- 31/08/16
– Da mopeden Truls trøkka til, gjaldt det bare å henge på så godt man kunne
av: Kristoffer H. Kippernes
31.08.16 10.34
Hvor mye kreves det egentlig for å henge med i tetgruppa i Birken?

Les også: Endelig seier for Løvik i Birken

«Nå ser vi Løvik koste på forbi Larsson», kunne vi høre TV-kommentatoren på NRK si under sendingen fra lørdagens Birkebeinerritt. Og det gjorde da også Løvik. Den svenske tempospesialisten hadde ingen ting å svare med da Løvik tok han igjen. Lenger bak i løypa jagde et kobbel av elitesyklister, og helt i teten på denne gruppa lå norgesmesteren i rundbane, Petter Fagerhaug. Terrengsykkel har tatt en nærmere titt på Strava-filen til Fagerhaug, og fikk noen utdypende kommentarer.

 

Toppfarten

Hele grunnlaget for at vi ville ta en nærmere titt på verdiene til Fagerhaug, var da han passerte Terrengsykkels fotograf i Ballettbakken. Mens flere så stive og anspente ut, krøket Fagerhaug seg sammen, satte seg på overrøret i beste landeveisstil, og lot det stå til. Lyden av rytteren som passerte lar seg ikke helt beskrive, men etter å ha lastet inn dataene fra Garmin-enheten til TrainingPeaks, viste det seg at Fagerhaug hadde en maksfart på 83,5 kilometer i timen ned den berømte grusbakken rett ved hoppbakkene på Lillehammer. Og til spørsmålet om han blir redd av dette?

– Jeg synes bare det er morsomt! Adrenalinpumpa slår som bare det - og man sitter der med et smil om munnen og koser seg. Kan også nevne av at det ble produsert rett i underkant av 1000 W på det meste i starten av Balletbakken.

TALLENES TALE: Oppsummeringen av Petter Fagerhaugs Birken-ferd.  

Snittwatten

Fagerhaug fullførte på 2:38:34, og kom inn til en åttende plass. Snittwatten under rittet lå på 320 W, mens normalized power lå på 369 W.  (Normalized power, eller normalisert watt, er et estimat på effekten man kan oppnå hvis man tråkker jevnt over tid, og anses som et bedre mål for fysisk påkjennelse i ritt hvor effekten varierer mye. Les mer på http://cyclingtips.com/2009/07/average-vs-normalized-power/.) 

Tøffe ti minutter
Opp til Skramstad bød på rittets lengste stigning, og det ble som vanlig kjørt hardt her.

– De 10 tøffeste minuttene kjørte jeg 450 W i snitt, og de 5 tøffeste minuttene kjørte jeg 485 W i snitt, forteller Fagerhaug.

 

Da Truls tråkka til

Opp fra Kvarstaddammen tok Joker Byggtorget-syklisten Truls Korsæth et realt magadrag for å prøve å ta innpå Larsson. Segmentet «Klatringa frå Kvarstad» på Strava er på 2,7 kilometer og snitter på 3% stigning. Her hadde Fagerhaug en snittvatt på 411 W.

– Da mopeden Truls trøkka til, gjaldt det bare å henge på så godt man kunne.

TEMPOHEST: Truls Engen Korsæth er en temporytter av rang. Petter Fagerhaug i andre posisjon hadde mer enn nok med å henge på i bakkene opp fra Kvarstaddammen. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Rosinbakken

Den beryktete Rosinbakken er ikke bare hard for mosjonistene. Det var omtrent midtveis at vinneren Åsmund Løvik tråkka til for å prøve å ta igjen Gustav Larsson. Bak jagde Fagerhaug og de andre alt de maktet, men til ingen nytte i følge Fagerhaug.

– Opp Rosinbakken brukte jeg 4 minutter og 19 sekunder, med et snitt på 484 W. Jeg forsøkte å kjøre inn Løvik med en viss kontroll, men med 2-300 meter igjen stod det nesten stille. Løvik var rett og slett i en klasse for seg selv!

Fagerhaug syklet forøvrig på en Scott Scale 920 halvdemper. Han brukte Mavic Crossmax Pro hjul med Schwalbe Thunder Burt dekk. Sykkelen hadde et ganske standard oppsett forøvrig, bortsett fra en SRM wattmåler med 38 tenners drev. 

Les også: Ultrabirken 2016 i bilder


 
 
VIS KOMMENTARFELT
Grenserittet etappe blir i år to dager i stedet for tre. Foto: Arrangøren
Etter fjorårets premiere med tredagers stisykkelritt har Grenserittet besluttet å legge om...
Lokallagene er en kilde til rekruttering til sentralstyret, men foreløpig er det tynt med kandidater til vervene som er på valg om tre uker. Foto: Øyvind Haugen
Tre uker før årsmøtet står NOTS fortsatt med svært få kandidater til vervene som må fylles.
Store opplevelser på Vestre Nøkkvann. Foto: Sture Pettersen
Seks islagte vann, 19 kilometer og 15 minus. Se bildene fra langturen på skareføret.
Eirik Fiskvik og Ole Hem sykler Trans Cape i Sør-Afrika i begynnelsen av februar. Foto: Privat
- 19/01/18
Rivaler blir lagkamerater i Sør-Afrika