/ Birken

Ungdomsbølgen i Birken

Ti av de 30 beste i eliteklassen var under 25, og Terrengsykkel tok en prat med to av dem om hvorfor de unge dominerer.

Sist oppdatert 31. august 2016 kl 17.09
birken birkebeinerrittet
Åsmund Løvik (27) vant Birken, her med førsteårssenior Petter Fagerhaug hakk i hæl over fjellet. Fagerhaug var en av 10 unge under 25 år blant de 30 beste. Foto: Kristoffer Kippernes

Tar man juniorene inn i lista, blir det enda større tetthet av unge blant de første 30 som krysset målstreken ved Håkonshall på lørdag. Hele fem juniorer hadde tider var like gode som de 30 raskeste i det 86km lange maratonrittet. Det er også verdt å merke seg at dette i stor grad er ryttere som satser aktivt på rundbane, flere av dem i verdenstoppen i junior- og U23-klassen.

Saken fortsetter under

topp 30 Birken
Ryttere i gult er under 25 år og satser hovedsakelig rundbane. Det er flere ryttere under 25 på topp-30 lista, men disse har ikke rundbane som hovedfokus.

Ryttere i gult er under 25 år og satser hovedsakelig rundbane. Det er flere ryttere under 25 på topp-30 lista, men disse har ikke rundbane som hovedfokus. Illustrasjon: (Skjermdump fra resultatlista i Birken) Tord Bern Hansen.  

Les også: – I dag var det min tur 

Bak den etablerte maratoneliten, landeveisrytterne som tar Birken som sesongens eneste ritt på halvgrove dekk, og et knippe internasjonale utøvere med sans for grus har det kommer en ny generasjon terrengsyklister som utfordrer de tradisjonelle pallfavorittene.

Denne generasjonen vokser ut av rundbanemiljøet, og bringer med seg tekniske ferdigheter som i mange tilfeller overgår dagens vinnere, samtidig som de bare er i startgropa når det kommer til kapasitet, strategi og taktikk. Men det de mangler i kjørestyrke og erfaring tar de igjen på ambisjoner og innstilling.

Interessert i Birken? Her har vi samlet alt du trenger å vite om å pakke sekken, klargjøre sykkelen, og andre nyhetssaker om Birken. 

Terrengsykkel tok en prat med to av de unge lovende som leverte sterke prestasjoner i Birken.
Eskil Evensen-Lie ble nummer tre totalt i Birken, beste norske i eliteklassen, var best av de unge under 25, og leder Norgescupen maraton i forkant av sesongens siste ritt.
Petter Fagerhaug, førsteårssenioren fra Lillehammer CK/NTG Lillehammer som satte seg i respekt både nasjonalt og internasjonalt fra første tråkk i seniorklassen i april, er heller ikke i tvil om at det er mye på gang blant de unge i norsk terrengsykling. Fagerhaug, ble nummer sju i Birken på lørdag, vant NM rundbane, ble nummer 11 i EM og leder Norgescupen overlegent når en runde gjenstår.

Les også: Rett inn blant de store i EM 

– Hvorfor har det kommet opp så mange gode unge ryttere akkurat nå? 
Petter: – Det er ikke tvil om at det er et generasjonsskifte på gang i norsk terrengsykkel. Flere av de tidligere beste norske rytterne har gitt seg, samtidig som vi er mange jagende ungdommer på vei opp. Man begynner virkelig å se det spire i norsk terrengsykling. De siste årene er det blitt jobbet godt i klubber, og det blir et større og større miljø. Resultatene vi ser under Birken er nok i stor grad et resultat av det, sier Fagerhaug, som understreker at det kreves ressurser for å få fram gode ryttere.

Eskil: – Grunnene til at så mange har blitt gode, er at vi har veldig mange bra miljøer for unge ryttere, spesielt på Lillehammer og Soon.

Eskil: – Selv har jeg vokst opp i et veldig lite miljø med min trener Gøran Syversen som var i Norgestoppen før, og trener en del med Emil Hasund Eid som for tida ligger på andreplass i Norgescup maratoncupen. Men trener veldig mye alene selv om. For meg handler det om at jeg elsker trene og utvikle meg og jeg har en stor lidenskap for sykling, så når jeg er ute å sykler har jeg det bra uansett fordi jeg elsker det.

Saken fortsetter under

Eskil Evensen Lie - Scheve - 1400x933
Eskil Evensen-Lie (21) sikret seg den siste pallplassen i Birkebeinerrittet 2016, i celebert selskap med den etablerte eliten, både norske og utenlandske. Foto: Ingeborg Scheve

Eskil Evensen-Lie (21) sikret seg den siste pallplassen i Birkebeinerrittet 2016, i celebert selskap med den etablerte eliten, både norske og utenlandske. Foto: Ingeborg Scheve

– Hva kreves for å få fram gode ryttere? 
Petter: – Vi er avhengig av sultne miljøer. Lillehammer er et godt eksempel. Her har man tilgang på dyktige fagpersoner og et godt treningsmiljø som hele tiden pusher. Men det kreves visse ressurser for å få på plass et opplegg som vi har på Lillehammer, sier han.

Fagerhaug poengterer at det må satses systematisk for å heve nivået, både i form av tilrettelegging, kompetanse og ressurser, og på utøvernivå.

Petter: – For å klare steget opp i verdenstoppen er man avhengig av folk med erfaring og kompetanse, men terrengsykkel er en liten idrett i Norge, og det er derfor begrensa med ressurser. Det blir på ingen måte bedre av at kjente profiler syter i sosiale medier. Det ender bare i en negativ spiral, og vil ikke minst påvirke yngre ryttere, noe som ikke er heldig i det hele tatt. Det er dette jeg ser på som den største faren akkurat nå i norsk terrengsykkel: folk har ikke fokus der fokuset bør ligge. I utgangspunktet har alle muligheten til å stå opp om morgenen og gjøre jobben med ekstrem kvalitet; i mitt hode er det det som avgjør hvor god man blir som syklist.

Evensen-Lie er enig, og understreker at å heve nivået handler om en kombinasjon av flere faktorer og tiltak: holdninger, ressurser og gode miljøer.

 

Eskil: – Det viktig å ha tålmodighet, samtidig som det trengs pengesterke foreldre, fordi det ikke er ressurser og terrengsykling er ikke en stor nok idrett i Norge til at man kan leve av det, så derfor er det nok viktig med gode miljøer, og at vi utøvere tar litt tak og ringer hverandre og trener sammen. Jeg leser også mange innlegg på Facebook etter at det har vært gode prestasjoner, der folk kommer med "fasit" for hvordan vi skal heve oss, men det er jo ingen som tar tak å gjør noe med det. Landslaget ved Eddy (Knudsen Storsæter) gjør mye, men han kan ikke gjøre alt alene. Vi trenger samlinger og treninger utenom landslagsopplegget.

Saken fortsetter under

Petter Fagerhaug - Birken 2016 - Foto Snorre Veggan 1400x933
Petter Fagerhaug var i godt humør etter målgang i Birkebeinerrittet på lørdag, der han ble nummer sju totalt. Foto: Snorre Veggan

Petter Fagerhaug var i godt humør etter målgang i Birkebeinerrittet på lørdag, der han ble nummer sju totalt. Foto: Snorre Veggan 

Utenlandserfaringen er gull verdt
Kent Siggerud er en av trenerne og initiativtakerne til Soon CK, der de i løpet av de siste åra har etablert et stort og aktivt juniormiljø. Klubben står bak flere av rytterne som hevder seg internasjonalt og som dominerer de norske rittene på juniornivå. 

Siggerud tror muligheten til å konkurrere med flere internasjonale ryttere på hjemmebane i Birken i år har bidratt til å motivere flere av de unge til å stille. Og at de da ser de kunne hevde seg, gir dette motivasjon til videre satsing, både på rundbane og i Birken.

– Det skal vel også sies at i dette OL-år kolliderer ikke Birken med VM, og derfor kunne mange av de beste være med på Birken. Men det er utrolig gledelig å konstatere at vi nå har en ung generasjon som ligger på et høyt nivå. Enorm inspirasjon også for yngre utøvere, sier han.

 

Siggerud ser at det jobbes godt med unge utøvere i flere miljøer og at stadig flere av de unge får muligheten til å prøve seg utenlands. Det tror han betyr mye for utvikling og nivåheving.

– Det er i hvert fall klart at det nå jobbes godt med yngre utøvere i flere miljøer. Mange av dagens U23-ryttere og juniorer har også hatt mulighet til å konkurrere en del i utlandet, både på eget initiativ og i Forbundets regi, og har på den måten lært seg å kjøre på et høyt nivå og i større felt, sier Siggerud, som selv har med seg en gruppe norske ryttere til ungdoms-EM i Østerrike hvert år.

 

Tobias H Johannessen - Sigurd Mellemsæter - Scheve 1400x933
Juniorene Tobias Halland Johannessen fra Soon CK (til venstre) og Sigurd Mellemsæter fra Lillehammer CK hadde henholdsvis 13. og 7. raskeste tid av alle som startet i elitepulja klokka 15:30. Foto: Ingeborg Scheve

Juniorene Tobias Halland Johannessen fra Soon CK (til venstre) og Sigurd Mellemsæter fra Lillehammer CK hadde henholdsvis 13. og 7. raskeste tid av alle som startet i elitepulja klokka 15:30. Foto: Ingeborg Scheve

Publisert 31. august 2016 kl 17.09
Sist oppdatert 31. august 2016 kl 17.09
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen