterne, superveteranen Gunn-Rita Dahle Flesjå på 43 år og junioren Thea Siggerud, befinner seg i hver sin ende av aldersspekteret.

– Vi har ikke et eget U23-lag, da mange av rittene går parallelt på tvers av klassene, og antall ryttere er færre enn i fjor. De beste U23-rytterne er på laget og utgjør fem av de totalt åtte utøverne. Vi har per nå ikke etablert noe rekruttlag som i fjor, sier Knudsen Storsæter til Terrengsykkel.no.

Les også: Juniorkometen

Døra på gløtt for flere ryttere
Hva som skjer med rytterne fra fjorårets rekruttlag, er foreløpig ikke avklart.

– Det er ikke tatt stilling til hvordan vi skal forvalte de rytterne som tidligere var på rekruttlag. Vi ser på flere modeller. En mulighet er at klubber og regioner samarbeider om dette, og at NCF bidrar med støtte til utvalgte ritt. Flere av de rytterne som per nå ikke er på laget har masse potensial, og er i gode miljøer som ivaretar dem godt. Vi har god dialog med disse miljøene og bidrar til at deres utvikling går i riktig retning. Treningsprosessen er svært sentral og den sikreste vei til suksess. Gjør du jobben i det daglige kommer utviklingen, sier Knudsen Storsæter.

Han understreker at landslaget også holder døra på gløtt for utøvere som presterer bra utover i sesongen.

– Det at vi ikke har rekruttlag i 2017 betyr ikke at ryttere utenfor denne gruppen nå ikke skal få oppgaver og støtte. Det er som tidligere fullt mulig å kvalifisere seg inn på landslaget gjennom hele sesongen. De som også er på laget har ikke klippekort på landslaget program. Vi prøver hele tiden å gjør de riktige tingene for utøverne, altså å gi dem matching på rett nivå, sier Knudsen Storsæter, og trekker fram Petter Fagerhaugs seniordebut som ett eksempel fra i fjor.

– Petter Fagerhaug ble tatt ut til første bundesliga i Bad Säckingen. Her ble han nummer seks i et ritt med topp internasjonal deltakelse. Det viser at det er mulig om man gjør jobben og er dedikert.

Les også: Vraket fra landslaget

Landslaget har imidlertid ennå ikke spikret en endelig satsingsplan for sesongen.

– Hvorvidt vi kommer til stille med landslag i nordiske UCI ritt er ennå ikke bestemt, eller om vi bidrar her kommer vi tilbake til, sier Knudsen Storsæter.

Saken fortsetter under

Petter Fagerhaug - NC 2 - Snorre Veggan 1400x933
Petter Fagerhaug kjørte seg inn i landslagstroppen for 2016 med gode prestasjoner tidlig i sesongen. Foto: Snorre Veggan

Petter Fagerhaug kjørte seg inn i landslagstroppen for 2016 med gode prestasjoner tidlig i sesongen. Foto: Snorre Veggan

Prosjekt Tokyo 2020
Det overordnede målet for landslaget er å sikre Norge nok poeng til å kunne stille med en tropp til OL i Tokyo om fire år.

– Vi er nå inne i en ny fireårssyklus og har søkt Olympiatoppen om prosjektmidler for å få løftet dette arbeidet. Opplegget vil også involvere Høgskolen i Lillehammer og Olympiatoppen innlandet, sier Knudsen Storsæter.

Nedprioriterer sprint og maraton
Det er heller ikke tatt ut noen ryttere til sprint eller maraton, eller på bakgrunn av prestasjoner i disse øvelsene. Det forklarer forbundet med at det i følge NCFs strategi er de olympiske grenene som har høyest prioritet, og innen terreng er det kun rundbane som står på OL-programmet.

– Det betyr at rytterne som er tatt ut på landslaget 2017 har prestert og vist potensiale på rundbane. Sprinten er i ferd med å forsvinne ut, og det er uklart hva som skjer videre med den disiplinen. Maraton disiplinen blir kun kjørt i mesterskap om vi har ryttere som oppfyller uttakskriteriene, skriver sykkelforbundet i sin pressemelding.

Saken fortsetter under

Torjus Bern Hansen EM sprint B finale - Bengt Ove Sannes
Torjus Bern Hansen var en del av rekruttlandsslaget i 2016. Han vant blant annet B-finalen i EM og er ranket høyere enn flere av rytterne som er tatt ut på landslaget 2017, men er likevel ikke med i uttaket. Foto: Bengt Ove Sannes

Torjus Bern Hansen var en del av rekruttlandsslaget i 2016. Han vant blant annet B-finalen i EM og er ranket høyere enn flere av rytterne som er tatt ut på landslaget 2017, men er likevel ikke med i uttaket. Foto: Bengt Ove Sannes

Justeringer i støtteapparatet
Forbundet vil fortsette å ha støtteapparatets base i Tyskland. Der har landslaget lagret alt utstyr, samt at lagets faste mekaniker og fysioterapeut er bosatt der.

På trenersiden blir det imidlertid noen endringer for 2017.

– Lars Stensløkken kommer til å ha ansvar for oppfølging av trening for landslagsrytterne som ikke har noen trener gjennom klubb. Han vil sammen med landslagssjefen være samtalepartnere/samarbeidspartnere med lokale trenere. Vi har gjennom de siste fire år også hatt med vår tekniske trener Sondre Norland. Han har ikke anledning til å være med like mye i de kommende fire årene, men vil være med på noen utvalgte viktige ritt, melder forbundet.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Publisert 25. november 2016 kl 12.30
Sist oppdatert 25. november 2016 kl 12.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen