/ Enduro

Magikeren Clementz best i Rotoroa

Enduro World Series startet med et drønn med knalltøffe Enduro Rotoroa på New Zealand. To comeback-karer kjempet om seieren til siste etappe. I dameklassen var det en fast enduro-duell som ble utkjempet.

Sist oppdatert 30. mars 2015 kl 22.05
MAGISK: Jerome Clementz har noe som få andre kan matche. Når den lille franskmannen er frisk er han nesten uslåelig i enduro, så også i EWS 1 på New Zealand. Foto: Jérémie Reuiller
MAGISK: Jerome Clementz har noe som få andre kan matche. Når den lille franskmannen er frisk er han nesten uslåelig i enduro, så også i EWS 1 på New Zealand. Foto: Jérémie Reuiller

Med 60 kilometer sykling og sju tøffe fartsprøver i løpet av en lang dag ble det bråstart for verdens beste endurosyklister. De som hadde ligget på latsiden i vinter fikk sjokk og kramper, mens de hardest arbeidende guttene og jentene i internasjonal enduro igjen fikk satt skapet på plass. 

Fjorårets sesong ble preget av at verdens beste endurosyklist, Jerome Clementz skadet seg i den første konkurransen i World Series. Nå håpet vi alle på en duell mellom fjorårsvinner Jared Graves og en frisk Clementz. Dessverre skadet Graves seg for to uker siden. 

Duellen ble dermed mellom Clementz og resten av verdenseliten i enduro. Det jobbes hardt i mange steder i verden og det er lett å tenke at unge krefter kanskje i år skal komme å vippe Clementz av pinnen. 

Nesten det motsatte skjedde. I de krevende løypene i Rotorroa ble det konkurrert i sju etapper og med nesten 40 minutter totalt konkurransetid ville det være rikelig med muligheter til å gjøre feil.

– Jeg bestemte meg tidlig for å kjøre litt safe og for å sørge for å treffe linjene mine, sa Clementz. Tross safing, Clementz drusa til fra start og vant den første etappen med god margin ned til den lokale hurragutten Wyn Masters. Masters fremstår som en artigkar i sine faste wheely wednesday innslag på internettet, men når han får startnummeret på så er det dønn alvor. En viss lokalfordel kan han kanskje ha hatt, men kjøringen hele dagen snakket for seg. Wyn Masters satte de aller fleste endurospesialistene på plass og sikret seg en solid tredjeplass i det skarpe feltet. 

Veteran-kamp

Det måtte en real veteran til for å true Clementz dominans i skogene på New Zealand. Både Justin Leov og Florian Nicolay menget seg med Clementz i starten, men det var jevnhet som skulle vise seg å bli viktig. Å holde seg på hjula var viktig i den lange og krevende konkurransen. 

Clementz er så lett på foten og så jovial som person at det vanskelig å se for seg at han er så rå som han er når det gjelder. Tre etappeseiere av sju mulige sier likevel noe om hvor overlegen han faktisk er. Og dette i et felt der også mye av verdenstoppen i utfor deltok da Krankworx Rotoroa foregikk parallelt.

Superveteranen Fabien Barel viste allerede med seieren i EWS-finale i fjor høst at han er tilbake etter ryggbruddet fra april i fjor, men Barel har også gjort mye riktig gjennom vinteren. Han holdt Clementz innen rekkevidde gjennom det meste av dagen og tok et realt jafs i ledelsen hans med en etappeseier på den femteetappen. Men Clementz kjørte smart også på de to siste etappene og kunne tross to åttendeplasser på rad på etappe seks og sju sikre en tight, men likevel ganske så klar seier. Ned til Barel som sikret andreplassen totalt skilte det nesten 13 sekunder etter 35 minutters sykling. Langt fra utklassing, men likevel en god margin. Til sammenligning så skilte under fire sekunder mellom andre og fjerdeplass. 

Den lokale helten Wyn Masters holdt koken oppe hele veien til tredjeplass, mens en annen New Zealander, Justine Leov, måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen. Legenden sjøl, Nico Vouilloz er tilbake etter skader i fjor. Den ti-doble utforverdensmesteren vil fortsatt være med i toppen en stund til. Sjetteplass totalt og to tredjeplasser på individuelle etapper forteller oss at Nico «The Extra Terrestial» kan bli tøff senere i år. 

Beste syklist som ikke kom fra verken Frankrike eller New Zealand var en annen overraskelse. Utfor-superstjernen Sam Hill sleit litt på de seigeste etappene, men tok til gjengjeld en ganske suveren seier på den utfor-lignende sisteetappen. Det holdt til sjuendeplass. Et realt skremmeskudd mot resten av utforeliten. Sam Hill er i toppform foran årets utforverdenscup.

Se den fullstendige resultatlista her:   

Fransk legendeseier også blant jentene. 

Enduro World Series har de to årene det har foregått hvert en tvekamp mellom utforlegende Anne Caroline Chausson og tidligere utforverdensmester Tracey Moseley. 

Anne Caroline har tross sin overlegne CV med 11 utfor-VM-gull, OL-gull i BMX og en ekstremt suksessrik karriere slitt med å få has på Moseley. I Rotoroa ble det igjen en kamp mellom de to. Moseley startet best med etappeseier på den første etappen, men så våknet det franske råskinnet med seier på de to neste etappene. Moseley tok seieren på den fjerde etappen, men derfra og inn var det bare Chausson som fikk med seg noen seiere. At de to er overlegne ser vi ikke bare av slutt-tidene, men også av at det var kun Moseley og Chausson som tok etappeseiere i løpet av dagen. På slutten av dagen skilte det drøye fjorten sekunder mellom de to. Neste jente på lista, Cecile Ravanel kom over minuttet bak Moseley igjen. 

RÅ: Anne Caroline Chausson har det fortsatt. I Rotoroa slo hun Tracey Moseley med over 14 sekunder.
RÅ: Anne Caroline Chausson har det fortsatt. I Rotoroa slo hun Tracey Moseley med over 14 sekunder.
Publisert 30. mars 2015 kl 22.05
Sist oppdatert 30. mars 2015 kl 22.05
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen