– Gleder meg til å kjøre mot Gunn-Rita

Svenske Jennie Stenerhag har vunnet nesten rubbel og bit denne sesongen. Nå er Birken neste.

Sist oppdatert 24. august 2016 kl 07.00
Jennie Stenerhag vant Grenserittet for tredje gang på rad 6. august og vant Cykelvasan for to uker siden. Nå er det Birken som er neste, og der ble hun nummer to i fjor. Foto: Vasaloppet/ Nisse Schmidt
Jennie Stenerhag vant Grenserittet for tredje gang på rad 6. august og vant Cykelvasan for to uker siden. Nå er det Birken som er neste, og der ble hun nummer to i fjor. Foto: Vasaloppet/ Nisse Schmidt

Jennie Stenerhag har vunnet nesten alt hun har stilt opp i denne sesongen, fra Cykelvasan og Grenserittet til maratonklassikere og den svenske maratoncupen. I fjor kom hun på andreplass i Birkebeinerrittet, bak Ariane Kleinhans fra Sveits og foran Hildegunn Gjertrud Hovdenak. Terrengsykkel tok en prat med den svenske jenta midt i forberedelsene mot ett av sesongens største ritt.

– Hvor stort er Birken?
– Birken er stort og får mye oppmerksomhet, så det er moro å kjøre Birken. Jeg har hatt en bra sommer, og formen kjennes bra. I Grenserittet ble det en reell spurt. Da det var 100 meter igjen til mål visste jeg faktisk ikke om jeg skulle greie å vinne rittet. I Cykelvasan var det litt annerledes. Det ble det også en spurt, men den ble avgjort litt før, med kanskje en knapp kilometer til mål. Jeg gleder meg til Birken, og det blir spennende å kjøre mot Gunn-Rita Dahle Flesjå.

Les også: Hattrick til Stenerhag 

– Hva kreves for å vinne Birken?
– Det er andre gang for meg, og det er klart at det er en fordel å kjenne løypa. Det kreves god utholdenhet for å henge med over fjellet, og så kreves det en sterk taktikk og tøffhet på slutten. Jeg tror nok det kan bli et nytt spurtoppgjør, og da gjelder det å ha hodet på plass og krefter i beina når den går. Men hvem som stiller til start der er enda viktigere.

Les også: 

– Hvor avgjøres Birken?
– Dette er bare andre gang jeg kjører Birken, men i fjor var det ikke før etter Ballettbakken. Da hadde det vært lurekjøring hele veien, og det forstyrret litt at Ariane ikke ville være med å dra. I år håper jeg vi får et felt som vil være med å skape en god konkurranse, så får vi se om det blir avgjort på fjellet eller om det kommer ned til spurten igjen.

Saken fortsetter under

Elitefelt damer Birken 2015 - Snorre Veggan 1400x933
Teten i Birkebeinerrittet 2015. Foto: Snorre Veggan

Teten i Birkebeinerrittet 2015. Foto: Snorre Veggan

Les også: Hagen sikter mot Birken-seier   

– Hvem blir de tøffeste konkurrentene?
– I år vet jeg faktisk ikke så mye om hvem som kommer, men jeg tror ikke fjorårsvinneren Ariane (Kleinhans) er med. Gunn-Rita Dahle Flesjå blir nok tøff, men jeg har ikke kjørt mye mot henne og vet ikke om hun er en som kommer til å gå tidlig for å få luke, eller om hun er sterk på sprint og venter til oppløpet for å få et spurtoppgjør. Gunn-Rita Dahle Flesjå er den sterkeste på papiret, men Hierke Elferink fra Nederland er også tøff. Jeg har kjørt med henne før, og hun kan nok absolutt henge med. Så kommer det an på om Hildegunn Gjertrud Hovdenak er i form, da er hun tøff. Jeg håper hun er frisk.

Se bildeserien fra elitedamenes Birkenkamp i fjor 

– Hva gjør du de siste dagene før Birken?
– Akkurat nå blir det fint lite. Jeg kom nettopp hjem fra et ritt på Island som var riktig tøft, og jeg er litt sliten. Men normal oppkjøring mot ritt er at det blir en hardøkt tidlig til midt i uka, så hvile, og så kjører jeg en økt dagen før rittet for å komme i gang.

– Hva sykler du med på Birken?
– Det blir samme sykkel som i fjor, en Scott Scale RC 29-er, med en Lauf gaffel. Det er en litt spesiell gaffel som er mest stiv men samtidig ikke helt stiv. Det brukte jeg i fjor og det syns jeg fungerte veldig bra. På dekk kjører jeg nok litt kraftigere typer enn de fleste. Det blir Continental X King foran og Continental Race King bak. En del ryttere bytter dekk til litt lettere saker med mindre grovt mønster for Birken, men jeg kjører på det samme som i alle ritt. Jeg har gode erfaringer med det, og stoler på de dekkene.

– Hva betyr OL-gullet til din navnesøster Jenny Rissveds på lørdag?
– Det er klart at OL-gullet motiverer oss alle. Men først og fremst er jeg veldig glad på Jennys (Rissveds) vegne. Vi kommer fra samme sted og jeg kjenner henne godt. Jeg har sett henne sykle siden hun var 10-11 år gammel, og hele tiden visst at hun kom til å bli verdens beste. Men at det skulle gå så fort, det hadde vel knapt noen trodd. Hun kommer til å være med og kjempe i verdenstoppen i mange mange år til, og det er veldig positivt for svensk sykling. Nå er det mye spennende som skjer i svensk sykling generelt. Vi har mange gode, både på landevei og terreng, og akkurat denne helgen ble det seier både i OL  i Rio og på hjemmebane Vågårda i verdenscupen i landevei. Det smitter over på alle i miljøet.

Les også: OL-gull til Rissveds 

FAKTA Jennie Stenerhag

  • Født: 6.juni 1975

  • Fra: Falun, bor i Stellenbosch i Sør-Afrika om vinteren

  • Klubb: Falu CK

  • Syklet siden: 2004

  • Utvalgte meritter:
    - Vant Grenserittet 2014, 2015, 2016, Cykelvasan 2012, 2015, 2016
    - 2.plass i Birkebeinerrittet 2015
    - 7.plass i VM, 5.plass i EM
    - Svensk mester i terrengsykling maraton 2013, 2014

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Publisert 24. august 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 24. august 2016 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen