Bø: – De unge må drømme stort

Flere konkurranser og tøffere matching i ung alder kan bidra til å dempe rytterflukt fra terrengsykkelsporten.

Sist oppdatert 20. oktober 2016 kl 08.07
Helene Fosseholm (til venstre) og Tuva Siggerud på startstreken under Ungdoms-EM i Østerrike i august. Mesterskapet er en mulighet til å matche seg internasjonalt før junioralder. Foto: Kent Siggerud
Helene Fosseholm (til venstre) og Tuva Siggerud på startstreken under Ungdoms-EM i Østerrike i august. Mesterskapet er en mulighet til å matche seg internasjonalt før junioralder. Foto: Kent Siggerud

RYTTERFLUKT-SAKEN

  • Terrengsykkelsporten mister ryttere til landevei, der utøverne i større grad blir tilbudt et støtteapparat og et mer/bedre organisert treningsopplegg og oppfølging

  • Denne sesongen har minst tre lovende terrengsyklister meldt overgang til landevei: Sondre Kristiansen og Erik Nordsæter Resell til det nye norske kontinentallaget Uno-X Hydrogen Development Team, og Eirik Bruland til Sparabanken Sør (samme lag som tok opp terrengtalentet Carl Fredrik Hagen i forkant av sesongen 2015)

– Jeg ønsker ikke å stå fram som den som har fasitsvaret. Men jeg tenker at terrenglandslaget ikke har hele ansvaret for at en del terrengsyklister går over til landeveien. Landslagssjefen i terreng Eddy (Knudsen Storsæter, red.anm.) må jobbe innenfor rammene han har fått, sier Bø.

Dette er saken: Rytterflukt til landeveien  
Les også kommentaren: Terrengsykkelsporten må ta grep 

GJERTRUD BØ

  • Trenerkarriere:

  • Har vært trener siden hun var 17 år: Trent klubber og lag på landevei og terreng. Vært instruktør på ungdomsleirer.

  • Er trener i Soon CK og sitter i grenutvalget for terreng i Norges Cykleforbund, blir stadig trukket inn i landslagssammenheng, og har stått i spissen for å utvikle trenerutdanningen i Norges Cykleforbund

  • Har sittet i en rekke komiteer og utvalg på løypelegging for både Norges Cup og NM.

  • Jobbet med landslaget i 2 perioder: Første del av 1990-tallet, deretter under Steffen Kjærgaard som sportssjef i perioden 2007-2010.

  • Egen karriere:

  • Startet med landeveissykling og ble junior-norgesmester i tempo i 1978, og tok NM-gull i lagtempo i 1985. Har erfaring både som utøver og trener på landevei.

  • Var med da terrengsykkel startet i Norge.

  • World Cup rundbane Fjerdeplass og femteplass sammenlagt henholdsvis 1989 og 1990.

  • Har vunnet Norges cup og NM i rundbane og utfor: Norgesmester i rundbane elite 1994, utfor elite 1995, NM-bronse rundbane elite 2008.

  • Har vunnet flere internasjonalt store maratonritt, og Europaserien sammenlagt.

  • Konkurrerer på øverste internasjonale nivå i masters-klassen: Har vunnet 8 VM som master.

  • Har kjørt en del internasjonalt i cyclocross samt mange av de rittene som har vært i Norge.

Den erfarne og meritterte suksesstreneren mener utøverne må konkurrere internasjonalt tidlig for å samle erfaring og få matching, og at mer internasjonal suksess tidlig kan bidra til å hindre rytterflukt til landeveien.

Bø har bred erfaring både på landslagsnivå og på klubbplanet. Hun vet at det er flere veier som kan føre til topps, men alle er lange og til tider fylt med motgang.

– Rune Høydahl og jeg vet at det går an å nå langt bare vi har tro på oss selv. Vi gjorde det ulikt. Han gjorde det han kunne for å bli en av verdens beste og bli proff. Jeg ønsket hele veien å studere og jobbe 100 prosent. Det er mulig å få til mye bare man trener bra og har troen. I toppidretten er det ofte svært resultatorientert, og jeg skulle ønske at vi på terreng også kan få til bra opplegg i klubber og team, sier Bø.

Les også: Elitesatsing skal gi forutsigbarhet    

Må gjøre jobben selv
– Vi får alle motgang innimellom. Da er det viktig å stå på videre og vise at du kan. Med gode resultater og de rette holdningene så vil du bli sett. Jeg syklet World Cup og dekket mye av reisene selv. Målet mitt var å gjøre det best mulig for å få dekket en del av utgiftene, forteller Bø, som ser at flere utøvere i andre land enn norske ryttere går i hennes fotspor.

– I Danmark og Sverige har vi i terrengsykling sett at mange av de beste dro ut på egenhånd. De fikk mye erfaringer og fikk se hva som måtte til. Flere av dem kom tidlig inn på landslaget, men det er de selv som har gjort at de har fått muligheten. Gunn-Rita Dahle Flesjå og Rune Høydahl har vist at det er mulig. Jeg ønsker at flere norske utøvere drømmer og vil, sier Bø.

Må få matching tidlig
Bø råder de som vil nå langt i terrengsykkelsporten til å starte med å kjøre Norges Cup. Deretter er det neste naturlige steget å kjøre til Sverige og Danmark. Dette er en strategi hun har gode erfaringer med, og resultatene til juniorene i Soon CK snakker for seg selv.

Les også: Soon CK etablerer proff seniorsatsing 

– Slik bygger du deg opp trinn for trinn. Det er den modellen vi følger i Soon CK, sier hun, og understreker at klubben prioriterer konkurransetrening over samlinger. Mange av de mest lovende utøverne har klart mer erfaring med internasjonale løp enn mange av de norske konkurrentene. Derfor bruker vi ikke så mye penger på samlinger i Soon CK. Det meste av trening gjør vi i nærmiljøet. Vi starter tidlig med å få erfaring med ulike løyper og å møte andre konkurrenter. Det gir trygghet og motivasjon, sier Bø, og understreker at det er en balansegang hele veien.

– Det er viktig å finne løp som utfordrer utøverne akkurat passe mye, og ta det steg for steg. Variert treningsopplegg, forskjellige rittløyper og å bli kjent med stadig nye ryttere er noe som inspirerer mine utøvere. Og motsatt: å trene det samme og kjøre de samme løpene kan ødelegge motivasjonen i lengden.

Må samle de som vil satse
– Målet er å samarbeide og samle de som har forutsetninger og lyst til å ta satsingen et nivå videre. Sammen kan de gjøre hverandre gode. Vi må tenke team og sammen prøve å få til et løft i sykkel-Norge, sier Bø.

Hun trekker fram at noen klubber, inkludert Soon CK, har gjort nettopp det med stort hell. I flere år har de gått systematisk til verks med ungdoms-EM som mål.

– Her har de har peilet ut mesterskapet et år i forveien. Nesten alle de beste norske i ungdoms-EM de siste tre årene har vært gode nok til å hoppe i løvens hule med 80 jenter og godt over 150 gutter i hver aldersklasse. Her har de som har vært dominerende i Norge fått sett hvor jevnt og tøft det er, og at nivået internasjonalt er høyt. De ser at det må trenes målrettet og godt for å komme dit, sier hun.

Les også: Trigges av å smake på høyere nivå   

Saken fortsetter under

Martin Siggerud EM Østerrike 2012 Foto Kent Siggerud 1400x924
Martin Siggerud under Ungdoms-EM i Østerrike i 2012. Soon CK-rytteren er nå en av Norges beste juniorer. Foto: Kent Siggerud

Martin Siggerud under Ungdoms-EM i Østerrike i 2012. Soon CK-rytteren er nå en av Norges beste juniorer. Foto: Kent Siggerud

Må sanke UCI-poeng tidlig
Bø noterer seg også at svenskene og danskene har hatt med mange team i ungdomsmesterskapet, og at dette gir dem en flying start på karrieren.

– Ofte ser vi mange av de som tidlig er på et høyt nivå fysisk og teknisk også vil dominere som junior og senior. Ranking systemet gjør at utøverne må kjøre seg inn på gode plasseringer for å få bedre startposisjoner. Skal du være med i toppen, må du begynne med å plukke billige poeng med å sykle i UCI rittene i Norden. Med bedre startposisjoner øker muligheten for gode plasseringer på de større rittene, sier hun.

Nå håper Bø at flere klubber og satsingsprogrammer vil vurdere modellen til Soon CK. Hun mener det vil være avgjørende for  Norges framtid som terrengsykkelnasjon og sikre at noen tar opp arven etter Gunn-Rita Dahle Flesjå.

– Jeg håper flere blir med å hente poeng og få Norge høyere opp på nasjonsrankingen. Skal vi få med noen til neste OL må vi starte opp prosessen alt nå. Landslaget vil av naturlige grunner satse på poengplukkerne, sier hun.

Les også: Debuterte til VM-bronse 

Saken fortsetter under

Tobias Johannessen - XCO jr - Foto Bengt Ove Sannes 1400x924
Tobias Halland Johannessen ble som førsteårsjunior beste norske i EM i Sverige, og tok deretter bronse i VM i juni. Foto: Bengt Ove Sannes

Tobias Halland Johannessen ble som førsteårsjunior beste norske i EM i Sverige, og tok deretter bronse i VM i juni. Foto: Bengt Ove Sannes 

Utøverne må ta valget
Samtidig understreker Bø at utøverne må ta valget selv: Terreng eller landevei.

– Jeg ønsker at hver enkelt vurderer hva de vil vektlegge. Gjerne se på hva som inspirerer dem mest og hvor de har best forutsetninger for å lykkes. Noen har bedre forutsetninger for å lykkes i en annen gren. I terreng er det lite taktikk og internasjonalt ofte store krav til teknikk og kjørekapasitet. I tøffe løyper har watt/kg innvirkning for dine muligheter for å lykkes. I flatere løp og mye grus så kommer taktikk mer inn, da det er mulig å ligge på hjul, og disse er mer like klassikerne og kriteriumsritt (gateritt) på landevei. Mer taktikk på landevei og mer variasjon i løpene og mer åpne løp gjør at flere teoretisk har mulighetene til å nå toppen med maks klaff . På terreng er det i stor grad en miks av kjørestyrke, teknikk, løpsdisponering og vilje som styrer resultatene. Ofte mange av de samme. Men uansett: De må ikke glemme å ha det gøy.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Gjertrud Bø VM 2014 Hafjell- Kent Murdoch 1400x933
Gjertrud Bø har nådd langt fordi hun har tatt skjeen i egen hånd, reist ut og konkurrert, og lykkes. Her fra Masters-VM i Hafjell 2014. Foto: Kent Murdoch

Gjertrud Bø har nådd langt fordi hun har tatt skjeen i egen hånd, reist ut og konkurrert, og lykkes. Her fra Masters-VM i Hafjell 2014. Foto: Kent Murdoch

Publisert 20. oktober 2016 kl 08.07
Sist oppdatert 20. oktober 2016 kl 08.07
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen